Ezechiel 7, Očistec či Dobytkár. Ako vznikajú unikátne, až biblické názvy akcií NAKA?

ta3/Denis Dufala
12.8.2023 00:00

Akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) rezonujú v spoločnosti aj v médiách. A to viac, ak sa ich názov vymyká priemeru. Väčšinou ide o veľké akcie, preto si v policajných kruhoch vyžadujú práve krycie názvy. Pozreli sme sa na to, ako vznikajú a kto ich vytvára.

Ezechiel 7, Očistec či Dobytkár. Ako vznikajú unikátne, až biblické názvy akcií NAKA?
TASR/Denis Dufala

Zaujímavé názvy malo aj niekoľko akcií NAKA, ktoré sa udiali v minulosti. Nižšie sme zhrnuli ich pozadie.

Božie mlyny

Táto akcia vzišla z vyšetrovania zločineckej skupiny nazývanej takáčovci. Úniky informácií mali byť bádateľné už dlhšie. Medzi zadržanými boli vtedy priamo členovia takáčovcov. Zhruba od letných mesiacov v roku 2017 do jesene 2020 mal pracovať špeciálny prokurátor Dušan Kováčik pre takáčovcov, nakoniec ho polícia zadržala (pozn. red. Kováčik mal zneužívať svoju funkciu a zločineckej skupine vynášať informácie o prípadoch). Taktiež mal svojim podriadeným hádzať polená pod nohy a mariť tak vyšetrovanie.

Očistec

V súvislosti s prípadom Očistec boli v koncom roku 2020 zadržaní niekoľkí bývalí vysokí policajní činitelia. Sú obvinení z trestného činu zakladania, spáchania a podporovania zločineckej skupiny, korupčných trestných činov aj zneužitia právomocí verejného úradníka. Vystupoval tu napríklad bývalý prezident policajného zboru Tibor Gašpar, bývalý šéf Národnej kriminálnej agentúry Peter Hraško a bývalý riaditeľ protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer.

Martin Fleischer, bývalý vedúci sekcie ekonomiky na ministerstve vnútra, bol odsúdený na dva roky väzenia s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu piatich rokov. Súd mu taktiež uložil finančný trest, zákaz kontaktu s osobami, ktoré by mohli mať negatívny vplyv, a povinnosť byť pod dohľadom probačného a mediačného úradníka. Rovnaký trest bol udelený aj jeho manželke Margaréte, pričom finančná sankcia v jej prípade činila 30 000 eur.

Búrka

Išlo o kauzu, kde v rámci korupcie vyšetrovali kriminalisti sudcov. Sudkyňa Miriam Repáková priznala, že na pokyn Mariana Kočnera rozhodla v prípade Technopol v prospech jeho ľudí. Neskôr vypovedala aj o ovplyvňovaní vtedajším sudcom Davidom Lindtnerom, ktorý bol advokátom aj Roberta Kaliňáka a Roberta Fica.

Dobytkár

Išlo o korupčný systém najvyšších predstaviteľov Pôdohospodárskej platobnej agentúry a vplyvných ľudí, ako bola napríklad grófka Ľubica Rošková, v prípadoch prideľovania dotácií aj na sporné pozemky. Je tiež jednou z najväčších korupčných káuz v rozkrádaní európskych dotácií. 

Systém dohadzovačov a vybavovačov fungoval dlhé roky, úplatky sa vyšplhali až do výšky viac ako 10 miliónov eur. Vystupovali v nej oligarchovia ako napríklad Martin Kvietik aj Norbert Bödör.

V predošlom článku sme písali aj o drogových cestách na Slovensku, pričom prípady, ktoré s nimi súvisia, taktiež dostali zaujímavé názvy. "Za zmienku stojí niekoľko našich úspešne zrealizovaných a medializovaných prípadov. Sú nimi prípady Kebab (pozn. red. dovážanie drog z USA pomocou pošty), Red, Ihla, Canapa, Vinco a podobne, kde bolo policajným vyšetrovateľom zadržaných a obvinených niekoľko osôb, ktoré sa v súčasnej dobe nachádzajú v ústave na výkon väzby," hovorí hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok