Trump a ďalší by si mali zobrať ponaučenie z Prigožinovej smrti: Nikdy neverte Putinovi

ta3/Dominik Pálka
28.8.2023 15:24

Trump, Vivek Ramaswamy a Macron by si po smrti Prigožina mali dvakrát rozmyslieť, či budú vkladať nádeje do dohôd s Putinom.

Trump a ďalší by si mali zobrať ponaučenie z Prigožinovej smrti: Nikdy neverte Putinovi
TASR/AP

"Tí, ktorí tvrdia, že Ukrajina by mala súhlasiť s rýchlym prímerím, ústupkom územia alebo zmrazením konfliktu, sa neusilujú o ukončenie vojny. Vyzývajú Ukrajinu, aby zomrela. Je to cesta k väčšej vojne po tom, ako Putin dostane oddychový čas."

Ďalším príkladom je dohoda o čiernomorskom obilí - iniciatíva na vývoz obrovských zásob pšenice z Ukrajiny, najmä do chudobnejších krajín. Bola podpísaná v júli 2022 za sprostredkovania OSN a Turecka.  

Ukrajina na rok získala možnosť prepravovať svoje obilie do sveta a stabilizovať ceny potravín, ale Rusko neustále tvrdilo, že dohoda o obilí by mala obsahovať viac výhod pre Kremeľ, a neustále sa sťažovalo na neúčinnosť iniciatívy, až kým od nej v júli 2023 neodstúpilo. Odvtedy Kremeľ ostreľoval ukrajinské prístavy a obilné terminály a ničil potraviny, ktoré boli určené pre rozvíjajúce sa krajiny.

Prigožin ako dôkaz

"Je to jasná ukážka toho, že rokovať o čomkoľvek s Putinom je ako žiadať od sériového násilníka, aby sľúbil, že to už neurobí. To nefunguje a Prigožin je toho dôkazom," povedal pre POLITICO ukrajinský politológ Mykola Davydiuk.

Na verejnosti Putin tvrdí, že je pripravený na mierové rokovania a že USA, NATO a Ukrajina sú tí, ktorí tlačia na pokračovanie vojny. Jeho hovorca Dmitrij Peskov však 2. augusta vyhlásil, že tieto rokovania musia byť za ruských podmienok. 

Dňa 6. augusta vyhlásil, že neexistujú dôvody na mier a že Rusko si chce ponechať päť ukrajinských regiónov, ktoré nezákonne anektovalo, hoci štyri z nich plne nekontroluje.  

Kremeľ zničil rokovania

"Pre mňa bol pokus o anexiu časti ukrajinských území ďalším potvrdením úplnej neadekvátnosti Kremľa pri hodnotení politickej aj vojenskej situácie," povedal pre POLITICO ukrajinský štátny tajomník pre bezpečnosť a obranu Oleksij Danilov. Ukrajinskí predstavitelia varovali Kremeľ, že rozhodnutie anektovať ukrajinské regióny v roku 2022 zničí možnosť ukončiť vojnu za rokovacím stolom. Kremeľ to však aj tak urobil.

"Rokovania a ústupky Putinovi budú pre Západ geostrategickým fiaskom a začnú odpočítavať čas do začiatku protidemokratickej kontrarevolúcie a nástupu autokracie na celom fronte od Latinskej Ameriky až po Čínu," povedal Danilov.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok