ta3 zmapovala Prigožinov let. Chvost našli tri kilometre od vraku lietadla

ta3/Denis Dufala/TASR
24.8.2023 11:29

Pomocou online nástrojov sme sledovali let Embraer Legacy 600, v ktorom podľa medializovaných informácií sedel aj šéf Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Lietadlo sa na radaroch objavilo severovýchodne od Moskvy a náhle zmizlo pred hranicou regiónov.

ta3 zmapovala Prigožinov let. Chvost našli tri kilometre od vraku lietadla
ta3/Flightradar/Denis Dufala

Let bolo možné začať sledovať o 14:59 koordinovaného univerzálneho času (12:59 SELČ) severne od Zelenogradu. Lietadlo nabralo výšku a rýchlosť a letelo smerom na Petrohrad. Z radarov zmizlo juhovýchodne od mesta Stakhnovo zhruba o 15:20.

Lietadlo brazílskej výroby podľa dát Flightradaru bolo otvorene registrované na Wagnerovu žoldniersku skupinu. Letelo štandardne vo výške 8,5 kilometra s rýchlosťou 950 kilometrov za hodinu. Takéto údaje sme mohli pozorovať zhruba od mesta Tver.

Základňa pre stíhačky

Podľa niektorých médií lietadlo spadlo neďaleko obce Kuženkino, v ktorej blízkosti je aj základňa Borisovsky Khotilovo (pozn. red. vojenská letecká základňa pre stíhačky vzdialená od miesta údajného dopadu zhruba 15 kilometrov).

Chvost lietadla našli tri kilometre od zvyšku lietadla, čo môže naznačovať zavinenie pádu lietadla vonkajším vplyvom alebo nesprávnym manévrom. 

Záhadný pád

Podľa predstaviteľa portálu Flightradar Iana Petchenika začalo lietadlo "náhle vertikálne klesať". Za 30 sekúnd stroj klesol o takmer 2,5 kilometra. "Čokoľvek sa stalo, stalo sa veľmi rýchlo," dodal. Pred prudkým klesaním však "nič nenaznačovalo, že by lietadlo malo problémy".

Typ lietadla, v ktorom sedel Prigožin, mal naposledy nehodu pred 20 rokmi. Nešlo pritom o technickú chybu. Vyplýva to z údajov zverejnených na webovej stránke International Aviation HQ.

Čo vieme o lietadlách tohto typu?

Súkromné lietadlá Embraer Legacy 600 brazílskej výroby sú v prevádzke od roku 2002. K dosiaľ jedinej zaznamenanej nehode tohto stroja došlo v roku 2006, keď sa vo vzduchu zrazilo s ďalším lietadlom, píše International Aviation HQ. I napriek vážnemu poškodeniu lietadla sa vtedy pilotovi podarilo bezpečne pristáť.

Brazílske vzdušné sily v roku 2008 po vyšetrovaní tohto incidentu došli k záveru, že chyba bola na strane dvoch amerických pilotov, dispečerov a chybnej komunikácie. Právnici pilotov vtedy tvrdili, že za zrážku môžu jednotliví dispečeri letovej prevádzky a nedostatky v brazílskom systéme riadenia letovej prevádzky.

Brazílska firma Embraer, ktorá tieto lietadlá vyrába, v reakcii na stredajší pád lietadla pri Moskve uviedla, že od roku 2019 nezabezpečuje údržbu predmetného stroja a dodržiava medzinárodné sankcie uvalené na Rusko.

Lietadlo, ktoré malo patriť Prigožinovi, smerovalo z Moskvy do Petrohradu, kde majú sídlo jeho firmy. Podľa ruských úradov zahynulo pri tejto havárii všetkých desať ľudí na palube. Okrem šéfa vagnerovcov sa na zozname pasažierov nachádzali aj Dmitrij Utkin, Valerij Čekalov, Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan, Nikolaj Matusejev, Alexander Totmin a traja členovia posádky.

Telegramový kanál Grey Zone blízky vagnerovcom v stredu uviedol, že stroj cielene zostrelila protivzdušná obrana nad Tverskou oblasťou.

  • Videosnímku obrazovky, ako lietadlo zmizlo z radarov, si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok