Žiadny policajný prevrat na Slovensku neprebieha, povedala Čaputová. Nik vám krajinu neunáša, dodal Ódor

ta3 TASR
18.8.2023 09:59

Žiaden policajný prevrat v štáte sa nekoná. Chod inštitúcií, ktorých členovia boli obvinení po zásahu Národnej kriminálnej agentúry, je zabezpečený a sú funkčné. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová po piatkovom rokovaní bezpečnostnej rady. Ani ľudia na popredných miestach kandidátok nie sú nedotknuteľní, skonštatoval po rokovaní premiér Ľudovít Ódor.

Vyhlásenie Ódora a prezidentky

Chod inštitúcií, ktorých členovia boli obvinení po zásahu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), je zabezpečený a sú funkčné. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová po piatkovom rokovaní bezpečnostnej rady. Podčiarkla tiež, že priestor na intervenciu politickej moci a vyvodenie zodpovednosti voči polícii by sa vytvoril po tom, ak by prokuratúra a súdy konštatovali nedôvodnosť trestných stíhaní. 

Predmetom rokovania bezpečnostnej rady bola funkčnosť inštitúcii. "Chcem po rokovaní uistiť všetkých občanov, že dotknuté inštitúcie sú na teraz vedené svojimi námestníkmi a že robia všetky potrebné kroky k svojim domácim aj k zahraničným partnerom," zdôraznila vo vyhlásení prezidentka. Zároveň správu považuje za veľmi dôležitú, pre zachovanie chodu všetkých dotknutých orgánov. 

Pre zhodnotenie všetkých policajných zásahov sa podľa prezidentky žiadny policajný prevrat na Slovensku nekoná. "Prebieha vyšetrovanie trestných činov. Viacerí páchatelia sa k skutkom priznali, ďalší sú obvinení alebo obžalovaní, mnohí sú odsúdení aj právoplatne. Je jasné, že akýkoľvek policajný zásah vo vedení bezpečnostných služieb, je z hľadiska fungovania demokracie veľmi citlivý", zdôraznila.

Vyhrážky a klamstvá

Ak by súdy skonštatovali nedôvodnosť, potom by bol podľa prezidentky priestor na intervenciu politickej moci a vyvodenie zodpovednosti k smeru k polícii. "V právnom štáte môžu dať jedinú relevantnú odpoveď o zákonnosti a dôvodnosti konania iba dozorujúca prokuratúra a príslušné súdy. Aj v tomto prípade sa v najbližších hodinách dozvieme, či sa prokurátor stotožní z návrhom vyšetrovateľa na väzobné stíhanie a či sa s takýmto návrhom stotožní súd a najmä či uzná dôvodnosť trestného stíhania," zdôraznila prezidentka. 

Voči klamstvám a falošným obvineniam sa prezidentka bude brániť. Pripomenula aj ďalšie obvinenia súvisiace so Smerom, konkrétne od Róberta Fica. 

Krajinu nikto neunáša

Čomu môžeme veriť a čomu nie? Slovensko je stále právny štát. Nezávislosť prokuratúri a súdov nikam nezmizla. "To neznamená, že si môžu robiť to čo chcú," vyjadril sa k situácii premiér Ódor. Ďalej dodal, že "žijeme zváštnu dobu paradoxov. Je vzácnosťou, ak zaznie pravda či tvrdenia opierajúce sa o fakty. Človek na Slovensku by sa mal pomaly hanbiť, že sa odmieta nechať skorumpovať, že odmieta rozkrádať krajinu. S týmto mentálnym svetom sa nestotožňujem a chcem vás uistiť, že nik vám krajinu neunáša," zdôraznil. 

"V momente, keď na základe dôkazov a faktov dospejú prokurátori a súdy k rozhodnutiu, budem konať voči dotknutým aktérom, či už je to SIS alebo polícia, ktoré spadajú pod kontrolu vlády," deklaroval premiér s tým, že v blízkej dobe by mali súdy a prokurátori rozhodnúť o zákonností konaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok