Hviezda šoubiznisu či samotka za mrežami. Aký osud postihol špiónov, ktorých krytie bolo odhalené?

ta3 Politico
18.8.2023 00:00

Povolanie špiónov so sebou prináša veľké riziko. Jeden zlý krok a zvlášť bez podpory svojej krajiny a špióni môžu po zvyšok života skončiť vo väzení. Na strane druhej, z tajných agentov sa môžu stať aj celebrity. Aký osud teda čaká špiónov, ktorých krytie bolo odhalené?

Hviezda šoubiznisu či samotka za mrežami. Aký osud postihol špiónov, ktorých krytie bolo odhalené?
Profimedia

Cambridge Five

Trom z neslávne známej skupiny Cambridge Five - Kimovi Philbymu, Guyovi Burgessovi a Donaldovi Macleanovi – sa počas studenej vojny podarilo uniknúť dolapeniu a utiekli do Moskvy. Ich úloha dvojitých agentov stále prenasleduje britskú spravodajskú službu. Všetci traja boli príslušníkmi vyššej britskej triedy považovaní za úplne dôveryhodných mužov. 

Narozdiel od Chapmanovej však nikto z nich nežil v Sovietskom zväze pôvabným životom. Philby bol frustrovaný, že mu KGB dlhé roky nedôverovala a nenasadila ho do práce. Prvých niekoľko rokov bol držaný prakticky v domácom väzení. Jeho najbližší kontakt v KGB Michail Ljubimov, ktorý počas studenej vojny viedol stanice KGB v Británii a Dánsku, neskôr prezradil, že Rusi sa obávali, že by Philby mohol utiecť späť do Británie, k čomu by ho viedlo znudenie a smútok za domovom.

Možno to neboli zbytočné obavy. Philbymu chýbal kriket a luxusné obchody. Neskôr dostal menšiu úlohu pri výcviku regrútov KGB a bolo mu dovolené napísať cenzurovanú knihu memoárov. Burgess a MacLean sa tiež snažili prispôsobiť životu v Sovietskom zväze. Burgessov život poháňaný alkoholom sa stal ešte neusporiadanejším. Maclean bol disciplinovanejší a asimiloval sa v Sovietskom zväze, slúžil ako odborník na hospodársku politiku Západu a britské zahraničné záležitosti. Aj on však začal intenzívne piť a jeho manželka Melinda ho nakrátko opustila kvôli Philbymu, než sa vrátila na Západ.

Bezvýznamní agenti za múrmi väznice

Národ, pre ktorý ste riskovali svoju slobodu, nemusí vždy prísť na pomoc. Presvedčil sa o tom aj člen ochranky britského veľvyslanectva David Ballantyne Smith, pôvodom zo škótskeho Paisley. Ten si v súčasnosti odpykáva 13-ročný trest odňatia slobody po tom, ako bol uznaný vinným zo špionáže v prospech Ruska. Kopíroval si tajné dokumenty, ktoré našiel v neuzamknutých kartotékach a na stoloch na veľvyslanectve v Berlíne, kde pracoval.

Aldrich Ames zo CIA a Robert Hanssen z FBI boli zatknutí v 90. rokoch. Hanssen špehoval pre sovietske a ruské spravodajské služby v rokoch 1979 až 2001 a jeho zradu prokurátori označili za "pravdepodobne najhoršiu spravodajskú katastrofu v dejinách USA". Predal tisíce prísne tajných dokumentov o amerických jadrových stratégiách, vývoji vojenských zbrojných technológií a amerických kontrarozviednych programoch.

Ames dodal mená agentov KGB tajne pracujúcich pre Washington, ktorí boli zapletení pri ich demaskovaní. Hovorilo sa o ich zaradení do výmeny špiónov, lenže Rusi nezadržiavali žiadnych špiónov rovnakého kalibru. Navyše ich zrada bola z pohľadu amerických agentúr taká ohavná, že si výmenu nezaslúžili. Hanssen zomrel v júni tohto roku vo veku 79 rokov. Od roku 2002 bol za mrežami väznice v Colorade s maximálnym stupňom stráženia, kde bol 23 hodín denne na samotke. Ames, ktorý má v súčasnosti 82 rokov, si odpykáva doživotný trest vo väzení so stredným stupňom stráženia v štáte Indiana.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok