Nemecký minister financií stále pripomína Grexit, dlhy sa nemôžu zoškrtať

TASR ČTK
16.7.2015 10:47

Wolfgang Schäuble upozornil, že požadované zníženie dlhu Grécka by nebolo v súlade s členstvom krajiny v eurozóne.

Nemecký minister financií stále pripomína Grexit, dlhy sa nemôžu zoškrtať
SITA

Radšej mali odísť?

Pre Grécko by bolo na ceste k oddĺženiu oveľa lepšie, keby sa dobrovoľne vzdalo eura, lebo zníženie, či zmazanie dlhu a zároveň existencia v eurozóne nie je možná. Vyhlásil do nemecký minister financií Wolfgang Schäuble pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk.

Veľmi mnoho ekonómov podľa Schäubleho  pochybuje o tom, že je možné obrovské zadĺženie Grécka vyriešiť bez odpustenia dlhu. "Skutočné zmazanie dlhu ale nie je s členstvom v menovej únii zlúčiteľné," povedal. Dobrovoľný odchod Atén by tak bol lepšou cestou.

Podivný skutok gréckych politikov

Schäuble tiež povedal, že nočný súhlas gréckeho parlamentu s reformami bol dôležitý krok, lebo teraz môže eurozóna začať vyjednávať o treťom záchrannom balíčku v hodnote až 86 miliárd eur. Najskôr ale k tomu musí dať súhlas Spolkový snem, teda dolná komora nemeckého parlamentu.

Terajší vývoj v Grécku považuje Schäuble za podivný, lebo grécki poslanci schválili presne to, čo Gréci na začiatku mesiaca v referende odmietli.

Schäuble rovnako v rozhlase reagoval na kritiku, ktorá sa na Nemecko pre tvrdý postoj k riešeniu krízy znáša. Podľa ministra nejde o to, aby Berlín niečo Aténam prikazoval, ale aby mu pomohol. Gréci tak môžu dosianúť taký životný štandard, aký si prajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok