Ezechiel 7, Očistec či Dobytkár. Ako vznikajú unikátne, až biblické názvy akcií NAKA?

ta3/Denis Dufala
12.8.2023 00:00

Akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) rezonujú v spoločnosti aj v médiách. A to viac, ak sa ich názov vymyká priemeru. Väčšinou ide o veľké akcie, preto si v policajných kruhoch vyžadujú práve krycie názvy. Pozreli sme sa na to, ako vznikajú a kto ich vytvára.

Ezechiel 7, Očistec či Dobytkár. Ako vznikajú unikátne, až biblické názvy akcií NAKA?
TASR/Denis Dufala

Ezechiel 7

Od piatku (11. augusta) rezonuje v spoločnosti akcia s biblickým názvom Ezechiel 7. V rámci nej zadržali aj Tibora Gašpara (pozn. red. kandidát Smeru-SSD a figuruje tiež v kauze Očistec). Okrem bývalého policajného prezidenta zadržala NAKA aj Romana Stahla (pozn. red. vysokopostavený expolicajt). 

Prípad pomenovala podľa siedmej kapitoly Starého zákona, presnejšie ide o siedmy verš proroka Ezechiela, v ktorom je napísané: "Hľa, prichádza tvoj pád, obyvateľ krajiny; nadišiel čas, blízko je deň zdesenia, a nie výskania po vrchoch." 

Ako vznikajú názvy akcií?

Polícia tvrdí, že názvy akcií sú krycie, nemajú byť atraktívne. "Názvy akcií označujeme za krycie, z čoho automaticky vyplýva, že nejde o ich atraktívnosť z pohľadu medializácie," píše Polícia SR na sociálnej sieti. No aj tieto názvy musia splňať niekoľko podmienok. 

Mali by byť zrozumiteľné najmä pre okruh policajtov, ktorí na kauze pracujú. Nemôžu odkrývať podstatu ani zameranie akcie a tiež nesmú byť vulgárne. Krycie názvy akcií polícia používa už mnohé roky, nejde o nič nové.

Znižujú riziko odhalenia

Na otázky ta3 ohľadom vzniku názvov policajných akcií odpovedalo aj Prezídium Policajného zboru. "Vo všeobecnosti možno povedať, že slovné označenie určitým názvom akcie, čo znamená plánovaných úkonov, najmä zaisťovacích (pozn. red. napríklad vykonanie domových prehliadok, prehliadok iných priestorov a pozemkov, zaistenie podozrivých, obvinených osôb alebo vecí na účely trestného konania) do ich vykonania znižuje riziko vyzradenia ich obsahu nepovolaným osobám a presne identifikuje zároveň danú vec krátkym názvom pri komunikácii alebo výmene informácií, nakoľko o tom, čo sa pod týmto pojmom bude realizovať vo forme konkrétnych úkonov má do času ich zrealizovania, len okruh policajtov, ktorí sa na nej zúčastňujú alebo môžu mať o nej vedomosť. Zároveň názov následne pomáha stotožniť samotnú vec a jeho ďalšie utajenie po výkone predmetných úkonov ďalej nemá opodstatnenie," vysvetlila polícia.

Názov tiež môže vystihovať podstatu akcie, charakteristiku zainteresovaných osôb či situácie, ktorej sa týka, ale môže byť aj úplne mätúci. Pravidlá pri výbere názvu akcie v podstate neexistujú. 

Názvy akcií vyberajú operatívci, ktorí na prípade pracujú, aby v predprípravnom, ale aj prípravnom konaní, až do momentu zverejnenia informácií o akcii pre verejnosť, kryli ich zámer pred nepovolanými osobami. Verejnosť ich nemôže vytvárať ani navrhovať, pretože o akcii až do zverejnenia nemôže vedieť.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok