Hamran odmieta manipuláciu prípadu Ezechiel, stíhanie vníma ako odôvodnené

ta3 TASR
14.8.2023 13:48

Policajný prezident Štefan Hamran odmieta vyjadrenia niektorých politikov o možnej manipulácii kauzy Ezechiel 7, ktorá sa týka bývalého šéfa polície Tibora Gašpara a Romana Stahla. Zdôraznil, že trestné stíhanie oboch osôb je aj podľa súdu dôvodné a prípad sa bude ďalej vyšetrovať. Vyzval pritom politikov, aby do predvolebnej kampane nezaťahovali Policajný zbor.

Hamran označil za absurdné tvrdenia politikov, že by políciu ovplyvňoval americký miliardár cez prezidentku Zuzanu Čaputovú a premiéra Ľudovíta Ódora. Apeloval na nich, aby políciu nezaťahovali do kampane. Pripomenul, že aj obvinení môžu predkladať dôkazy vo svoj prospech a vyšetrovatelia ich musia zadokumentovať. Skonštatoval, že 12 rokov sa budoval systém "našich ľudí" a niektorí preto teraz predpokladajú, že sa z vysokých štátnych pozícií ovplyvňujú vyšetrovania.

Nahrávka ako dôkaz

Šéf polície priblížil, že v prípade je ako dôkaz zadokumentovaná aj nahrávka, na ktorej Roman Stahl hovorí o snahe manipulovať svedka. Vyplývať z nej má, že svedkovi mali ponúknuť dve možnosti, a to spoluprácu a peniaze, alebo jeho diskreditáciu. V nahrávke sa majú spomínať viaceré osoby.

Dôkaz, že sa v kauze nemanipulujú orgány činné v trestnom konaní, vidí Hamran aj v tom, ako následne rozhodujú ďalšie orgány a súdy. Aj Špecializovaný trestný súd v tomto prípade podľa slov Hamrana konštatoval opodstatnenie trestného stíhania.

Polícia má rozviazané ruky

"Polícia má dnes ruky rozviazané," vyhlásil Hamran s tým, že presvedčené sú o tom aj ostatné orgány činné v trestnom konaní a poukázal na rozhodnutia viacerých súdov. V tejto súvislosti pripomenul štandardné postupy v zmysle zákonov a zdôraznil, že sa ich držal aj vyšetrovateľ v kauze Ezechiel.

Polícia v piatok zadržala a obvinila exprezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara a Romana Stahla pre podozrenia z korupcie. Obidvaja budú stíhaní na slobode. Obvinený je aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok