Prigožin je naozaj po smrti. Testy DNA potvrdili, že zahynul pri páde lietadla

ta3
27.8.2023 12:56

Ruskí vyšetrovatelia oficiálne potvrdili, že pri stredajšom páde lietadla zomrel vodca žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Informujú o tom tlačové agentúry. Na palube bolo s Prigožinom ďalších deväť ľudí.

Vedia totožnosť všetkých

Na základe genetickej analýzy úrady uviedli, že identita obetí súhlasí s menami uvedenými na zozname pasažierov, v ktorom figurovalo aj Prigožinovo meno. Ruský úrad pre vyšetrovanie leteckých nehôd už v piatok uviedol, že podrobil desať tiel nájdených na mieste pádu lietadla testom DNA. "Podľa výsledkov bola stanovená totožnosť všetkých desiatich mŕtvych. Súhlasí so zoznamom pasažierov," uviedol úrad.

Podľa predchádzajúcich informácií boli na zozname aj Prigožinova pravá ruka Dmitrij Utkin a šéf logistiky Wagnerovej skupiny Valerij Čekalov.

Kremeľ odmieta zodpovednosť

Lietadlo sa v stredu zrútilo v Tverskej oblasti, príčina nešťastia nie je doteraz známa. K príčine sa v nedeľnom vyhlásení nevyjadrili ani vyšetrovatelia, píše agentúra AP. Na internete sa ale kvôli Prigožinovým sporom s ruským prezidentom Vladimirom Putinom najviac špekuluje o tom, že lietadlo bolo zostrelené alebo že na jeho palube explodovala bomba. Hovorca ruského prezidenta v piatok ako "absolútna lož" odmietol podozrenie Západu, že Prigožin bol zabitý na príkaz z Kremľa.

Putin vo štvrtok vyjadril sústrasť príbuzným cestujúcich, ktorí boli na palube lietadla. Prigožina označil za talentovaného podnikateľa so zložitým osudom, ktorý urobil aj vážne chyby. Pred dvoma mesiacmi, keď Prigožin viedol neúspešnú vzburu a jeho žoldnieri ťahali na Moskvu, o ňom šéf Kremľa hovoril ako o zradcovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok