VIDEO: Na NAKA vypovedal šéf SIS Michal Aláč. Zadržali ho z kolúzneho dôvodu

ta3 tasr
18.8.2023 10:32

Národná kriminálna agentúra (NAKA) mala v piatok zadržať riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala Aláča obvineného v rámci akcie Rozuzlenie. Ten prišiel po 10.00 h vypovedať na pracovisko NAKA v Žiline. Informoval o tom aj predseda strany Smer-SSD Robert Fico.

Riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko potvrdil pre TV Markíza, že vyšetrovateľ po vykonaní výsluchu zadržal obvineného z kolúzneho dôvodu. Vyšetrovateľ sa teda obával, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených či mariť vyšetrovanie.

"Vzhľadom na prebiehajúce úkony trestného konania nebudeme v súčasnej dobe poskytovať bližšie informácie," uviedli z Prezídia Policajného zboru. K otázkam sa bližšie nevyjadrila ani SIS. "Slovenská informačná služba vzala na vedomie výsledky prvotných procesných úkonov orgánov činných v trestnom konaní. S cieľom nezasahovať do priebehu trestného konania v tomto štádiu sa SIS nebude k veci vyjadrovať," skonštatovala jej hovorkyňa Zuzana Morávková.

Rozuzlenie

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok (17. 8.) obvinila viacero osôb. Obvinenie Aláča a ďalších štyroch osôb sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní (OČTK). Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

Polícia môže Aláča držať v cele 48 hodín. Za ten čas by sa vyšetrovateľ a prokurátor mali dohodnúť, či bude pre riaditeľa SIS žiadať väzbu. O zadržaní informoval líder strany Smer-SSD Robert Fico na sociálnej sieti. 

Pozrite si video priamo z miesta:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok