Prigožin za seba často posielal iných. Nebuďme prekvapení, ak sa objaví živý, hovorí analytik

ta3/Samuel Drozda
24.8.2023 17:33

Médiá na celom svete informujú o smrti Jevgenija Prigožina pri havárii jeho súkromného lietadla neďaleko Moskvy. Objavili sa však aj správy, že možno vôbec nebol na palube a ešte žije. Vieme, že používal pseudonymy alebo skôr ľudí, ktorí prijali jeho meno z bezpečnostných dôvodov, povedal agentúre AP analytik Keir Giles. Informoval o tom web Aktuálně.

Prigožin za seba často posielal iných. Nebuďme prekvapení, ak sa objaví živý, hovorí analytik
TASR/AP

Kto ho dočasne bránil?

Podľa Gilesa bral šéf ruských žoldnierov svoju osobnú bezpečnosť veľmi vážne ešte predtým, ako sa pokúsil o prevrat. "Kým to nebude absolútne stopercentne potvrdené, nebuďme úplne prekvapení, ak sa skutočný Jevgenij Prigožin objaví niekde inde," povedal britský analytik v rozhovore pre agentúru Associated Press. 

Po vzbure wagnerovcov Giles tvrdí, že ho musel chrániť niekto z vyšších kruhov Kremľa alebo dokonca samotný prezident Vladimir Putin, píše web Aktuálně. "Nezabúdajme, že ešte pred vzburou Prigožin ostro kritizoval ministerstvo obrany takým spôsobom, že keby to bol niekto iný, už by bol zlikvidovaný," konštatuje expert. "Takže možno mal pocit, že táto ochrana ho vlastne stále drží pri živote. Ak to tak bolo, pravdepodobne sa mýlil," dodáva.

Rusko sa podľa neho bude musieť vysporiadať s veľkým počtom nespokojných wagnerovcov, ktorí môžu predstavovať bezpečnostné riziko pre krajinu. "Zostali v neistote aj pred (predpokladanou) smrťou svojho vodcu. ... A teraz budú ešte viac nahnevaní, keď sa s ním takto vysporiadali," poznamenáva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok