FOTO/VIDEO: Raj Pacifiku sa zmenil na horiace peklo. Zhrnuli sme, čo sa deje na Havaji

ta3/Soňa Búranová
11.8.2023 14:42

Požiare nie sú pre Havaj ničím novým. No tie z posledných dní sú označované za jedny z najhorších v histórii súostrovia. Stále nie je jasné, čo ich spôsobilo. Silný vietor a suché počasie však pomohli rozdúchať plamene, ktoré vyhnali ľudí z domovov. Zahynuli už desiatky ľudí.

FOTO/VIDEO: Raj Pacifiku sa zmenil na horiace peklo. Zhrnuli sme, čo sa deje na Havaji
Twitter/KanekoaTheGreat, TASR/AP

Problémové sucho

Svoju úlohu zohralo aj sucho alebo abnormálne suché podmienky na veľkých častiach Havaja – vrátane celého ostrova Maui. Podľa amerického monitora sucha približne 14 % štátu trpí vážnym alebo miernym suchom, zatiaľ čo 80 % Havaja je klasifikovaných ako abnormálne suchých, informuje BBC News.

Minulý mesiac Národná meteorologická služba zaznamenala, že na Maui boli hlásené požiare a nakrátko uzavrela diaľnicu. Meteorológovia vtedy varovali, že "riziko požiarov v tohtoročnom období sucha je zvýšené".Zdroj: reprofoto BBC

Vedci tiež poznamenávajú, že niektoré časti havajských ostrovov sú pokryté cudzími trávami, ktoré sú horľavejšie ako pôvodné rastliny. To môže v spojení so suchými podmienkami spôsobiť, že iskra zapáli požiar, ktorý sa môže rýchlo šíriť. Samotné Maui však vydalo výstrahu červenej vlajky - čo znamená, že sa očakávalo, že vysoké teploty, veľmi nízka vlhkosť a silnejší vietor spôsobia zvýšené riziko požiaru.

Silný vietor z hurikánu Dora, ktorý v utorok prešiel pobrežím Havaja, pomohol plamene rozdúchať ešte viac. Havajský guvernér Josh Green na štvrtkovej tlačovej konferencii uviedol, že požiare sú "najväčšou prírodnou katastrofou" v histórii štátu. 

"Nikdy predtým sme nezažili lesný požiar, ktorý by postihol mesto tak, ako tento," povedal Green a dodal, že výzvy klimatických zmien spôsobujú bezprecedentnú záťaž aj pre Havaj. "To, čo sa deje, vidíme po prvýkrát aj v mnohých častiach sveta," dodal.

Telá mŕtvych vo vode

"Bude trvať roky, kým všetko opravíme. A to nie je to najhoršie," hovorí pre BBC jeden z obyvateľov Maui. "Vo vode a v morskej hrádzi stále plávajú telá mŕtvych. Snažíme sa zachraňovať životy, no mám pocit, že pomoc, ktorú potrebujeme, tu nie je," sťažuje sa miestny muž.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok