Je čas pripraviť sa na horľavejšiu Európu. Ako žiť na kontinente v plameňoch?

ta3/Politico, Dominik Pálka
4.8.2023 14:22

Odborníci varujú, že EÚ naliehavo potrebuje zintenzívniť úsilie v oblasti prevencie, ako je napríklad obhospodarovanie lesov. Globálne otepľovanie mení rozsiahle oblasti kontinentu na zničenú zem, pričom teplo a sucho pomáhajú ľahko šíriť požiare.

Je čas pripraviť sa na horľavejšiu Európu. Ako žiť na kontinente v plameňoch?
TASR/AP

Výrub nie je odlesňovanie

"Existuje veľmi silná spoločenská opozícia proti lesnému hospodárstvu,“ povedal. Zdôraznil však, že "výrub stromov nie je to isté ako odlesňovanie“. Zatiaľ čo lesná pokrývka na celom svete klesla, v Európe sa v posledných desaťročiach zvýšila, pretože poľnohospodári opustili svoju pôdu, aby žili v mestách.  Bez pravidelného čistenia podrastu farmármi a ich zvieratami sú lesy divokejšie a hustejšie, čo prispieva k hromadeniu horľavej biomasy, povedal Xanthopoulos. "Lesné požiare sú do veľkej miery výsledkom nášho moderného spôsobu života," dodal.

Zabránenie šíreniu divokých lesov po Európe znie protirečivo – najmä keď Brusel presadil ambiciózne ciele na obnovu degradovaných ekosystémov kontinentu. Kontroverzné nové pravidlá majú zlepšiť odolnosť prírody voči zmene klímy a jej schopnosť pôsobiť ako zachytávač uhlíka. Odborníci však varujú, že snahy o obnovu prírody môžu mať škodlivé vedľajšie účinky, ak nie sú správne implementované.

V južnej Európe môže byť ponechanie lesov rásť prirodzene bez zásahu človeka "veľmi pozitívne pre prirodzenú biodiverzitu, ale vytvára to tieto nežiaduce dôsledky. Jedným z nich je riziko požiaru," povedal Inazio Martínez de Arano, hlavný odborník z Európskeho lesného inštitútu. EÚ sa v rámci svojej stratégie lesného hospodárstva do roku 2030 zaviazala zlepšiť prevenciu a monitorovanie lesných požiarov. Legislatíva na vytvorenie celoeurópskeho rámca pozorovania lesov na podporu riadiacich činností sa však oneskorila.

Očakávalo sa, že Komisia návrh zákona predloží do leta, no ten sa medzičasom vytratil z jej návrhu programu. Hovorca komisie Adalbert Jahnz povedal, že "nemá konkrétny čas, ktorý by mal oznámiť“. Viaceré vlády, najmä zo strednej a východnej Európy, sú proti rámcu monitorovania lesov.  V liste z 19. mája, ktorý získal portál POLITICO, skupina 13 ministrov poľnohospodárstva na čele s Rakúskom vyjadrila skepticizmus voči iniciatíve a tvrdila, že EÚ by sa nemala miešať do toho, čo považujú za národnú záležitosť.

Brusel sa pri prevencii ujal väčšej úlohy pri koordinácii núdzovej reakcie na požiare, rozmiestni hasičov EÚ v zraniteľných krajinách a vyšle hasičské lietadlá. Plánuje tiež zdvojnásobiť veľkosť svojej hasičskej flotily a kúpiť viac lietadiel typu Canadair. Odborníci a hasiči však tvrdia, že viac týchto lietadiel nie je najužitočnejším zásahom. 

"Lietadlá sú, samozrejme, užitočné - ale ak by som si mal vybrať, radšej by som mal viac personálu na zemi," povedal Cozzolino a varoval, že talianskym hasičským zborom chýba personál a vybavenie, pričom zároveň čelia zvyšujúcim sa zdravotným rizikám spôsobeným extrémnym teplom a dymom.

Prevencia je lacnejšia

Navyše, povedal Resco de Dios, investícia do prevencie je zvyčajne lacnejšia. "Aspoň v Španielsku sú náklady na uhasenie požiaru 19-tisíc eur na hektár,“ povedal. "Náklady na protipožiarne aktivity sú 2-tisíc eur na hektár." Španielsky akademik varoval, že Európa sa musí zobudiť na hrozbu požiaru skôr, ako dôjde k ďalšej tragédii, pričom uviedol, že ho znepokojujú najmä mestá a obce obklopené lesmi. "Existujú miesta, kde ak dôjde k požiaru, ste len v pasci," povedal, "ako v Mati" - gréckej dedine, kde v roku 2018 zomrelo 104 ľudí.

V súčasnosti sú veľké požiare väčšinou pozorované v stredomorských krajinách. Ale ako klimatické zmeny ohrievajú Európu, "požiarny pás sa bude pohybovať na sever a vyššie v nadmorskej výške, takže môžeme očakávať požiare v horských oblastiach, ako sú Pyreneje a Alpy," povedal Resco de Dios. 

V strednej Európe majú zalesnené oblasti tendenciu mať vyššiu spotrebu paliva ako stredomorské lesy, čo vedie k väčším požiarom, dodal. "Uvidíme straty na životoch v dôsledku požiaru, straty na majetku a veľa podnikov postihnutých požiarom," varoval. "V Európe, v Bruseli ľudia nevedia, čo príde."

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok