Schäuble prezradil, čo si o Grexite myslia nemeckí ministri

TASR TA3
15.7.2015 13:10

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble nečakane vyhlásil, že mnohí v nemeckej vláde zastávajú názor, že pre Grécko by bol odchod z eurozóny lepším riešením, než zotrvávanie v menovej únii.

Schäuble prezradil, čo si o Grexite myslia nemeckí ministri
SITA/AP

Rozpory vo vláde

Prvýkrát tak dal verejne najavo odlišný názor na riešenie problému, než má kancelárka Angela Merkelová.

Na otázku novinárov v Bruseli, či by odchod Grécka z eurozóny nebol pre krajinu lepším riešením než ďalší záchranný balík, Schäuble odpovedal, že "je veľa ľudí, medzi nimi aj v nemeckej vláde, ktorí sú presvedčení, že (Grexit) by bol lepším riešením pre Grécko a jeho obyvateľov". Ako však dodal, takéto rozhodnutie musia v Grécku urobiť sami.

Schäubleho nečakané vyhlásenie naznačuje rozpory v nemeckej vláde v súvislosti s pokračovaním pomoci Grécku.

Doteraz podporoval Merkelovú

Minister mal aj v minulosti iné názory než kancelárka Angela Merkelová, no oficiálne ju vždy podporil, čo sa teraz zmenilo.

Jeho postoj tak môže skomplikovať úsilie Merkelovej presvedčiť svoju stranu CDU podporiť v parlamente tretí záchranný balík pre Grécko. Hlasovanie sa očakáva koncom tohto týždňa v prípade, že dohodu s veriteľmi podporí dnes grécky parlament.

Navyše, v súvislosti s ďalšou pomocou pre Grékov sa Schäuble odmietol vyjadriť k otázke novinárov, či si je istý, že Grécko nebude potrebovať po momentálne pripravovanom treťom aj štvrtý záchranný balík.

O podpore rozhodne parlament

Nemecký parlament za stretne v piatok na mimoriadnom zasadnutí, na ktorom bude rozhodovať o podpore tretieho balíka pomoci pre Grécko.

Nemecký denník Bild tvrdí, že vo vnútri vládnej strany CDU rovnako ako menšej koaličnej strany CSU rastie odpor proti ďalšej pomoci. Schválenie nemeckým parlamentom, rovnako ako súhlas ďalších 17 vlád krajín eurozóny, je potrebné, aby sa spustili rokovania o treťom balíku pomoci v hodnote 86 miliárd eur.

Niekde stačí súhlas vlády

Nie vo všetkých krajinách eurozóny musia pomoc schváliť parlamenty. V niektorých krajinách sa rozhoduje na úrovni výborov alebo vlád. Avšak v čase, keď sa bude hlasovať v nemeckom Bundestagu, mnohé ďalšie parlamenty alebo vlády by mali mať už ujasnené svoje pozície.

Medzi prvými bolo Francúzsko, kde sa diskusia a hlasovanie v národnom zhromaždení skončilo schválením pôžičky. Estónsky parlament sa zíde vo štvrtok. Zatiaľ nie je jasné, či bude hlasovať. Očakáva sa, že premiér predloží požiadavku týkajúcu sa pomoci Grécku.

Vo Fínsku a Holandsku budú hlasovať parlamentné výbory vo štvrtok a rakúsky parlament by mal hlasovať v piatok.

Rozhodnutia týkajúce sa otvorenia rokovaní o treťom balíku pomoci sa v Belgicku, Írsku, Taliansku, Litve, na Slovensku a zrejme aj v Španielsku uskutočnia na vládnej úrovni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok