Rusi spustili novú rozsiahlu ofenzívu. Je nemožné ich zastaviť, priznalo ukrajinské velenie

ta3/Soňa Búranová
11.8.2023 11:00

Rusko spustilo novú rozsiahlu ofenzívu. Píše o tom nemecký Bild. Akcia okupantov dostala Ukrajinu do ťažkej situácie, dodáva portál Focus, keďže Rusi útočia vo viacerých smeroch. Kyjev vyzval obyvateľov v zasiahnutých oblastiach, aby sa evakuovali na bezpečnejšie miesta.

Ukrajinci v obavách

Moskva vo štvrtok uviedla, že ruské jednotky rozšírili svoje pozície na frontovej línii v okolí Kupiansku. V priebehu operácií "útočné čaty západnej bojovej skupiny zlepšili svoje pozície pozdĺž prednej časti frontu,“ uviedlo podľa Focusu ruské ministerstvo obrany.

Hovorca východoukrajinských ozbrojených síl Sergiy Cherevatij hovoril o "ťažkej situácii" v oblasti okolo mesta, ktorá bola "pod kontrolou". Hovorkyňa ukrajinskej armády v stredu uviedla, že oblasť Kupianska je v súčasnosti "hlavným bodom útoku nepriateľa". Ukrajinská armáda pod tlakom vyhlásila, že "Rusi sú nezastaviteľní".

Podľa generálneho štábu v Kyjeve ruské jednotky zaútočili na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku, Marjinku a Šachtarsk. Útoky podporovalo delostrelectvo a letectvo. Útočníkov sa však vždy podarilo zastaviť. Na Telegrame sa vyjadrila aj námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maliarová a jej slová zneli menej než nádejne: "Ich jednoducho nemožno zastaviť.“ Vojenské informácie nie je možné nezávisle overiť, pripomína Focus.

Ukrajinci zatiaľ útočia smerom na Melitopol a Berďansk na juhu. Tam ukrajinská armáda dúfa, že svojou protiofenzívou dosiahne Azovské more a preruší pozemné spojenie Ruska s polostrovom Krym. V regióne sa však ruskí vojaci usadili obzvlášť pevne. Dlho očakávaná ukrajinská ofenzíva trvá dva mesiace, no zatiaľ nenaplnila veľké očakávania.

Evakuácia do bezpečia

Zoči-voči postupujúcim ruským jednotkám vyzvali úrady na severovýchode Ukrajiny obyvateľov mesta Kupiansk a desiatok miest v blízkosti frontu, aby sa evakuovali. Vzhľadom na "zložitú bezpečnostnú situáciu a narastajúce bombardovanie" by ľudia mali ísť na "bezpečnejšie miesto", uviedlo vo štvrtok vedenie mesta na Telegrame. Medzitým Nemecko oznámilo dodávku ďalších dvoch odpaľovacích rámp pre systém protivzdušnej obrany Patriot, uvádza Focus.

Podľa vedenia mesta by oblasť mali opustiť najmä ženy s deťmi, starší ľudia, chorí a obyvatelia s obmedzenou schopnosťou pohybu. Úrad vymenoval celkovo 37 miest, ktoré ležia medzi Kupianskom a ruskými líniami. 

Regionálne hlavné mesto Charkov, ktoré leží asi 100 kilometrov západne, bolo spomenuté ako možný kontaktný bod. Evakuácia sa začala v stredu, uviedol šéf kupjanskej vojenskej správy Andrij Besedin. Bild píše, že svoje domovy opustilo už vyše 12-tisíc ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok