Hviezda šoubiznisu či samotka za mrežami. Aký osud postihol špiónov, ktorých krytie bolo odhalené?

ta3 Politico
18.8.2023 00:00

Povolanie špiónov so sebou prináša veľké riziko. Jeden zlý krok a zvlášť bez podpory svojej krajiny a špióni môžu po zvyšok života skončiť vo väzení. Na strane druhej, z tajných agentov sa môžu stať aj celebrity. Aký osud teda čaká špiónov, ktorých krytie bolo odhalené?

Hviezda šoubiznisu či samotka za mrežami. Aký osud postihol špiónov, ktorých krytie bolo odhalené?
Profimedia

Niektorí špióni sú príliš dôležití na to, aby ich šéfovia nechali sedieť v cudzom väzení po tom, čo boli odhalení. Namiesto toho sú súčasťou výmeny špiónov. Inokedy sa "lapači špiónov“ zdráhajú vôbec uvažovať o výmene, pretože ich zrada bola taká veľká, že si zaslúži dlhý trest odňatia slobody.

A potom sú tu postrádateľní špióni. Ich šéfov nezaujíma, čo sa s nimi stane, keď ich odhalia a sú príliš bezvýznamní na to, aby sa o nich uvažovalo pri výmene špiónov.

V čase, keď sa špionáž opäť dostala na titulné stránky novín po tom, ako boli v Británii obvinení traja bulharskí občania v rámci vyšetrovania podozrenia z ruskej špionáže, sa portál Politico pozrel na to, ako sa darilo vinníkom po ich odhalení.

Anna Chapmanová

Pre Annu Chapmanovú, bývalú ruskú spiacu agentku, ktorej hrdzavé vlasy zaujali americkú a britskú bulvárnu tlač, bol život po špionáži atraktívny a nesúci sa vo víre módnych prehliadok, televízie a obchodných príležitostí. Chapmanová bola pred viac ako desiatimi rokmi po návrate domov po výmene v rámci najväčšej výmeny špiónov od konca studenej vojny oslavovaná. Spojené štáty vtedy prepustili 10 Rusov vrátane Chapmanovej a Kremeľ na oplátku vydal Sergeja Skripaľa, ruského spravodajského dôstojníka odsúdeného za špionáž pre Britániu, a tiež ďalších troch ľudí.

Ruská Bond girl

Spolu s ostatnými spiacimi agentmi sa po príchode stretla s Vladimirom Putinom a údajne si spoločne zaspievali vlastenecké piesne. Mnohí z nich potom dostali dobre platené poradenské miesta v štátnych spoločnostiach. Chapmanová to dotiahla ešte vyššie. Kremeľ ju dokonca chcel propagovať ako "Bond girl". Najprv bola vymenovaná za poradkyňu generálneho riaditeľa ruskej banky. Odvtedy sa stala aj zákonodarkyňou v Dume, modelkou, módnou návrhárkou, televíznou moderátorkou a podnikateľkou. V rovnakej výmene sa zo Spojených štátov vrátil i Andrej Bezrukov, známy ako Donald Heathfield, ktorý sa presadila ako akademik na Univerzite medzinárodných vzťahov v Moskve.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok