Sprisahanecké teórie a Prigožinove slová pred smrťou: Radšej zomriem ako klamať krajine

ta3/Lenka Klobučníková/čtk
28.8.2023 00:00

Záplavu sprisahaneckých teórií na ruských sieťach v nedeľu vyvolal štyridsaťsekundový úryvok zo staršieho rozhovoru, v ktorom šéf žoldnierov Jevgenij Prigožin hovorí, že by bol radšej zabitý, než aby svojej krajine klamal. Hovorí aj o lietadle, ktoré sa vo vzduchu rozpadne. Upozornila na to agentúra Reuters.

gefb
TASR/AP

Smrť Prigožina

Ruské úrady uviedli, že Prigožin bol spolu s deviatimi ďalšími ľuďmi v súkromnom lietadle, ktoré sa v stredu zrútilo severozápadne od Moskvy. Nikto neprežil. Prigožinovu smrť v nedeľu s odvolaním sa na testy DNA potvrdili ruskí vyšetrovatelia.

Lietadlo sa zrútilo presne dva mesiace po tom, čo Prigožin viedol neúspešnú vzburu proti armádnemu veleniu. Kremeľ ako "absolútnu lož" poprel tvrdenie Západu, že Prigožin bol zabitý na príkaz z Kremľa.

Kto upozornil na rozhovor

V klipe, ktorý bol prevzatý z rozhovoru s ruským vojenským blogerom Semjonom Pegovom a pôvodne zverejnený 29. apríla, Prigožin povedal, že Rusko je na pokraji katastrofy, pretože vedenie rezortu obrany postupne vyhadzuje ľudí, ktorí hovoria pravdu a odmietajú podliezať nadriadeným.

Prigožin vo videu

"Dnes sme dosiahli bod varu," povedal Prigožin v klipe zverejnenom na kanáli Grey Zone, ktorý patrí žoldnierskej Wagnerovej skupine. "Prečo hovorím tak úprimne? Pretože nemám právo (klamať) ľuďom, ktorí budú žiť v tejto krajine. Teraz sa im klame. Radšej ma zabite," dodal. 

"Ale nebudem klamať, musím úprimne povedať, že Rusko je na pokraji katastrofy. A ak sa dnes tieto skrutky nezoradia, potom sa lietadlo vo vzduchu rozpadne," vyhlásil.

Stovky reakcií

Počas niekoľkých hodín sa objavili stovky reakcií. "Ale vedel," napísal v prvej reakcii jeden z používateľov.

Niektoré príspevky špekulovali, že Prigožin zostal nažive. "Čoskoro vyskočí z tabatierky a prinúti čertov hovoriť," predpovedal jeden. Ďalší uviedol, že by bolo skvelé, keby Prigožin a generál Sergej Surovikin, odvolaný z funkcie veliteľa ruského letectva v deň pádu Prigožinovho lietadla, "sa vyvaľovali na Jamajke, popíjali koktaily a húlili obrovské jointy".

Obviňujú Kremeľ, Francúzsko aj Ukrajinu

Niektoré príspevky ukazovali prstom na Kremeľ. Jeden z komentátorov tvrdil, že havária bola dielom prezidenta Vladimira Putina. "Aby ste to nepochopili, musíte byť meňavka," napísal.

Niektoré príspevky obviňovali Francúzsko, iné Ukrajinu. Podľa jedného príspevku Prigožina zabili Ukrajinci na rozkaz amerických tajných služieb a Anglosasov. "Je pre nás nevýhodné stratiť takého hrdinu," tvrdil, na čo ktosi odpovedal tromi plačúcimi a smejúcimi sa smajlíkmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok