Krajiny sa pretekajú v objavovaní južného pólu Mesiaca. Prečo sa tam ľudia snažia dostať?

ta3/bbc.com, Alžbeta Múcsková
21.8.2023 11:23

Južný pól Mesiaca je podľa NASA plný tajomstiev a záhad. Žiaden človek naň dodnes nevkročil. Keďže tam nedosahuje slnečné svetlo, teploty v týchto oblastiach klesajú teploty až na -248 stupňov Celzia. Nie je preto prekvapením, že sa tam ľudia chcú dostať a preskúmať toto záhadné územie.

Krajiny sa pretekajú v objavovaní južného pólu Mesiaca. Prečo sa tam ľudia snažia dostať?
Profimedia, TASR/AP

Existuje takzvaný vesmírny závod o dosiahnutie južného pólu Mesiaca. India plánuje pristáť v jeho blízkosti s robotickou sondou Chandrayaan-3. V nedeľu stroskotala ruská misia s obdobným cieľom, pri ktorej ruská Luna-25 narazila do Mesiaca. 

India tiež plánuje spoločnú misiu s Japonskom Lunar Polar Exploration (Lupex) s cieľom preskúmať zatienené oblasti alebo "temnú stranu Mesiaca" do roku 2026.

Južný pól Mesiaca

Prečo sa však južný pól Mesiaca objavuje ako presvedčivá vedecká destinácia? Vedci tvrdia, že hlavným dôvodom je voda.

Údaje zhromaždené sondou Lunar Reconnaissance Orbiter a kozmickou loďou NASA, ktorá obieha okolo Mesiaca 14 rokov, naznačujú, že vodný ľad je prítomný v niektorých veľkých trvalo zatienených kráteroch, ktoré by potenciálne mohli udržať ľudstvo. Indická lunárna misia Chandrayaan-1 bola prvou, ktorá našla dôkazy o vode na Mesiaci v roku 2008.

"Ešte sa musí dokázať, že vodný ľad je dostupný alebo ťažiteľný. Inými slovami, existujú zásoby vody, ktoré sa dajú ekonomicky ťažiť?" povedal pre BBC profesor planetárnej geológie na americkej univerzite Notre Dame Clive Neal.

Voda na Mesiaci

Vyhliadka na nájdenie vody na Mesiaci je podľa vedcov vzrušujúca v mnohých smeroch.

Zmrznutá voda, ktorá nie je poškvrnená slnečným žiarením, sa mohla nahromadiť v chladných polárnych oblastiach v priebehu miliónov rokov, čo viedlo k hromadeniu ľadu na povrchu alebo v jeho blízkosti. To poskytuje vedcom jedinečnú vzorku na analýzu a pochopenie histórie vody v našej slnečnej sústave.

"Môžeme sa zaoberať otázkami, ako napríklad odkiaľ a kedy voda prišla a aké sú dôsledky pre evolúciu života na Zemi," uviedol planetárny vedec z britskej The Open University, ktorý spolupracuje aj s agentúrou European Space Simeon Barber.

Dodal, že existujú aj iné "pragmatické" dôvody pre prístup k vode na povrchu Mesiaca alebo tesne pod ním. Mnohé krajiny napríklad plánujú nové ľudské misie na Mesiac a astronauti budú potrebovať vodu na pitie a hygienu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok