Od paniky k úľave. Stáli sme na okraji vlastných hrobov, spomínajú na utrpenie zachránení z lanovky

ta3/Katarína Žgrlíková
26.8.2023 13:00

Automechanik Gulfaraz plánoval sprevádzať svojho synovca do školy a potom ísť domov. Rovnakú cestu absolvovali celé roky – na provizórnej lanovke, ktorá ich previezla cez strmé údolie Allai na severozápade Pakistanu. Po minúte jazdy však praskli dva káble podopierajúce ich kabínu.

Od paniky k úľave. Stáli sme na okraji vlastných hrobov, spomínajú na utrpenie zachránení z lanovky
Profimedia, reprofoto Sky News

Cítili beznádej

"Zdalo sa mi, akoby sme stáli priamo na okraji našich vlastných hrobov," povedal na druhý deň pre BBC 20-ročný Gulfaraz. "Mali sme malú alebo žiadnu nádej, že by nás mohli zachrániť," dodal.

Káblové drôty praskli približne o 07:30 miestneho času, ale až o 14 hodín neskôr bolo všetkých osem ľudí – medzi nimi šesť tínedžerov – vytiahnutých do bezpečia v komplexnej operácii zahŕňajúcej najmenej štyri helikoptéry a tím odborníkov na zipline.

Mnohí z uväznených pasažierov si nemysleli, že prežijú. "Myslel som si, že je to môj posledný deň," povedal agentúre AFP jeden zo zachránených chlapcov Attaullah Shah. "Boh mi dal druhý život,“ povedal 15-ročný mladík.

V tejto oblasti hlboko v horách provincie Khyber-Pakhtunkhwa sa na dochádzanie často používajú lanovky. Pre študentov lanovky skrátia dvojhodinovú cestu horským terénom - z ich dedinských domov v Jhangra do školy v Batangi - len na päť minút. 

Bol to Gulfaraz, kto v utorok ráno spustil poplach. Zavesený vo vzduchu pomocou mobilného telefónu informoval rodinu a priateľov o tom, čo sa stalo. Obyvatelia používali reproduktory na upozorňovanie úradníkov, no trvalo najmenej štyri hodiny, kým dorazil prvý záchranársky vrtuľník.

Gulfaraz si pripomenul agóniu situácie: "Keď sa raz priblížil vrtuľník, aby zachránil deti, záchranárske lano sa zaseklo v lanovke. A začalo sa to kývať s vrtuľníkom, prevrátili sme sa hore nohami, tí, čo sedeli, spadli zo sedadiel, tí, čo stáli, spadli."

"Sám som bol naozaj vystresovaný a musel som sa starať aj o deti. Veľmi sa báli, niektoré kričali, iné plakali," povedal. Dieťa, o ktorom sa hovorilo, že má choré srdce, omdlelo, dodal. 

Chaos na scéne

Rodičia prosili úradníkov, aby zachránili ich deti, zatiaľ čo ostatní diváci so zatajeným dychom sledovali, ako sa o záchranu pokúšajú vojenské helikoptéry. Miestni policajti pre BBC povedali, že scéna bola "úplný chaos".

Muhammad Ali Swati, jeden z expertov, povedal pre BBC, že ich oslovila armáda a letecky ich prepravili na miesto, aby pomohli. 31-ročný muž, ktorý v bežný deň prevádzkuje zipline, sa ocitol pri oveľa zložitejšej operácii. Jeho tím, podporovaný armádnymi dôstojníkmi a miestnymi záchranármi, nainštaloval sedačkovú lanovku a pomocou posledného zostávajúceho lana sa posúval smerom k lanovke. 

Tímu sa neskôr podarilo pomôcť dostať zvyšok skupiny do bezpečia pozdĺž zipline. "Držali sa ma, ako keď sa deti držia svojich matiek. Ich stav bol zlý. Boli v obrovskom strese, nemysleli si, že by mohli prežiť," povedal Ali.

Témy: Pakistan Lanovka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok