Moskva tvrdí, že zničila niekoľko ukrajinských vojenských plavidiel v Čiernom mori

ta3 ČTK
30.8.2023 16:52

Ruské ministerstvo obrany informuje o zničení niekoľkých plavidiel ukrajinských ozbrojených síl v Čiernom mori. Podľa agentúry TASS Moskva v stredu vydala tri rôzne vyhlásenia o zničení ukrajinských lodí ruskými lietadlami. Kyjev sa k tomuto tvrdeniu zatiaľ oficiálne nevyjadril.

Moskva tvrdí, že zničila niekoľko ukrajinských vojenských plavidiel v Čiernom mori
Twitter/TASS (ilu)

Ukrajinská rozviedka o ničom nevie

Webová stránka Ukrajinska pravda s odvolaním sa na ukrajinskú vojenskú rozviedku uvádza, že v minulotýždňovej bitke medzi ukrajinskými vojenskými loďami a ruskými vojenskými lietadlami pri Haďom ostrove neboli poškodené žiadne ukrajinské lode.

"Okolo 0:00 moskovského času (v utorok okolo 23:00 SEČ) lietadlo Čiernomorskej flotily vo vodách Čierneho mora zničilo štyri vysokorýchlostné vojenské člny, na ktorých sa nachádzali výsadkové skupiny vojakov ukrajinských síl pre špeciálne operácie v celkovom počte do 50 osôb," tvrdí ruské ministerstvo v správe, ktorú krátko po polnoci zverejnila agentúra TASS.

Pred poludním ministerstvo obrany bez ďalších podrobností informovalo, že ruská stíhačka Su-30 zničila vysokorýchlostný čln ukrajinských ozbrojených síl s posádkou východne od Hadieho ostrova. Popoludní agentúra TASS vydala podobnú správu, v ktorej ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že jeho lietadlo Su-24 zničilo ukrajinský vojenský čln s posádkou takisto východne od ostrova. Ministerstvo neuviedlo možný počet ľudí na palube.

Moskva vydala podobné vyhlásenie 22. augusta, keď oznámila zničenie dvoch ukrajinských lodí v Čiernom mori. Prvé plavidlo, prieskumný čln, zasiahla podľa ruského ministerstva obrany posádka stíhačky Su-30SM v blízkosti bližšie nešpecifikovaných ruských plynových zariadení. Druhé plavidlo, čln americkej výroby, ktorý prevážal ukrajinských výsadkárov, zničilo podľa ministerstva ruské lietadlo východne od Hadieho ostrova.

Spravodajský server Ukrajinska pravda napísal, že o tomto predchádzajúcom incidente získal informácie od ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR). Podľa servera sa na špeciálnej operácii podieľala jednotka s názvom Artan. Jej veliteľ Viktor Torkoťuk pre portál uviedol, že v bitke medzi ukrajinskými plavidlami a ruskými bojovými lietadlami 22. augusta neboli poškodené žiadne ukrajinské plavidlá.

"Je to jedna z našich najextrémnejších operácií, ktoré sme podnikli v Čiernom mori a na ukrajinskom území v rámci ich hraníc od roku 1991. Samozrejme, nebudem prezrádzať podrobnosti operácie, ale poviem toto: vďaka Bohu, nikoho sme nestratili, a to je pre nás najcennejšie. Žiadne z plavidiel nebolo poškodené, splnili sme všetky úlohy," povedal Torkoťuk.

V mori zostal 14 hodín

Jeden z príslušníkov špeciálnych jednotiek s volacím znakom Conan však podľa neho spadol cez palubu a zostal v mori 14 hodín. Zvyšok jednotky musel ustúpiť pred nepriateľskou paľbou, ale neskôr sa údajne vrátil s posilami a evakuoval sa napriek ruskej paľbe. Údajne ho objavil letecký prieskum a následne ho celý čas sledoval ukrajinský dron. "Len si to predstavte: sám na otvorenom mori, bez tušenia, kam ísť, kedy príde pomoc... Nielenže sa udržal na hladine 14 hodín, ale plával správnym smerom," rozprával Torkoťuk.

Ukrajinská vojenská rozviedka 23. augusta informovala o strete medzi ruskými vojenskými lietadlami a ukrajinskými loďami v ukrajinských teritoriálnych vodách pri Haďom ostrove, kde sa nachádzajú plynové zariadenia. HUR vtedy tvrdila, že raketa vypálená z ukrajinského člna poškodila ruské lietadlo a to sa muselo vrátiť na letisko. Podobné vyhlásenia strán konfliktu nie je možné bezprostredne nezávisle overiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok