Skončilo sa zasadnutie Bezpečnostnej rady. Premiér Ódor ju zvolal po policajnej akcii Rozuzlenie

ta3 TASR
18.8.2023 07:58

Premiér Ľudovít Ódor po vyhodnotení aktuálnej situácie v spojitosti s policajnými zásahmi rozhodol o zvolaní Bezpečnostnej rady SR na piatok od ôsmej hodiny rannej. Premiér o tomto kroku vopred informoval aj prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, ktorá sa na zasadnutí osobne zúčastní. Informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Bezpečnostná rada SR a jej členovia

Bezpečnostná rada má deviatich členov. Patrí sem: podpredsedníčka rady Lívia Vašáková, minister financií Michal Horvátha, minister obrany Martin Sklenár, minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský, ministra hospodárstva Peter Dovhun, ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová, minister dopravy Pavol Lančarič a šéfa rezortu vnútra Ľudovít Ódor.

Bezpečnostná rada Slovenskej republiky v mieri sa ako poradný orgán vlády SR podieľa na vytváraní a realizácii bezpečnostného systému Slovenskej republiky, plnení medzinárodných záväzkov v oblasti bezpečnosti, vyhodnocuje bezpečnostnú situáciu v Slovenskej republike a vo svete; pripravuje pre vládu návrhy opatrení na zachovávanie bezpečnosti Slovenskej republiky, na predchádzanie krízovým situáciám, ako aj návrhy na riešenie vzniknutej krízovej situácie.

Prezidentka Zuzana Čaputová

Má právo navrhovať zvolanie Bezpečnostnej rady a zúčastňovať sa na jej zasadnutiach. Ak prezident navrhne zvolanie Bezpečnostnej rady, predseda Bezpečnostnej rady zvolá Bezpečnostnú radu tak, aby sa jej zasadnutie uskutočnilo najneskôr do 48 hodín od okamihu, keď sa o návrhu dozvedel, vyžadovať od predsedu Bezpečnostnej rady a ďalších jej členov informácie potrebné na plnenie svojich úloh, predkladať Bezpečnostnej rade návrhy v záležitostiach bezpečnosti štátu.

Akcia Rozuzlenie

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok obvinila viacero osôb. Obvinenie piatich ľudí sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní (OČTK).

Medzi obvinenými sú podnikateľ Peter K., bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír P., príslušník SIS Michal A., bývalý príslušník NAKA Ján K., príslušník Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Roman K. a bývalý príslušník SIS Martin C., ktorého aj zadržali. Ďalší dvaja policajti boli zadržaní ako podozriví.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok