Neštandardný problém. Roskosmos hlási abnormálnu situáciu na palube modulu Luna-25

ta3 ČTK
19.8.2023 18:29

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos v sobotu oznámila "neštandardnú situáciu" na palube modulu Luna-25, ktorý má v pondelok pristáť na Mesiaci. O 14:10 moskovského času (13:10 SELČ) modul podľa harmonogramu dostal pokyn na úpravu svojej obežnej dráhy okolo jediného prirodzeného satelitu Zeme.

Počas tejto operácie ale došlo k "neštandardnej situácii", ktorá znemožnila vykonať manéver s danými parametrami, citovala tlačová agentúra TASS oznámenie Roskosmosu. Problém teraz analyzujú odborníci, uviedla bez podrobností vesmírny úrad.

Modul, ktorý Rusko vyslalo do vesmíru 11. augusta, dosiahol obežnú dráhu okolo Mesiaca v stredu 16. augusta. Pristáť podľa plánov má v pondelok v oblasti južného pólu, kde má pátrať po vode a analyzovať pôdu. Od 13. augusta, kedy modul prvýkrát zapol svoje vedecké zariadenia, až do soboty Roskosmos hlásil bezproblémový priebeh letu. Či "neštandardná situácia" naruší harmonogram pristátia alebo celkový priebeh misie zatiaľ nie je jasné.

Luna-25 nadväzuje na poslednú lunárnu misiu Sovietskeho zväzu, Luna-24, ktorá v roku 1976 dokázala pristáť na Mesiaci, odobrať vzorky a vrátiť sa na Zem. Na projekte Luna-25 a ďalších ruských misiách na Mesiac sa mala podieľať aj Európska kozmická agentúra (ESA), ktorá však po ruskom vpáde na Ukrajinu vlani vo februári prerušila spoluprácu s Moskvou. Rusko následne vyhlásilo, že jeho lunárne programy budú pokračovať a že európske vybavenie a technológie nahradia svojimi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok