Krajiny sa pretekajú v objavovaní južného pólu Mesiaca. Prečo sa tam ľudia snažia dostať?

ta3/bbc.com, Alžbeta Múcsková
21.8.2023 11:23

Južný pól Mesiaca je podľa NASA plný tajomstiev a záhad. Žiaden človek naň dodnes nevkročil. Keďže tam nedosahuje slnečné svetlo, teploty v týchto oblastiach klesajú teploty až na -248 stupňov Celzia. Nie je preto prekvapením, že sa tam ľudia chcú dostať a preskúmať toto záhadné územie.

Krajiny sa pretekajú v objavovaní južného pólu Mesiaca. Prečo sa tam ľudia snažia dostať?
Profimedia, TASR/AP

Preprava zariadení zo Zeme na Mesiac zahŕňa prekonanie gravitačnej sily Zeme. Čím väčšie zariadenie, tým väčšie zaťaženie rakety a paliva je potrebné na úspešné pristátie na Mesiaci. Nové komerčné vesmírne spoločnosti účtujú približne jeden milión dolárov za prepravu kilogramu užitočného zaťaženia na Mesiac.

"To je jeden milión dolárov za liter pitnej vody! Vesmírni podnikatelia nepochybne vidia lunárny ľad ako príležitosť zásobovať astronautov vodou z miestnych zdrojov," povedal profesor Barber.

Indická a ruská misia

Vedci zdôrazňujú, že indická a ruská misia mali spoločné ciele. Obe chceli pristáť s podobne veľkými kozmickými loďami v južnej polárnej oblasti, bližšie pri južnom póle ako ktorákoľvek predchádzajúca lunárna misia.

Po neúspešnom pokuse o pristátie v roku 2019 sa India bude snažiť predviesť svoju schopnosť presného pristátia na Mesiaci v blízkosti pólu. Zameriava sa tiež na skúmanie exosféry Mesiaca a analýzu polárneho regolitu.

Ciele Luna-25 zahŕňali analýzu zloženia polárneho regolitu, ako aj skúmanie plazmových a prachových prvkov exosféry lunárneho pólu. Miesto pristátia indického orbiteru je vzdialené od skutočného pólu. "Ale údaje, ktoré poskytuje, budú fascinujúce," uviedol profesor Neal.

Nadchádzajúce misie

Rusko a Čína plánujú postaviť lunárnu vesmírnu stanicu na rozvoj výskumných zariadení na povrchu Mesiaca, na obežnej dráhe alebo na oboch. Rusko plánuje ďalšie misie Luna. NASA posiela nástroje na komerčných pristávacích moduloch, aby sa dostali na miesta po celom Mesiaci. 

Japonsko sa pripravuje na vyslanie inteligentného pristávacieho modulu (misia SLIM) 26. augusta. Pôjde o misiu v malom meradle, ktorej cieľom je demonštrovať presné techniky pristátia na Mesiaci malým prieskumníkom.

Najznámejšou plánovanou misiou je program Artemis NASA, ktorý má cieľ vrátiť astronautov späť na Mesiac v sérii vesmírnych letov, a to viac ako pol storočia po poslednej misii Apollo.

"Mesiac je ako obrovská skladačka. Máme niektoré časti, štvrtiny a okraje, založené na vzorkách a údajoch o mesačných meteoritoch. Máme obraz o tom, aký Mesiac je, ale ten obraz nie je úplný," povedal projektový vedec z NASA Noah Petro.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok