Ako v raji: Zakyntos nás privítal priehľadnou vodou, čarovnými výhľadmi a pohostinnosťou miestnych

ta3/Denis Dufala
3.9.2023 06:00

Po návšteve severu sme sa rozhodli vyraziť aj na juh Európy. Zakyntos je dovolenkovou destináciou, kde sa zbiehajú turisti z každého kúta sveta za oddychom aj zábavou. Od dažďov v nórskom Osle sme tak prešli k horúčavám v Grécku.

Ako v raji: Zakyntos nás privítal priehľadnou vodou, čarovnými výhľadmi a pohostinnosťou miestnych
Karin Miklianová

Po upršanom severe Európy sme sa vydali na jej juh. Grécky ostrov Zakyntos je lákavou turistickou destináciou najmä počas leta a Gréci to dobre vedia. V článku nájdete aj tipy na výlety po ostrove, čomu sa vyhnúť a čo, naopak,  určite nevynechať.

Výlet na Zakyntos počas letných mesiacov je finančne náročnejší. Väčšinou vyhľadávame zľavnené letenky, tentokrát sme si za ne priplatili. Spiatočná letenka na osobu nás stála 160 eur. Prepravili sme sa autobusom z Košíc do Budapešti (pozn. red. lístok na osobu stál 25 eur). Ubytovanie nás ako pár vyšlo 560 eur na päť dní. Dokopy, vrátane cesty, ubytovania a požičania auta, sme neutratili viac ako 1000 eur na osobu.

  • Výhľadmi na grécke ostrovy sa pasažieri letu mohli kochať už v lietadle. Letisko na Zakyntose je malé, preplnené ľudmi a z letiska chodí autobus na rôzne smery každú polhodinu.

Rozhodli sme sa pre taxík, oficiálnu taxislužbu Zakyntosu, no aj tak narazíte na kšeftárov. Z letiska by vás mali taxíky zviesť do okolitých miest za jednotných 20 eur. Stalo sa nám, že najprv nastúpila dvojica, následne taxikár hľadal ďalšiu dvojicu, aby zaplnil auto. Keď sme sa ho opýtali, koľko nás bude stáť cesta do Laganasu, tvrdil, že 20 eur. Háčik je v tom, že od neznámeho páru, s ktorým sme sa viezli, vypýtal peniaze tiež.

  • V Grécku nie je nulová tolerancia alkoholu v dychu za volantom. Podmienky si môžete pozrieť tu, aj tak sa však odporúča jazdiť s čistou hlavou a neriskovať. Trest za alkohol za volantom nemusí určiť len polícia.
  • Majiteľka ubytovania nám vyhovorila požičanie si skútru alebo štvorkolky, pretože podľa jej slov bolo na cestách množstvo nehôd zapríčinených najmä ľudmi na jednostopových vozidlách alebo štvorkolkách. Na základe jej odporúčaní sme si zvolili auto. Po ceste sme videli minimálne jednu nehodu požičaných áut a na letisku mladých ľudí s odretými nohami, s najvyššou pravdepodobnosťou spadli na rozhoručenú vozovku.  
  • Počas našej návštevy ľudia na sociálnych sieťach informovali o niekoľkých menších požiaroch na ostrove. Išlo hlavne o lokalitu Tsilivi, čo si však mnoho ľudí nevšimlo, pretože sa ho podarilo dostať pod kontrolu.

Začarovaný kruh

Vystúpili sme z taxíku a hneď dorazili na ubytovanie. Prvé dojmy z ulice boli zmiešané. Laganas road je veľmi hlučná a živá ulica. Večer pripomínal miniatúru Las Vegas. Majiteľka apartmánu, v ktorom sme bývali, zdôraznila, že byt je zvukotesný a tiež nezabudla pripomenúť, že sa toaletný papier hádže do koša namiesto toalety. Ulica je deň čo deň posiata odpadkami, nedopitými fľašami, ktoré zberajú majitelia súkromných ubytovaní individuálne, alebo na lov odpadkov posielajú zamestnancov. Je to začarovaný kruh vyhodenia a zberu odpadu po turistoch.

Problémom ostrova, najmä v oblasti Laganas, sú deti využívané dospelými na pýtanie peňazí od turistov. Znepríjemňuje to život množstu turistov a ak budete mať pozorné oko, všimnete si, ako dospelí "pasáci" dávajú pozor na ženy a deti, ktoré žobrú.  

  • Na ostrove je obrovské množstvo Britov aj Poliakov.

Žobrajúce dieťa na ulici Laganas road. Denis Dufala

Čo zažiť?

Každá pláž má svoje čaro, niektoré z nich navštívite len loďou. Najznámejšia azda symbolická pláž pre Zakyntos je Navagio, ktorá je pre bezpečnosť turistov a zosunom skál z útesu pre verejnosť uzatvorená.

Výhľad na pláž Navagio. Denis Dufala

Napriek tomu môžete napríklad sledovať korytnačky v národnom parku, ktorého súčasťou je aj pláž Gerakas. Nachádza sa tam aj niekoľko reštaurácií a centrum pre záchranu korytnačiek. Základným "vybavením" pláže je väčšinou priehľadná voda, hniezda pre korytnačie vajíčka, rozžeravený piesok a platené lehátka (pozn. red. za lehátko si Gréci dokážu vypýtať aj 30 eur, ak ide o lepší výhľad, ako napríklad v Porto Roxa).

Pláž v Národnom parku Gerakas. Denis Dufala

Rozumným nápadom je vybrať si aj niektorú z komerčných plavieb po ostrove, kde vás kapitán lode posprevádza aj po menších ostrovoch a iných krásach, ktoré Zakyntos ponúka (pozn. red. ako je napríklad najslávnejší ostrov v tvare korytnačky nazývaný Marathonisi a ostrov Cameo). Ostrov v tvare korytnačky je pomerne preplnený turistami, ktorí za sebou nechávajú odpadky, aj keď sa tam vyskytujú korytnačky a ich hniezda. Ostrov Cameo je obľúbeným zaľúbených párov a tiež miestom svadieb. Na súkromný ostrov vedie fotogenický drevený most.

Ostrov Cameo z lode. Denis Dufala

Takmer každý výhľad na ostrov je dychberúci. Nám sa osvedčil kláštor Panagia Skopiotissa, z ktorého je fenomenálny výhľad takmer na všetky svetové strany. Nechýba tam ani ikonický katolícky kostolík a ruiny kláštora s izbou mnícha. Cesta k tomuto kláštoru je však náročná, a ak by ste sem šli autom, čaká vás vcelku adrenalínová jazda (pozn. red. no s nezabudnuteľnými výhľadmi).

Výhľad na ceste do kláštora. Denis Dufala

Ďalším rajským výhľadom je vyhliadka Navagio, odkiaľ môžete pozorovať ikonický vrak lode na pláži, no aj takýto populárny výhľad má svoje úskalia. Na výhľad z mostíku sa čaká minimálne 20 minút a úrady neodporúčajú kvôli vlastnej bezpečnosti hľadať alternatívnu cestu.

Rada na výhľad vraku lode na pláži Navagio. Denis Dufala

Cesta po západnom pobreží ostrova ponúka niekoľko dychberúcich výhľadov. Prechádzali sme aj úzkymi uličkami autentických gréckych dedín, kde dokonca miestni ponúkali fotku s ich oslom za peniaze. Ešte pred výhľadom na Navagio sme sa zastavili v jednej z dediniek a navštívili rodinný obchod so suvenírmi. Personál je rodinou, po otázkach, čo robia mimo sezóny, nám odpovedali, že zbierajú a spracovávajú olivy do rôznych produktov.

Rušné mesto Zakyntos ponúka viacero žolíkov. Výhľad na mesto a ostrov z malého baru v oblasti Bochali, grécky ortodoxný kostol Agiosa Dionysiosa, hneď vedľa vysvietenú vežu zvonice a tiež plavby loďou z prístavu, ktoré vedú okolo ostrova.

Grécky ortodoxný kostol Agiosa Dionysiosa. Denis Dufala

V súhrne by sme ostrov priblížili vlastnosťami ako oddychový, ale aj romantický, zábavný, priateľský, hornatý, azurový, korytnačí aj pekelne horúci. Zakyntos je destináciou pre mladých, ale i starších. Páry na ostrove nemusia hľadať romantiku, je na každom rohu a skupiny sa zabavia takmer v každom mestečku.    

Celý náš výlet sme vám zobrazili aj vo videu na sociálnych sieťach ta3.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok