Grécky parlament väčšinou hlasov schválil prvé požadované reformy

TASR TA3 SITA
15.7.2015 21:08

Grécky parlament odhlasoval kľúčové reformy. Niekoľko poslancov strany Syriza však hlasovalo proti. Bol medzi nimi aj exminister financií Janis Varoufakis. Pred sídlom parlamentu sa ešte skôr zhromaždili tisíce Grékov.

Schválenie vďaka opozícii

Medzi opatreniami sú škrty v gréckych výdavkoch, ako aj zvyšovanie daní. Návrh bol schválený vďaka podpore troch proeurópskych opozičných strán.

Viacerí prominentní členovia vládnej strany Syriza premiéra Alexisa Tsiprasa hlasovali proti jeho odporúčaniu. Medzi nimi je bývalý minister financií Janis Varufakis a minister energetiky Panagiotis Lafazanis.

Rast chudoby a nezamestnanosti

Veritelia z eurozóny požadovali v dohode, ktorú sa podarilo uzavrieť tento týždeň, ďalšie škrty. Teraz sa môžu začať rokovania s medzinárodnými veriteľmi o treťom programe finančnej pomoci pre Grécko.

Odporcovia nových opatrení tvrdia, že Grécko už nemôže ďalej škrtať svoje výdavky po šiestich rokoch recesie, počas ktorých došlo v krajine k rastu chudoby a nezamestnanosti.

Francúzsko podporilo tretiu pomoc Grécku

Francúzsky parlament v Paríži vyjadril podporu tretiemu balíku pomoci pre Grécko. Stalo sa tak veľkou väčšinou hlasov v oboch komorách zákonodarného zboru, čím sa krajina galského kohúta stala prvým z členských štátov únie, ktorý tak učinil.

V Národnom zhromaždení, dolnej komore parlamentu, hlasovalo za 412 poslancov, proti 69 a ďalších 49 sa hlasovania zdržalo. V Senáte, hornej komore zákonodarného zboru, vyjadrilo podporu 260 prítomných, proti bolo 23 senátorov a 60 ďalších sa hlasovania zdržalo.

Vo Francúzsku nemá hlasovanie parlamentu v tejto záležitosti záväznosť pre tamojšiu vládu na rozdiel od iných členských štátov únie, napríklad Nemecka, Estónska, Fínska, Lotyšska alebo Rakúska.

Viac nám povedal analytik Ronald Ižip

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok