FOTO/VIDEO: Raj Pacifiku sa zmenil na horiace peklo. Zhrnuli sme, čo sa deje na Havaji

ta3/Soňa Búranová
11.8.2023 14:42

Požiare nie sú pre Havaj ničím novým. No tie z posledných dní sú označované za jedny z najhorších v histórii súostrovia. Stále nie je jasné, čo ich spôsobilo. Silný vietor a suché počasie však pomohli rozdúchať plamene, ktoré vyhnali ľudí z domovov. Zahynuli už desiatky ľudí.

FOTO/VIDEO: Raj Pacifiku sa zmenil na horiace peklo. Zhrnuli sme, čo sa deje na Havaji
Twitter/KanekoaTheGreat, TASR/AP

Miestnych nikto nevaroval

Obyvateľov havajského ostrova pred blížiacimi sa plameňmi nevarovali žiadne sirény. Povedali to novinárom. Havaj sa pritom pýši hustou sieťou varovných systémov, na ostrovoch je až 400 sirén. Ľudia v evakuačných centrách agentúre AP povedali, že pred plameňmi ich varoval až dym či neďaleké explózie. Požiare si už vyžiadali vyše 50 mŕtvych.

Správa havajského varovného systému potvrdila, že nemá v systéme záznam o spustených varovných sirénach pred rozšírením plameňov do obývaných častí mesta Lahaina na západe ostrova.

Sedemdesiatročný Thomas Leonard popísal, že na oheň ho upozornil až zápach dymu. Elektrina aj telefónny signál mali v tom čase výpadok a Leonard sa bez aktuálnych informáciách o nebezpečenstve pokúsil z mesta odísť vo svojom džípe. Auto musel však čoskoro opustiť, keď kvôli žiare začali vozidlá okolo neho explodovať. Leonard sa dal na útek smerom k oceánu, kde sa niekoľko hodín za morským valom skrýval pred poletujúcim horúcim popolom, kým ho našli a zachránili hasiči.

Hovorca vládneho krízového odboru Adam Weintraub povedal, že sirény sa v utorok skutočne nerozozneli a že okres obyvateľov varoval pomocou upozornenia na mobilných telefónoch, vysielaním v televízii a rozhlasom. Bez varovania teda mohli zostať tí, ktorým nešiel prúd a nevlastný mobilný telefón, hoci nie je jasné, kedy presne úrady varovania rozoslali.

Oheň na Maui spôsobil ohromné škody predovšetkým v historickej Lahaine, ktorá bola v 19. storočí hlavným mestom bývalého Havajského kráľovstva. Zhorel okrem iného 200 rokov starý kostol Waiola (predtým Wainee), na ktorého cintoríne sú pochovaní havajskí králi a kráľovné.

Požiare v minulosti

Posledný veľký požiar si Havaj pamätá z roku 2018, keď vietor z hurikánu Lane rozšíril plamene okolo Lahainy - toho istého mesta, ktoré požiare spustošili aj tento týždeň. Podľa miestnych médií požiar pred piatimi rokmi zničil vyše 809 hektárov pôdy, 31 vozidiel a 21 stavieb, z ktorých väčšinu tvorili domy.

Požiare boli kedysi na Havaji nezvyčajné, vznietili sa najmä sopečnými erupciami alebo údermi blesku. Ale v posledných desaťročiach ich ľudská činnosť urobila bežnejšími a extrémnejšími.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok