Návrat do Ruska? Wagnerovci sa chcú presunúť, bránia im v tom bieloruské jednotky

ta3 čtk
24.8.2023 11:08

Po stredajšom páde lietadla v Rusku, pri ktorom zrejme zomrel zakladateľ súkromnej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, sa mnohí členovia tohto žoldnierskeho zoskupenia snažia zrejme vrátiť z Bieloruska späť do Ruska. Napísal to portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ukrajinský projekt Centrum národného odporu.

Návrat do Ruska? Wagnerovci sa chcú presunúť, bránia im v tom bieloruské jednotky
TASR/AP

Problém so signálom

Podľa tohto zdroja sa v stredu večer rozobratá časť táborov, v ktorých prebývajú wagnerovci v Bielorusku. Podľa projektu je pravdepodobné, že zamierili k hraniciam s Ruskom, ale že im v odchode z Bieloruska bránia bieloruské tajné služby. Bieloruská opozičná skupina Hajun potom uviedla, že blízko miesta, kde leží veľký tábor wagnerovcov, sú značné problémy s mobilným signálom.

Do Bieloruska sa mnoho Prigožinových bojovníkov presunulo po tom, čo žoldnierska skupina v júni podnikla krátke ťaženie na Moskvu na protest proti ruskému armádnemu vedeniu. Sám Prigožin od júna verejne vystupoval iba sporadicky a nebolo jasné, kde sa zdržiava. Posledné zverejnené video ho údajne ukazovalo v niektorej z afrických krajín.

Do Bieloruska sa žoldnieri presunuli po tom, čo Prigožinovi údajne podľa Kremľa prisľúbil ochranu tamojší autoritársky vodca Alexander Lukašenko.

Lukašenkova oponentka

Bieloruská opozičná predstaviteľka Sviatlana Cichanovská v reakcii na správu o páde lietadla s Prigožinom na palube podľa bieloruského portálu Zerkalo uviedla, že "Lukašenkovým zárukám evidentne nemožno veriť"

Cichanovská sa Lukašenkovi postavila v posledných bieloruských prezidentských voľbách a podľa pozorovateľských skupín v nich zvíťazila, hoci centrálna volebná komisia označila oficiálne za víťaza Lukašenka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok