Trump a ďalší by si mali zobrať ponaučenie z Prigožinovej smrti: Nikdy neverte Putinovi

ta3/Dominik Pálka
28.8.2023 15:24

Trump, Vivek Ramaswamy a Macron by si po smrti Prigožina mali dvakrát rozmyslieť, či budú vkladať nádeje do dohôd s Putinom.

Trump a ďalší by si mali zobrať ponaučenie z Prigožinovej smrti: Nikdy neverte Putinovi
TASR/AP

Veria, že s Putinom sa dá dohodnúť

Republikánsky kandidát na prezidenta USA Vivek Ramaswamy sa pridal k exprezidentovi Donaldovi Trumpovi a verí, že s ruským prezidentom Vladimirom Putinom sa dá v dobrej viere dohodnúť.

Tento postoj zaujal v decembri minulého roka aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý naznačil perspektívu vyjednania bezpečnostných záruk pre Rusko s Putinom v rámci novej bezpečnostnej architektúry pre Európu.

Skúste Jevgenijovi Prigožinovi povedať, že Kremeľ pri dohodách dodržiava slovo. Pred dvoma mesiacmi, po Prigožinovom neúspešnom puči, ruské bezpečnostné služby vyhlásili, že nebudú vznášať obvinenia, a Prigožin sa nechal oklamať, že dostal bezpečnostné záruky. Skutočný Putinov rozsudok naservíroval výbuch v súkromnom lietadle vo výške viac ako 8-tisíc metrov.

Každý Ukrajinec vám povie, že záruky Ruska, že sa nechystá na inváziu, majú nulovú hodnotu. Moskva mala rešpektovať ukrajinskú suverenitu a poskytnúť Kyjevu bezpečnostné záruky podľa podmienok Budapeštianskeho memoranda z roku 1994, na základe ktorého Ukrajina odovzdala svoj jadrový arzenál, ale Putin neprejavil záujem dodržiavať túto medzinárodnú dohodu.

Prigožin určite neurobil nič dobré pre Ukrajinu - poslal svojich odsúdených regrútov do útokov v bitke pri Bachmute. Jeho zabitie však môže byť triezvou a varovnou lekciou pre politikov na celom svete, ktorí sa bezstarostne domnievajú, že Putinovi možno dôverovať a uzatvárať s ním dohody. 

Rozhovory nemajú zmysel, hovorí Kuleba

"Nie je možné, aby sa niekto dohodol so sériovým klamárom, akým je Putin, a očakával, že ruský prezident to bude rešpektovať. Charta OSN, rusko-ukrajinská zmluva o priateľstve, dohody z Minska, Čiernomorská obilná iniciatíva - koľko zmlúv ešte musí Putin porušiť, aby si všetci uvedomili, že rozhovory s ním nemajú zmysel?" uviedol pre POLITICO ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Ramaswamy nedávno pre CNN vysvetlil, že by zmrazil súčasné procesy kontroly a zaviazal sa, že NATO neprijme Ukrajinu. Povedal, že USA môžu dokonca tlačiť na Ukrajinu, aby urobila ústupky, keďže "platia účty". Na oplátku by len požiadal Putina, aby odstúpil od vojenského spojenectva s Čínou. 

A v tomto všetkom by Putinovi dôveroval? "Bez ohľadu na to, či má konflikt s vlastným vojnovým zločineckým veliteľom alebo s vonkajšou mocnosťou, ruský prezident použije všetky prostriedky potrebné na dosiahnutie svojich cieľov. Spravodlivý a trvalý mier môže priniesť len solídna ruská vojenská porážka na Ukrajine," tvrdí Kuleba. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok