KĽDR otestovala dve rakety. Cvičenie bolo simuláciou jadrového útoku na Južnú Kóreu

ta3 TASR
31.8.2023 10:37

Severná Kórea vo štvrtok uviedla, že predošlý deň otestovala dve balistické strely krátkeho doletu v rámci "taktického jadrového cvičenia", informovali tamojšie štátne médiá. Informovali agentúry Jonhap a AFP.

KĽDR otestovala dve rakety. Cvičenie bolo simuláciou jadrového útoku na Južnú Kóreu
TASR/AP

Severokórejská armáda uviedla, že rakety boli odpálené v stredu večer v rámci "taktického jadrového cvičenia", počas ktorého bol simulovaný útok na "hlavné veliteľské stanovištia a operačné letiská" v Južnej Kórei.

Chceli vyslať odkaz

"Cieľom cvičenia je vyslať nepriateľom jasný odkaz," uviedla armáda vo vyhlásení, ktoré zverejnila severokórejská štátna agentúra KCNA. Jonhap s odvolaním sa na juhokórejskú armádu predtým informovala, že KĽDR odpálila dve balistické strely krátkeho doletu z oblasti severokórejského hlavného mesta Pchjongjang smerom na východ tesne pred polnocou.

Reagovala na cvičenia USA a južného suseda

KCNA dodala, Severná Kórea tiež v utorok usporiadala vojenské cvičenia v reakcii na spoločné vojenské cvičenia Južnej Kórey a Spojených štátov, pričom severokórejský vodca Kim Čong-un navštívil výcvikové veliteľské stanovište. USA a Južná Kórea spustili svoje každoročné cvičenia Ulchi Freedom Shield (UFS) 21. augusta, skončiť sa majú vo štvrtok. V rámci nich v stredu prebehli spoločné letecké cvičenia nad Kórejským polostrovom, do ktorých sa zapojil najmenej jeden americký strategický bombardér B-1B.

Kim Čong-un v prejave v Deň námorných síl v pondelok vyhlásil, že vody pri Kórejskom polostrove sú nestabilné a "rizikové z dôvodu možnej jadrovej vojny", pretože pod vedením USA tam prebiehajú nepriateľské akcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok