Prigožin je pravdepodobne mŕtvy, tvrdí Londýn. Napriek tomu neexistuje jasný dôkaz

ta3 čtk
25.8.2023 09:41

Neexistuje definitívny dôkaz, že šéf súkromnej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin bol na palube lietadla, ktoré v stredu spadlo v Tverskej oblasti. Napriek tomu je veľmi pravdepodobné, že je šéf ruskej žoldnierskej skupiny mŕtvy, uviedlo britské ministerstvo obrany v pravidelnej rannej spravodajskej správe o súvislostiach ruskej vojny proti Ukrajine.

Prigožin je pravdepodobne mŕtvy, tvrdí Londýn. Napriek tomu neexistuje jasný dôkaz
TASR/AP

Príčina stále nie je

Na palube stroja, ktorý mieril z Moskvy do Petrohradu, zomrelo desať ľudí. Podľa ruských úradov medzi nimi bol aj Prigožin. Príčiny pádu lietadla sú zatiaľ predmetom vyšetrovania.

Britské ministerstvo pripomína, že Prigožin bol známy výnimočnými bezpečnostnými opatreniami. Jeho smrť bude ťažkou ranou pre strategické vedenie Wagnerovej žoldnierskej spoločnosti, ktoré destabilizuje. Manažérske vákuum bude o to väčšie, že na palube zrúteného lietadla bol údajne aj veliteľ Prigožinových žoldnierov Dmitrij Utkin a šéf ich logistiky Valerij Čekalov, dodáva britské ministerstvo.

"Pád Prigožina by mal na Wagnerovu skupinu takmer určite hlboko destabilizujúci vplyv. Jeho osobné vlastnosti ako hyperaktivita, výnimočná trúfalosť, verva pri dosahovaní výsledkov a extrémna brutalita sú pre wagnerovcov typické a je nepravdepodobné, že by týmito vlastnosťami disponoval akýkoľvek jeho nástupca," napísalo ministerstvo obrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok