Svet sledoval záchrannú akciu v Pakistane. Lanovky tam stavajú aj nelegálne, čo o nich vieme?

ta3/Soňa Búranová, BBC
22.8.2023 18:26

V Pakistane prebiehala záchranná operácia, ktorá napokon dopadla úspešne. Lanovka s ôsmimi ľuďmi (šesť detí a dvaja učitelia) na palube uviazla nad hlbokým údolím v Chajbar Paštúnchvá. Pretrhol sa kábel lanovkovej súpravy. Čo o nej vieme?

Svet sledoval záchrannú akciu v Pakistane. Lanovky tam stavajú aj nelegálne, čo o nich vieme?
TASR/AP

Provizórne, no potrebné

Zábery sedačkovej lanovky, ktorá visela vo výške 274 metrov nad zemou, boli pre mnohých nočnou morou. Provizórne lanovky sú vo veľkej miere využívané v meste Mansehra na východe krajiny aj v Kašmíre, ktorý ovláda Pakistan. Tiahnu sa až do Gilgit-Baltistanu na severe, ktorý je jednou z častí Kašmíru, píše BBC.

Pre nedostatok infraštruktúry v tejto oblasti a veľké vzdialenosti medzi zariadeniami, akými sú napríklad školy, lanovky často stavajú z núdze. Ich zhotovenie majú na starosti miestne komunity. Väčšinou ich stavajú načierno, pretože je to lacnejšie a v oblasti neexistuje iná alternatívna infraštruktúra. 

Zdroj: reprofoto BBC News

Niekedy sú vyrobené z hornej časti pick-upu a používa sa aj kovový šrot. Napríklad Suzuki možno prerobiť na veľkú kabínu, ktorá sa využíva na prepravu ľudí a dobytka. Potom sa pomocou lán pripevní na kábel, ktorý môže byť vyrobený zo železného šrotu.

Lacná preprava

Hoci sú nebezpečné, ľudia ich často používajú na prechod cez rieku. Skracujú si nimi aj cestu, keď sa potrebujú prepravovať medzi údoliami v horách. V Allai, horskej oblasti, kde v utorok uviazli školáci a ich učitelia, nie je žiadna cestná infraštruktúra ani základné vybavenie. Miestny obyvateľ preto získal povolenie od mestskej správy na výstavbu lanovky, potvrdila pre BBC News polícia. 

Miestni ju volajú Dolly a spája dedinu Jangri s dedinou Batangi, kde sa nachádza miestna škola. Cesta lanovkou trvá štyri minúty, pešo by ľudia kráčali dve hodiny. Polícia uviedla, že lanovku kontrolovala každý mesiac, no televízia BBC News túto informáciu nedokázala nezávisle overiť.

Pre miestnych je atraktívna aj vďaka tomu, že je cenovo dostupná. Hoci sa cestovné líši v závislosti od prejdenej vzdialenosti, začína už na 20 rupiách, čo je šesť centov.

Čo vieme?

  • v lanovke uviazlo 8 ľudí (6 detí, 2 učitelia)
  • vrtuľníkom zachránili dve deti, následne provizórnou lanovkou aj ostatných
  • helikoptéry záchrannú akciu prerušili, keď sa zotmelo
  • uviaznutí ľudia dostali jedlo aj vodu

Jeden z miestnych, Mohabbat Shah, povedal, že obyvatelia sú ochotní podstúpiť riziko a cestovať práve týmto spôsobom. Keďže s týmito konkrétnymi lanovkami predtým neboli žiadne problémy, boli dobrou voľbou pre ľudí, ktorí sa snažili pohybovať po regióne.

"Platíme len 10 rupií na osobu pri jednosmernej ceste. Ak si rezervujeme taxík, bude to stáť až 200 rupií (pozn. red. - 62 centov)," povedal pre BBC. Zatiaľ čo táto konkrétna lanovka sa ešte nestretla so žiadnymi problémami, iné v Pakistane áno.

Problémy z minulosti

V roku 2017 havarovala nelegálne postavená lanovka v Murree v provincii Pandžáb. Po páde do rokliny zahynulo 11 cestujúcich. Vlani v decembri miestne médiá informovali, že 12 detí museli zachrániť po pretrhnutí lana v Abbottabáde v provincii Chajbar Paštúnchwá. Deti cestovali do školy a uviazli 61 metrov nad riekou. Podarilo sa ich zachrániť.

Po utorkovom incidente nariadil dočasný pakistanský premiér Anwaar ul Haq Kakar "bezpečnostné kontroly všetkých takýchto súkromných sedačkových lanoviek, aby sa zaistilo, že sú bezpečné na prevádzku a používanie“.

Bez výrazných investícií do novej infraštruktúry budú podľa BBC lanovky aj naďalej hlavným spôsobom dopravy pre väčšinu ľudí v horskom regióne.

Téme sme sa podrobnejšie venovali v článku nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok