Prečo sa sonde Luna-25 nepodarilo pristáť na Mesiaci? Šéf Roskosmosu má svoju teóriu

ta3/Sky News, Alžbeta Múcsková
22.8.2023 11:16

Bezpilotný modul Luna-25 sa mala stať prvou kozmickou loďou, ktorá by pristála na južnom póle Mesiaca. Podľa vedcov môžu v tejto oblasti existovať dôležité zásoby zamrznutej vody a vzácnych prvkov.

Prečo sa sonde Luna-25 nepodarilo pristáť na Mesiaci? Šéf Roskosmosu má svoju teóriu
TASR/AP

Šéf ruskej vesmírnej agentúry obvinil zo stroskotania kozmickej lode Luna-25 desaťročia trvajúcu prestávku v prieskume Mesiaca v krajine.

Prvá misia od 1976

Generálny riaditeľ Roskosmosu Jurij Borisov podľa anglického portálu Sky News povedal, že motory kozmickej lode boli cez víkend zapnuté, aby sa Luna-25 dostala do stavu "predpristátia na orbite". Avšak následne sa nevypli správne, čím sonda nepristála na Mesiaci ale stroskotala.

"Namiesto plánovaných 84 sekúnd to trvalo 127 sekúnd. To bol hlavný dôvod núdzového stavu," povedal Borisov pre štátnu spravodajskú stanicu Russia 24.

Roskosmos mal kontakt s kozmickou loďou do soboty 14:57 miestneho času, keď sa prerušila komunikácia a "zariadenie prešlo na otvorenú obežnú dráhu Mesiaca a havarovalo," povedal.

Bola to prvá lunárna misia Ruska od roku 1976 , keď bolo súčasťou Sovietskeho zväzu. Iba tri krajiny zvládli úspešné pristátie na Mesiaci: Sovietsky zväz, USA a Čína.

"Negatívna skúsenosť s prerušením lunárneho programu na takmer 50 rokov je hlavnou príčinou neúspechov," povedal Borisov a dodal, že ak by teraz Rusko ukončilo tento program, "bolo by to najhoršie rozhodnutie, aké by krajina urobila."

Vplyv vojny

Sankcie uvalené na Rusko po invázii na Ukrajinu pred takmer 18 mesiacmi ovplyvnili jeho vesmírny program a sťažili prístup k západným technológiám. Ruská vesmírna agentúra po havárii uviedla, že misia na Mesiac je o zabezpečení dlhodobej "obrannej spôsobilosti", ako aj "technologickej suverenity".

"Preteky o rozvoj prírodných zdrojov Mesiaca sa začali," vyhlásil Borisov. "V budúcnosti sa Mesiac stane ideálnou platformou na prieskum hlbokého vesmíru."

Dodal aj, že nejde len o prestíž krajiny a dosiahnutie niektorých geopolitických cieľov, ale aj o zabezpečenie obranných schopností a dosiahnutie technologickej suverenity.

Snímky temnej strany Mesiaca

Robot, ktorý mal veľkosť malého auta, odpálil raketu Sojuz a v stredu vstúpil na obežnú dráhu Mesiaca. Poslal späť fotografie tretieho najhlbšieho krátera na južnej pologuli mesačného povrchu, krátera Zeeman.

Lunárny južný pól je pre vedcov mimoriadne zaujímavý. Veria, že trvalo zatienené krátery obsahujú zamrznutú vodu, ktorú by budúci prieskumníci mohli premeniť na vzduch a raketové palivo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok