V Británii zadržali troch Bulharov. Tvárili sa ako bežní ľudia, sú podozriví zo špionáže pre Rusko

ta3 ČTK
15.8.2023 14:09

Britské úrady zadržali a obvinili troch bulharských občanov, ktorí čelia podozreniu zo špionáže pre Rusko, informovala dnes spravodajská stanica BBC. Obvinení boli zatknutí vo februári a odvtedy sú vo väzbe, pričom údajne pracujú pre ruské bezpečnostné služby.

V Británii zadržali troch Bulharov. Tvárili sa ako bežní ľudia, sú podozriví zo špionáže pre Rusko
TASR/AP

Viaceré národnosti

Trojica je obvinená z držania dokladov totožnosti s "nevhodným úmyslom", pričom vedela, že doklady sú falošné. Podľa BBC išlo o pasy, občianske preukazy a iné doklady Spojeného kráľovstva, Bulharska, Francúzska, Talianska, Španielska, Chorvátska, Slovinska, Grécka a aj Českej republiky.

Trojicu zatkli detektívi z protiteroristickej jednotky londýnskej metropolitnej polície. Podľa BBC ide o 45-ročného Orlina Ruseva, 41-ročného Bisera Chambazova a 31-ročnú Katrin Ivanovovú, pričom všetci traja už niekoľko rokov žijú v Británii.

Rusev má za sebou obchodné kontakty v Rusku. Do Británie sa presťahoval v roku 2009 a tri roky pracoval vo finančných službách. Na svojom online profile na LinkedIn uvádza, že neskôr vlastnil spoločnosť, ktorá sa zaoberala aj zachytávaním komunikácie alebo elektronických signálov. Rusev, ktorého poslednou adresou je prímorský penzión v Great Yarmouth, tiež uvádza, že kedysi bol poradcom bulharského ministra energetiky.

Normálni ľudia

Bývalí susedia z Harrow opisujú Chambazova a Ivanovovú ako pár, uviedla BBC. Chambazov údajne pracoval ako vodič pre nemocnicu a Ivanova sa na svojom online profile na sieti LinkedIn opisuje ako laborantka v súkromnej zdravotníckej firme.

Dvojica, ktorá sa do Británie presťahovala približne pred desiatimi rokmi, viedla komunitnú organizáciu poskytujúcu služby Bulharom vrátane ich oboznamovania s "kultúrou a normami britskej spoločnosti". Podľa bulharských štátnych dokumentov na internete pracovali aj pre volebnú komisiu v Londýne, ktorá sprostredkúva hlasovanie v bulharských voľbách pre občanov žijúcich v zahraničí.

Hra na bežný život

Susedia z dvoch domov, ktoré predtým obýval tento pár, pre BBC uviedli, že im ako darček priniesli koláče a torty. Uviedli, že polícia strávila značný čas prehľadávaním posledného domu manželov, pričom policajti boli na mieste činu viac ako týždeň. Traja obžalovaní sa majú v januári postaviť pred trestný súd Old Bailey, kde sa konajú najznámejšie trestné procesy v Británii. K obvineniam sa zatiaľ nevyjadrili.

Protiteroristická polícia v minulosti verejne hovorila o tom, že čoraz viac času venuje vyšetrovaniu rôznych obvinení z ohrozenia štátu a špionáže, najmä v súvislosti s Ruskom. Obavy britských orgánov vyplývajú zo známych incidentov z posledných rokov, ktoré sa týkali operácií ruských spravodajských služieb v Británii.

Bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija boli otrávení v Salisbury v marci 2018, obaja útok prežili. Neskôr sa ukázalo, že išlo o otravu paralytickou látkou novičok. Pri manipulácii s kontaminovanými predmetmi boli otrávení aj ďalší traja Briti a jedna žena zomrela. Britské úrady oznámili, že za útokom stáli dvaja agenti ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU. V roku 2021 česká vláda oznámila, že tí istí agenti GRU boli zapojení do výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, pri ktorom zahynuli dvaja českí občania. V septembri minulého roka britská polícia obvinila v súvislosti s pokusom o otrávenie Skripaľa tretieho Rusa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok