ROZHOVOR: Vesmírna súťaž je súbojom o územie, tvrdí odborník. Kto prvý príde, toho môže byť

ta3, am
21.8.2023 13:37

Návrat na Mesiac sa nekoná. Ruský lunárny modul, ktorý mal pristáť v pondelok, už neexistuje. Správy o tom, čo sa stalo, sú kusé, ruská vesmírna agentúra Roskosmos informovala len o tom, že sa vymkla spod kontroly a minula vypočítanú dráhu. Ako sa takéto niečo môže stať? V ta3 nám o téme povedal viac odborník na vesmírne technológie Ondrej Farkas.

ROZHOVOR: Vesmírna súťaž je súbojom o územie, tvrdí odborník. Kto prvý príde, toho môže byť
TASR/AP (ilustračná snímka)

Voda na Mesiaci

Ruský modul naposledy pristál na Mesiaci v roku 1976. Prečo sa teraz pokúšajú Rusi o to isté a čo bolo primárnou úlohou tohto modulu?

O pristátie na mesiaci sa nepokúšajú iba Rusi. Pokúša sa o to aj Číňa, Spojené štáty americké a India. Dôvod je relatívne jednoduchý. Vyzerá to tak, že na južnom póle Mesiaca sa nachádzajú zdroje vody, ktoré sú neskôr využiteľné na rôzne veci, či už sa bavíme o prestupnej stanici na Mars alebo o lunárnom habitate na mesiaci. 

Aktuálne sme poľa všetkého svedkami takzvanej Space Race 2, teda Vesmírnych pretekov 2, ktorá prichádza po veľmi známej prvej súťaži, ktorá sa konala počas studenej vojny. Aktuálne sa nachádzame v stave, kedy platí, že kto príde prvý na toto územie, tak ten si ho môže nejakým spôsobom uzurpovať, a to nemusí byť v prípade nedemokratických režimov bezpečné. 

Pokojne sa môže stať, že na južnom póle pristane Čína a následne povie, že to je jej priestor, my sme ho našli a obsadili. To znamená, že naozaj sme svedkami akýchsi vesmírnych pretekov. 

Čo bolo na palube?

Na palube pravdepodobne neboli ľudia, ale len technika. Aspoň tak je to komunikované zo strany ruskej kozmickej agentúry. Myslíte si, že to je pravda?

Určite áno. Toto by nebolo vhodné spochybňovať. Bavíme sa o lunárnommodule ktorý mal okolo 1800 kilogramov, z čoho polovica tvorila palivo, ktoré je potrebné vytvoriť na pristátie na Mesiaci. Na palube sa zároveň nachádzal pomerne zaujímavý vedecký náklad. Ktorý mal skúmať ako povrch Mesiaca, tak aj ďalšie parametre, napríklad gama žiarenie. 

Tak isto sa na palube pravdepodobne nachádzala aj nejaká vŕtacia súprava, ktorá bola schopná odobrať isté vzorky a preveriť, čo sa v nich nachádza. Toto pristátie nanešťastie nevyšlo. Bolo však veľmi blízko k tomu, aby sa Rusom podarilo pristáť na Mesiaci.

Celý rozhovor si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok