V lete do zimy a v zime do tepla: Preleteli sme Európu a vyskúšali si nórsku metropolu

ta3/Denis Dufala
23.8.2023 00:00

Množstvo cestovateľských nadšencov si počas najväčších horúčav vyberá letné destinácie. My sme sa rozhodli vycestovať na sever. Neoľutovali sme, no aj tak sa našiel nejeden háčik. Prečítajte si reportáž.

V lete do zimy a v zime do tepla: Preleteli sme Európu a vyskúšali si nórsku metropolu
Denis Dufala

Na sever aj na juh

V auguste sme sa rozhodli navštíviť sever a juh Európy. Navštívili sme nórske Oslo a grécky Zakyntos (pozn. red. ten vám priblížime v nasledujúcom článku).

Naša cesta sa začínala v metropole východu - Košiciach. Autobusom sme sa za necelých 30 eur zviezli až do Krakova (pozn. red. odlet do Osla bol naplánovaný z krakovského letiska a cesta trvala niečo cez štyri hodiny). Deň pred odletom do Nórska sme sa rozhodli pozrieť si Slovákom blízky Krakov.

Metropola v Malopoľskom vojvodstve očarí starým mestom či akciami na obchodnom a hlavnom námestí. Nesklame ani trhovisko Sukiennice a legendárny Kostol Nanebovzatia Panny Márie. Ak raz navštívite Krakov, rozhodne nevynechajte pýchu mesta - hrad Wawel.

Hrad Wawel Denis Dufala

Pípla výstraha

Spiatočné letenky nás stáli zhruba 80 eur na osobu. Ubytovanie na osobu vyšlo 173 eur. Vo všeobecnosti je v Nórsku finančne najnáročnejší život. Vyhýbali sme sa reštauráciám. Varili sme si prevažne z lokálnych potravín. Na výlete sme minuli bez leteniek a ubytovania za štyri dni nie viac ako 400 eur na osobu. Za nízkonákladový výlet do Osla zaplatíte nie viac ako 600 eur.

Počas nášho pobytu bolo problémom práve počasie (pozn. red. majiteľ apartmánu, v ktorom sme bývali, tvrdil, že takéto počasie v auguste ešte nezažil). Intenzívne dažde prakticky vyradili z prevádzky vlaky na juhu Nórska, kvôli čomu sme sa museli presúvať v pršiplášťoch a cestou späť na letisko využiť náhradnú autobusovú prepravu. 

V druhý deň výletu nám začal telefón zvláštne pípať – prišlo oznámenie o extrémnom počasí s vysokým stupňom výstrah v oblasti, v ktorej sme sa nachádzali.

Opera v Osle Denis Dufala

Deň 1.

Po tom, ako sme sa dostali na hlavnú stanicu v Krakove, vybrali sme sa na ubytovanie v širšom centre. Siedmi ľudia zaplatili za jednu noc dokopy menej ako 170 eur. Išlo o apartmán v historickej budove s naozaj výhodnou ponukou. V Krakove odporúčame vidieť hrad Wawel, hlavné námestie s ikonickou kostolom Nanebovzatia Panny Márie s dvoma rozličnými vežami, a trhy, ktoré sú priamo na námestí. Reštauráciu odporúčame hľadať mimo centra a turistických pamiatok.

Na hrade Wawel práve prebiehal vojenský sprievod v spoločnosti rozdúchaných famfár od kadetov až po veteránov. Z veže katedrály na hlavnom námestí je možné každú hodinu počuť trúbku - táto tradícia sa v Krakove zachováva zhruba od 14. storočia. Naopak, pod hradnými hradbami pri rieke Visla je každých päť minút možné pozorovať sochu draka, ktorá chrlí oheň.

Trhovisko Sukiennice Denis Dufala

Na krakovské letisko sa dostanete najlepšie vlakom z hlavnej stanice. My sme si pre skorý odlet rezervovali transfer pre siedmych ľudí za 40 eur z adresy priamo pred odletovú halu cez majiteľa ubytovania, v ktorom sme strávili jednu noc. 

  • Odporúčame nainštalovať si offline mapy v rámci aplikácie Google maps, aplikáciu na hromadnú prepravu Ruter a tiež VY a Flytoget na prepravu z a na letisko. Yango a Hyre môžete využiť na individuálnu prepravu autom. Samozrejme, nezabudnite na aplikáciu leteckej spoločnosti, s ktorou letíte (pozn. red. za roky cestovania sme sa nestretli s tým, že by bolo potrebné tlačiť letenky na papier).
  • Nezabudnite tiež využívať cestovateľskú wikipédiu ako napríklad wiki voyage, ktorá vám na cestách ušetrí množstvo nervov.

Deň 2.

Príchod do Osla bol vcelku bezroblémový. Z letiska Gardermoen (pozn. red. je jedno z bližších k Oslu, presun z iného letiska do centra trvá dlhšie, ako napríklad cesta z letiska Sandefjord, ktoré je zobrazené nižšie) sme si zobrali vlak prostredníctvom aplikácie VY, ktorý chodí zhruba každých 20 až 30 minút. Jeden lístok stál 180 nórskych kron (pozn. red. ekvivalent k 15 eurám) a na hlavnej stanici Oslo S sme boli za zhruba 30 minút, aj s meškaním.

Po príchode do Osla, najme na hlavnú stanicu, máte jedinečnú príležitosť navštíviť ikonickú operu, ktorá sa niektorými prvkami podobá na tú v austrálskom meste Sydney. Môžete sa prejsť po jej strechách, vychutnať si výhľad na mesto, ale i na Oslofjord. Odtiaľ sme sa uličkami presunuli severne od centra, kde sme si pozreli typické škandinávske farebné domčeky. 

Po ceste sme si pozreli aj Oslo domkirke, teda najznámejšiu katedrálu v meste, a cestou späť sme sa zastavili na nórskej bohoslužbe v jednom z kresťanských kostolov neďaleko ikonických farebných domčekov vo štvrti Damstredet.

  • Zaujímavosťou Osla je, že drvivá väčšina vozidiel jazdí na elektrický pohon, dôsledkom čoho je mesto výrazne tichšie a ekologickejšie.

Deň 3.

Na začiatku dňa sme si prezreli nórsky parlament v centre Osla. Dlhú ulicu Karl Johans, ktorá vedie jadrom mesta a je posiata pamiatkami, zakončuje kráľovský palác – sídlo kráľa Haralda V. a kráľovnej Sonje Glücksburgovcov. (pozn. red. Nórsko je štátnym zriadením parlamentná monarchia).

Parlament v Osle Denis Dufala

Od parlamentu je jednoduché dostať sa k prístavu, na ktorom sa pýši radnica s priestraným námestím s viacerými sochami. Na jednej strane pod pevnosťou Akershus stojí aj socha Franklina D. Roosevelta (pozn. red. Nóri si ho tak uctili po tom, čo ich vyzýval k odporu voči Nemecku v druhej svetovej vojne a zdôrazňoval odvahu nórskeho ľudu).

Odjazd z prístavu Aker Hygge Denis Dufala

Oslo je poprepájané hromadnou prepravou. Aplikácia Ruter umožnuje cestovateľom zakúpiť si lístky jednoducho, a to online. Je možné kúpiť lístok pre viacerých ľudí za 3,5 eura na hodinu. Ten platí na všetky prostriedky prepravy vrátane lodí na ostrovy v rámci Oslofjordu.

Takýmto spôsobom sme sa plavili pomedzi viaceré ostrovčeky a na dlhšiu chvíľu navštívili domácimi odporúčaný Gressholmen. Na tomto ostrove môžu návštevníci okúsiť pokoj, prechádzky lesom, výhľady na fjord, občerstviť sa v miestnej reštaurácii, plávanie a pozrieť si unikátny malebný maják Heggholmen (pozn. red. odporúčame nastúpiť na akúkoľvek loď z prístavu Aker Brygge a užívať si plavbu po Oslofjorde, prípadne tiež vystúpiť na jednom z ostrovov – každý má čo ponúknuť a dostať sa naň je cenovo dostupné. Lístok platí hodinu a stojí 3,5 eura. Za 60 minút sa stíhate vrátiť aj späť na pevninu).

  • Múzeá sú v pondelok zatvorené. V sobotu je do nich vstup zdarma. Vikinské múzeum, ktorého lákadlom je zachovalá loď slávnych bojovníkov, moreplavcov a farmárov, je pre rekonštrukciu dočasne zatvorené.

Deň 4. 

Počas nášho pobytu sa v dôsledku daždov vylievala rieka Akerselva, ktorá preteká Oslom. Napriek tomu sa popri nej dalo prechádzať, stretnúť rybárov, ktorý v rozbúrených vodách lovili, a pozrieť si ikonický most pre peších Åmodt bro. Neskôr sme navštívili aj rozľahlý a najväčší park sôch na svete – Vigelandsparken. Zaujímavosťou je, že všetky sochy modeloval len jeden sochár – Gustav Vigeland. Napriek tomu, že vonku mrholilo, prešli sme ho celý a rovnako tak aj množstvo ďalších turistov. Park je veľmi rozsiahly a mestu dodáva nový kultúrny rozmer.

S istotou teda môžeme tvrdiť, že aj severské a chladnejšie krajiny stoja za návštevu, obzvlášť počas extrémnych horúčav, ktorým čelíme v centrálnej Európe a na juhu. Na Nórsko odporúčame vyhradiť si aspoň dva týždne a cestujte po severe. Ak by ste sa rozhodli navštíviť Oslo, celkom určite vám postačia zhruba štyri dni.

Nakoniec sme navštívili pevnosť Akershus, ktorá v Osle stojí od 13. storočia. Bola tiež významnou baštou v druhej svetovej vojne, keďže fungovala ako znak odporu Nórov. Návštevníci sa môžu kochať perfektným výhľadom na Oslo a fjord, ktorý ho obklopuje. Potom nás vojaci vyviedli z areálu, pretože vo večerných hodinách nie je dostupný pre verejnosť.

Vstup do historického múzea je pre pedagógov zdarma. Študentov čaká zľava a v sobotu nič neplatia. Počas našej návštevy múzea boli v ponuke výstavy ako Vikingur, Samuraj a prehliadka histórie Nórska od začiatku až po zánik pôvodného náboženstva a nástupu kresťanstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok