Zelenskyj dáva od Prigožinovej smrti ruky preč. Putin mlčí a wagnerovci plačú

ta3 tasr čtk
23.8.2023 19:29

Šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin zahynul pri páde súkromného lietadla neďaleko Moskvy. Žoldnieri túto informáciu potvrdili na Telegrame. Na palube stroja bolo celkovo desať ľudí, nikto neprežil. Príčinu pádu vyšetrujú. Situáciu sme sledovali online aj vo štvrtok.

16:30 Dnešný ONLINE sme ukončili, ďakujeme za priazeň. Aktuálne informácie budeme aj naďalej prinášať na webe i vo vysielaní ta3.

15:58 Tlačová agentúra Reuters sa rozprávala s členmi Wagnerovej skupiny pred ich kanceláriou v ruskom Petrohrade. "Neviem, ako nájsť slová," povedal jeden muž. "Stratili sme nášho veliteľa, stratili sme dvoch veliteľov," povedal na adresu Prigožina a jeho pravej ruky Dimitrija Utkina."Máme iných veliteľov, ktorých budeme poslúchať. A budeme ďalej operovať podľa Wagnerových predpisov. Čo sa stalo, to sa stalo. Musíme zostať spolu."

Člen wagnerovcov TASR/AP

15:19 Médiá po celom svete informujú o údajnej smrti Jevgenija Prigožina pri páde jeho súkromného lietadla pri Moskve. Objavujú sa ale aj hlasy, že skutočný šéf Wagnerovej skupiny sa na palube nemusel vôbec nachádzať a stále môže byť nažive. "Vieme, že pri svojich cestách používal kvôli bezpečnosti pseudonymy alebo skôr ľudí, ktorí prijali jeho meno," myslí si analytik Keir Giles pre agentúru AP.

14:40 Ukrajina nemá nič spoločné s údajnou smrťou vodcu ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina. Povedal to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "My sme s tým nemali nič spoločné. Každý si uvedomuje, kto s tým má niečo spoločné," povedal Zelenskyj médiám vrátane tlačovej agentúry Intefax-Ukrajina.

14:22 Po Prigožinovom pokuse o prevrat sa bývalý poradca prezidenta Zelenského Igor Novikov "stavil", že šéf wagnerovcov nebude dlho žiť. Povedal, že podľa neho bol Prigožin v lietadle, ktoré sa zrútilo - čo sa zatiaľ nepotvrdilo - a stál za tým Putin. "V nasledujúcich mesiacoch by sme mohli očakávať, že ho bude sledovať ešte niekoľko ľudí, pretože sa zdá, že prezident Putin je paranoidný," povedal pre Sky News.

14:05 Poľský premiér Mateusz Morawiecki naznačil, že wagnerovci by sa pod kontrolou Vladimira Putina stali ešte väčšou hrozbou. "Wagnerova skupina sa dostáva pod Putinovo vedenie. Nech si každý sám odpovie na otázku - bude hrozba väčšia alebo menšia? Pre mňa je to rečnícka otázka," povedal na tlačovej konferencii.

13:50 Ešte pred haváriou lietadla bola budúcnosť spoločnosti Wagner a jej operácií v Afrike otázna. Zdroje blízke skupine tvrdia, že pod vedením zástupcu riaditeľa ruskej vojenskej spravodajskej jednotky GRU sa pripravovali plány na nahradenie veľkej časti wagnerovcov paralelnou žoldnierskou skupinou. Prigožin sa tomu údajne zúrivo bránil a ponáhľal sa z Mali späť do Ruska, aby sa tomu pokúsil zabrániť.

13:21 Podľa ruskej tlačovej agentúry Interfax prezident Zelenskyj tvrdí, že Ukrajina nemá nič spoločné s údajnou smrťou vodcu žoldnierov Jevgenija Prigožina. Správa, podľa ktorej vodca wagnerovcov zahynul spolu s ďalšími deviatimi osobami pri včerajšej leteckej havárii, zatiaľ nebola overená - a nikto sa k zodpovednosti neprihlásil. Ruský prezident Putin bol všeobecne obviňovaný, že má na tom určitý podiel, ale ani on, ani Kremeľ sa k tomu zatiaľ nevyjadrili.

13:14 Nehoda lietadla v Rusku, na ktorého palube sa podľa ruských úradov nachádzal i vodca Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, nie je pre poľského prezidenta Andrzeja Dudu prekvapením. Uviedol to šéf jeho kancelárie Pawel Szrot.  "Čokoľvek sa včera stalo, nikoho to neprekvapilo. Ani prezident to nepokladá za prekvapenia," uviedol Szrot pre rozhlasovú stanicu RMF FM. 

12:54 Ukrajinská vojenská rozviedka (HUR) tvrdí, že v noci na štvrtok vykonala spoločne s námorníctvom "špeciálnu operáciu" na polostrove Krym, ktorý v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom anektovalo Rusko. Jednotky špeciálnych síl sa vylodili na pobreží a stretli sa so silami okupantov, uviedla vojenská tajná služba na Telegrame.

12:42 Nech už je príčina pádu lietadla akákoľvek, podľa ruskej politickej analytičky Tatiany Stanovajovej ho ľudia budú vnímať ako "akt odplaty a pomsty". "A Kremeľ nebude tomuto názoru nijako protirečiť," hovorí a dodáva, že existuje dobrý dôvod domnievať sa, že Putin bol do takejto havárie zapletený.

12:18 Sociálnymi sieťami sa šíri video, na ktorých wagnerovci plačú nad provizórnym pamätníkom Jevgenija Prigožina. O zábery sa podelil korešpondent Kyiv Postu Jason Jay Smart. Ten naznačil, že ak je v smrti šéfa Wagnerovej skupiny zapletený aj Putin, vytvoril mučeníka pre tvrdých ruských nacionalistov - o čom svedčí aj prejav emócií.

12:04  Vladimir Putin by si mohol pripraviť pôdu pre svoj úpadok, ak by bol zapletený do smrti Jevgenija Prigožina, uviedol analytik obranného priemyslu a bývalý britský dôstojník Nichoas Drummond. "Tým, že sa Putin uchýli k bratovražde, aby si udržal moc, zasieva semená svojho vlastného pádu, podnecuje rozpad Ruska, čo môže viesť k občianskej vojne a možno aj k rozdrobeniu Ruska," myslí si Drummond.

11:45 Pomocou online nástrojov sme v redakcii ta3 sledovali let Embraer Legacy 600, v ktorom podľa medializovaných informácií sedel aj šéf Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Lietadlo sa na radaroch objavilo severovýchodne od Moskvy a náhle zmizlo pred hranicou regiónov.

11:29 Podľa tvrdenia na jednom z najpopulárnejších ruských spravodajských a informačných kanálov Telegram bolo súkromné lietadlo šéfa Vagnera Jevgenija Prigožina odvezené na "podivné manipulácie" a opravu pred jeho osudným letom. V neoverenom tvrdení z kanála VChK-OGPU sa uvádza, že Kristina Raspopovová pred letom povedala svojej rodine, že lietadlo bolo "odvezené na nejaké krátkodobé a nepochopiteľné opravy". VChK-OGPU cituje Raspopovovej brata, ktorý je zástupcom prokurátora v Čeľabinskej oblasti na severe Kazachstanu.

11:04 Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) začal vyšetrovanie havárie lietadla v Tverskej oblasti na západe Ruska, na ktorého palube sa podľa ruských úradov nachádzal vodca Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. "Lietadlo spadlo v Tverskej oblasti cestou z Moskvy do Petrohradu... Na miesto udalosti vyrazil vyšetrovací tím, určia sa všetky potrebné forenzné analýzy a bude určená príčina havárie lietadla," uviedol Sledkom vo vyhlásení. 

Dodal, že vyšetrovanie začal na základe trestného zákona vo veci "porušenia dopravných bezpečnostných pravidiel a prevádzky leteckej dopravy".

10:49 Bývalý šéf tajnej služby Spojeného kráľovstva MI6 Sir John Sawers tvrdí, že je veľmi pravdepodobné, že za údajnou smrťou Jevgenija Prigožina stojí Vladimir Putin. "Na miestach, ako je Rusko, si nikdy nemôžete byť úplne istí faktami, ale všetko nasvedčuje tomu, že ho Putin odstránil - obnovil svoju kontrolu," povedal v programe Today rozhlasovej stanice BBC Radio 4. 

Sawers tvrdí, že je pravdepodobné, že tam bolo zariadenie, "ktoré náhle spôsobilo pád lietadla a zabilo všetkých na palube". Odmietol tvrdenia Putinovho bývalého hovorcu, že za útok je zodpovedná Ukrajina.

10:30 Ruský prezident Vladimir Putin vydal krátke vyhlásenie prostredníctvom videohovoru k summitu lídrov rozvíjajúcich sa ekonomík zo skupiny BRICS. Poďakoval juhoafrickému prezidentovi Cyrilovi Ramaphosovi za usporiadanie summitu a za rozšírenie skupiny nad rámec súčasných piatich krajín. K včerajšiemu leteckému nešťastiu sa nevyjadril.

Putinov prejav TASR/AP

10:17 Francúzska vláda vo štvrtok uviedla, že existujú "odôvodnené pochybnosti" o príčine havárie lietadla, na ktorého palube bol podľa ruských úradov aj vodca žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Informuje agentúra AFP. "Zatiaľ nepoznáme okolnosti tejto havárie. Môžeme mať odôvodnené pochybnosti," povedal hovorca francúzskej vlády Olivier Véran pre televíziu France 2. 

10:05 Po smrti Prigožina, sa mnohí členovia tohto žoldnierskeho zoskupenia snažia zrejme vrátiť z Bieloruska späť do Ruska. Napísal to portál Ukrajinska pravda s odvolaním sa na ukrajinský projekt Centrum národného odporu. Podľa tohto zdroja bola v stredu večer zozbieraná časť táborov, v ktorých prebývajú wagnerovci v Bielorusku. Podľa projektu je pravdepodobné, že wagnerovci zamierili k hraniciam s Ruskom, ale že im v odchode z Bieloruska bránia bieloruské tajné služby. Bieloruská opozičná skupina Hajun potom uviedla, že blízko miesta, kde leží veľký tábor wagnerovcov, sú značné problémy s mobilným signálom.

9:49 Po páde lietadla začali Rusi nosiť kvety a sviečky pred sídlo Wagnerovej skupiny v Petrohrade.

9:38 Let lietadla Embraer-135, ktoré sa v stredu zrútilo v ruskej Tverskej oblasti, prebiehal do posledných 30 sekúnd pred haváriou úplne štandardne. Stroj však zrazu začal prudko klesať. Vyplýva to z údajov online portálu na sledovanie lietadiel Flightradar24.  

9:22 To, že Prigožin je po smrti, už vieme. Zahynul na palube súkromného lietadla, len zatiaľ nevieme, za akých okolností sa zrútilo. Od havárie nás doteraz delila noc. Čo odkryla? O téme sme sa rozprávali s redaktorom zahraničnej redakcie Ivom Kunschom.

9:14 Lietadlá typu Embraer Legacy 600, z ktorých jedno sa v stredu zrútilo v ruskej Tverskej oblasti na palube aj s vodcom Wagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom, zaznamenali za uplynulých 20 rokov v prevádzke iba jednu nehodu. Nešlo pritom o technickú chybu. Vyplýva to z údajov zverejnených na webovej stránke International Aviation HQ 

8:42 Volodymir Zelenskyj dnes na sociálnej sieti zdieľal príhovor k príležitosti dňa nezávislosti Ukrajiny. "Dnes oslavujeme 32. výročie našej nezávislosti - nezávislosti Ukrajiny. Sviatok slobodných ľudí. Sviatok silných ľudí. Sviatok ľudí s dôstojnosťou. Sviatok rovnosti."

8:30 James Waterhouse z BBC v Kyjeve hovorí, že ľudia na Ukrajine majú nízku empatiu k Prigožinovi a dúfajú, že v Rusku dôjde k "implózii".

8:23 Podľa našich zistení súkromné lietadlo registrované Wagnerovou skupinou letelo vo výške 8,5 kilometra s rýchlosťou viac ako 900 kilometrov za hodinu. Takéto parametre si let držal zhruba od mesta Tver až po oblasť obcami Stakhnovo, Zhabny a Khodunovo. V tomto trojuholníku lietadlo náhle zmizlo z radarov. 

8:07 Členovia Wagnerovej skupiny na mieste tvrdili: "Všetci sa pýtajú čo bude robiť Wagner, my povieme len jedno: my štartujeme a čakajte nás."

7:05 Rusko sa pravdepodobne bude snažiť prevziať kontrolu nad Wagnerovou skupinou, tvrdí riaditeľ CIA.

7:00 Podľa ruských médií bola zadná časť lietadla nájdená tri kilometre od trosiek Embraer-135 (pozn. red. stroj brazílskej výroby). Môže to značiť vonkajší vplyv, alebo nevhodný manéver, ktorý odtrhol chvost.

6:45 Pádu lietadla, na palube ktorého sa nachádzal aj šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin, sa venujeme aj v dnešnom ONLINE článku. 

23:49 Wagnerovci, ktorí sú v Bielorusku, vydali vyhlásenie. "Momentálne sa veľa hovorí o tom, čo budeme robiť. Môžeme vám povedať jednu vec. Začíname, pripravte sa na nás."

23:46 Bieloruské médiá uvádzajú, že wagnerovci sa pokúšajú opustiť krajinu smerom k Rusku. Píše o tom na Twitteri OSINT.

23:43 Hlavným argumentom zástancov verzie o zostrelení je spôsob, akým lietadlo padalo k zemi, a škody na troskách havarovaného stroja. Protilietadlové strely podľa BBC zanechávajú malé otvory po úlomkoch strely, na videách zverejnených na sociálnych sieťach je však možné také detaily len ťažko rozoznať. Na základe záberov padajúceho lietadla sa tiež zdá, že lietadlo pred dopadom na zem nehorelo - stroje zasiahnuté protilietadlovou strelou pritom často zachvátia plamene, píše BBC.

22:40 Jednou z verzií dnešnej havárie, o ktorej sa široko diskutuje na sociálnych sieťach a v médiách, je podľa BBC možnosť zostrelenia lietadla. Ruskí vyšetrovatelia podľa zdrojov teraz preverujú všetky scenáre, vrátane chyby pilota, technických problémov a vonkajších vplyvov, čo je podľa BBC štandardný postup.

22:39 Kremeľ ani ruské ministerstvo obrany doteraz záležitosť nekomentovali.

23:32 Nech mala dnešná havária akúkoľvek príčinu, Prigožinovo úmrtie znamená, že sa ruský prezident Vladimír Putin zbavil aj človeka, ktorý predstavoval najvážnejšiu výzvu autorite ruského vodcu od jeho nástupu k moci v roku 1999, píše agentúra Reuters.

23:31 Agentúra Reuters večer poznamenala, že napriek poslednému vyjadreniu úradov aj zdrojov z Wagnerovej skupiny nie je stále celkom isté, či Prigožin v lietadle naozaj zahynul, alebo bol len uvedený na zozname pasažierov.

23:22 Ruský prezident Vladimir Putin sa vrátil z cesty v Kursku do Moskvy. Smeruje do Kremľa. OSINT na Twitteri zverejnil video s kolónou áut, ktorá prefrčala hlavným mestom Ruska.

23:20 Andrij Jermak, jeden z poradcov Volodymyra Zelenského, na Telegrame zdieľal pesničku "Highway to hell", v preklade "diaľnica do pekla".

https://t.me/ermaka2022/3528

21:15 Sídlo eagnerovcov osvetlili symbolom kríža. Na sociálnych sieťach koluje fotka, ktorá ukazuje ich centrum v Petrohrade.

23:11 "Karma, zdá sa, má veľmi špecifický zmysel pre humor," napísal na sociálnej sieti X Anton Geraščenko. Na jednom z Prigožinových falošných pasov sa píše, že sa "narodil" v Tverskej oblasti, kde spadlo spomínané lietadlo. 

22:50 Federálna agentúra pre leteckú dopravu zverejnila zoznam všetkých pasažierov. Píše o tom Sky News. Mená nájdete v článku nižšie.

22:32 Na mape si môžete pozrieť miesto pádu lietadla.

Zdroj: Profimedia

22:30 Na mieste incidentu našli všetkých desať tiel pasažierov, ktorí boli na palube. Pátracia akcia je ukončená. Informuje o tom server Meduza.

22:13 Poradca ukrajinského ministerstva vnútra, Geraščenko, zdieľal príspevok ruského vojnového blogera. "Jevgenij Prigožin si bol absolútne istý svojou bezpečnosťou. Bol na ceste rokovať o Afrike s naozaj dobrými, podľa jeho názoru, možnosťami a scenármi. Veril, že druh prielomu, ktorý navrhoval, bol stokrát väčší ako škody spôsobené vzburou," napísal na Telegrame.

22:00 Šéf žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin je mŕtvy, píše podľa ruskojazyčného servera BBC telegramový kanál Grey Zone, spájaný s wagnerovcami. Úmrtie podnikateľa zatiaľ úrady oficiálne nepotvrdili, okolnosti havárie lietadla sú predmetom vyšetrovania. Grey Zone teraz uviedol, že Prigožinova smrť je následkom "konania zradcov Ruska".

21:51 V Rusku sa toho veľa neprihodí bez vedomia ruského prezidenta Vladimíra Putina. V komentári k dnešnému pádu lietadla to povedal americký prezident Joe Biden. Informovala o tom agentúra Reuters. "Neviem iste, čo sa stalo. Ale neprekvapuje ma to," povedal ďalej. "V Rusku sa nedeje veľa vecí, za ktorými by nestál Putin, ale neviem dosť na to, aby som poznal odpoveď," dodal. Biely dom predtým oznámil, že Biden bol v tejto veci informovaný.

21:49 Žoldnierska skupina wagnerovci na Telegrame potvrdila Prigožinovu smrť.

21:43 Podoľak napísal aj toto: "Takisto je tiež zrejmé, že si Prigožin podpísal špeciálny rozsudok smrti vo chvíli, keď uveril v bizarné Je tiež zrejmé, že Prigožin si podpísal zvláštny rozsudok smrti vo chvíli, keď uveril v bizarné 'záruky' (bieloruského prezidenta Alexandra) Lukašenka a v Putinovo rovnako absurdné ' čestné slovo'."

21:36 Havária lietadla bola signálom z Kremľa pre ruské elity. Uviedol to šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak. "Demonštratívna eliminácia Prigožina a velenia wagnerovcov dva mesiace po pokuse o vzburu je signál od (ruského prezidenta Vladimira) Putina ruským elitám pred voľbami v roku 2024. 'Pozor! Nelojálnosť sa rovná smrti'", napísal Podoľak na sociálnych sieťach.

"Medzitým je zrejmé, že Putin nikomu neodpúšťa svoj vlastný beštiálny teror," napísal Podoľak na sociálnej sieti X.

21:30 "Na jeho mieste by som si dával pozor na to, čo jem. Dával by som pozor na svoj jedálny lístok,“ povedal v júli americký prezident Joe Biden na margo Prigožina, ktorý predtým zorganizoval vzburu.

21:20 Príčinu pádu lietadla už vyšetruje špeciálna komisia. Podľa CNN to uviedol ruský letecký úrad Rosaviacia. Kľúčová bude analýza čiernych skriniek. Nie je však jasné, či ich už našli.

21:14 Správy o smrti Prigožina potvrdil na svojom účte na sociálnej sieti Telegram člen Rusmi dosadenej správy okupovanej časti Záporožskej oblasti Vladimir Rogov. "Práve som hovoril s vynikajúcimi wagnerovcami. Potvrdzujú smrť jevgenija Prigožina a Dmitrija Utkina. Kráľovstvo nebeské novovzniknutým Božím služobníkom Jevgenimu a Dmitrovi,“ napísal Rogov.

21:13 Lietadlo spadlo pri dedine Kuženkino na severozápade Tverskej oblasti, zhruba na pol cesty medzi Moskvou a Petrohradom.

21:07 Portál readovka.news na Telegrame napísal, že hovoriť o Prigožinovej smrti je podľa jedného z jeho zdrojov predčasné, pretože podnikateľ mohol byť na palube iného lietadla. Z bezpečnostných dôvodov vraj často uvádzal, že letí jedným zo svojich strojov, nastúpil ale do iného.

21:05 Bol známy ako zločinec, podnikateľ a napokon rebel, ktorý verboval ruských väzňov, ovplyvňoval americké voľby a dokonca zamieril aj na samotnú Moskvu. Kto bol takzvaný Putinov kuchár Prigožin? 

20:56 Doktor Jurij Felštinsky, bývalý poradca ukrajinského ministerstva zahraničia, hovorí, že ak je Jevgenej Prigožin mŕtvy, je pravdepodobné, že Kremeľ sa pokúsi obviniť Ukrajinu. Píše o tom BBC.

20:54 Takto vyzeralo lietadlo, ktoré spadlo pri Moskve.

20:49 Zvyčajne dobre informovaný ruský spravodajský server fontanka.ru napísal, že podľa jeho zdrojov Prigožin v lietadle bol a zahynul, píše Aktualně.cz.

20:46 Prigožin, ktorého Wagnerova skupina bojovala po boku regulárnej ruskej armády na Ukrajine, zorganizoval presne pred dvoma mesiacmi - 23. júna - krátku ozbrojenú vzburu proti ruskému vojenskému vedeniu. Po dohode s Kremľom sa väčšina wagnerovcov vrátane Prigožina presunula do bieloruského exilu. Samotný Prigožin sa mal odvtedy niekoľkokrát opätovne objaviť v Rusku.

20:44 Telegramové kanály, ktorú majú blízko k wagnerovcom, sa obrátili na vládu Ruskej federácie. Žoldnieri uviedli, že ak sa potvrdí smrť ich šéfam zorganizujú druhý "pochod spravodlivosti“ do Moskvy, píše na sociálnej sieti X Kyiv Post. 

20:39 BBC píše, že Biely dom už oznámil, že americký prezident Joe Biden bol o páde lietadla informovaný.

20:33 "Začali sme vyšetrovanie havárie lietadla Embraer, ktorá sa stala dnes večer v Tverskej oblasti. Na zozname cestujúcich bolo aj meno Jevgenij Prigožin," citoval TASS ruskú federálnu agentúru pre leteckú dopravu Rosaviacija.

20:32 Stanica Sky News uvádza, že sa Putin v čase správ o páde lietadla s Prigožinom nachádzal na podujatí venovanom 80. výročiu víťazstva sovietskych vojsk v bitke pri Kursku.

20:31 Nižšie si môžete pozrieť zábery z pádu lietadla.

20:27 Lietadlo Embraer Legacy so sériovým číslom RA-02795 sa objavilo na radare pri Moskve. Podľa Flightradar24.com dosiahlo 8800 metrov a náhle stratilo výšku. Lietadlo je registrované na spoločnosť Autolex Transport, ktorú americká vláda prepojila práve na Jevgenija Prigožina. Píše o tom BBC. Stále nie je jasné, odkiaľ lietadlo odštartovalo.Zdroj: reproto Flightradar

20:24 Ruská štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie uviedla, že na palube stroja boli traja piloti a sedem pasažierov. Úrady spresnili, že vyšetrujú haváriu lietadla, ku ktorej došlo v Tverskej oblasti viac než 100 kilometrov severne od Moskvy. 

20:23 Podľa nepotvrdených informácií na platforme Telegram bolo súkromné lietadlo, ktoré smerovalo z Moskvy do Petrohradu, kde sa nachádzajú Prigožinove firmy, zostrelené ruskou protivzdušnou obranou. Stanica Sky News pripomína, že tieto informácie nebolo možné bezprostredne overiť. 

20:17 Špekulácie na telegramových kanáloch naznačujú, že išlo o lietadlo Embraer Legacy so sériovým číslom RA-02795. Na webe FlightRadar24, populárnej stránke na sledovanie letov, zatiaľ nie sú informácie, odkiaľ odletelo, píše BBC.

20:15 Ako píše český server Aktuálně.cz, lietadlo bolo vo vzduchu necelú polhodinu a po náraze do zeme začalo horieť.

20:12 Ruský exilový server Meduza píše, že všetky telá sú obhorené, nemožno ich identifikovať na mieste. Objavilo sa aj ďalšie video z miesta pádu.

20:11 Prigožin, ktorého Wagnerova skupina bojovala po boku regulárnej ruskej armády na Ukrajine, koncom júna zorganizoval krátku ozbrojenú vzburu proti ruskému vojenskému vedeniu. Po dohode s Kremľom sa väčšina wagnerovcov vrátane Prigožina presunula do bieloruského exilu. Samotný Prigožin sa mal odvtedy niekoľkokrát opätovne objaviť v Rusku. 

20:10 Ruská štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie uviedla, že na palube boli traja piloti a sedem pasažierov. Úrady spresnili, že vyšetrujú haváriu lietadla, ku ktorej došlo v Tverskej oblasti viac než 100 kilometrov severne od Moskvy.

20:09 Podľa nepotvrdených mediálnych informácií patrilo lietadlo práve Prigožinovi, píše AP.

20:05 Agentúra AFP predtým s odvolaním sa na ruské tlačové agentúry uviedla, že Prigožin je medzi obeťami pádu lietadla. Neskôr spresnila, že bol iba na zozname pasažierov a nebolo bezprostredne jasné, či sa na palube skutočne nachádzal.

20:00 Zahynúť malo všetkých desať pasažierov na palube. "Súkromné lietadlo Embraer Legacy na strase z Moskvy do Petrohradu sa zrútilo blízko dediny Kuženkino v Tverskej oblasti. Na palube bolo desať ľudí vrátane troch členov posádky. Na základe prvých informácií zahynuli všetci na palube," uviedlo na platforme Telegram ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

19:56 Hovorí sa aj o možnosti, že na palube lietadla sa nachádzal jeden z ďalších vodcov wagnerovcov Dmitryj Utkin.

19:49 Internetom sa šíria videá, ktoré údajne zobrazujú trosky havarovaného lietadle po nehode.

19:46 Lietadlo podľa ruského ministerstva pre mimoriadne záležitosti spadlo pri dedine Kuženkyno na severozápade Tverskej oblasti, zhruba na pol cesty medzi Moskvou a Petrohradom.

19:39 Podľa informácií telegramového kanálu Grey Zone mal byť Prigožin zostrelený ruskou protivzdušnou obranou v Tverskom regióne.

19:33 Sledujete ONLINE v súvislosti s pádom lietadla neďaleko Moskvy, na ktorého palube bol šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin. Pád nikto neprežil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok