Grécko nebude tolerovať podpaľačstvo. Pokuty rapídne stúpnu

ta3 TASR
1.8.2023 15:47

Grécko zvýši pokuty za podpaľačstvo z doterajších 300 až 5000 eur na 30-tisíc eur a viac, oznámil grécky minister pre klimatickú krízu a civilnú ochranu Vasilis Kikilias. Reagoval tak na správy, že mnoho tohtoročných požiarov bolo založených úmyselne.

Grécko nebude tolerovať podpaľačstvo. Pokuty rapídne stúpnu
TASR/AP

Informovala agentúra DPA, ktorá citovala Kikiliasovo pondelňajšie vyjadrenie pre verejnoprávnu televíziu ERT. Grécky týždenník Proto Thema uvádza, že zvýšenie pokút má pôsobiť najmä ako prevencia, pričom recidivisti by platili dvojnásobnú pokutu. 

Hrozí im aj preplatenie nákladov

Od páchateľov by mohli navyše úrady žiadať preplatenie nákladov na uhasenie požiarov. Denne hlásia v Grécku desiatky požiarov, ktoré sa v horúčavách a suchu rýchlo šíria. Minulý týždeň grécky premiér Kyriakos Mitsotakis označil podpaľačstvo za hlavnú príčinu požiarov. 

Mnoho požiarov je spôsobených nedbanlivosťou, napríklad pri pálení záhradného odpadu alebo pri grilovaní počas veterného počasia. Ďalšou príčinou sú iskry vznikajúce pri brúsení alebo zváraní.

Dolapenie podpaľačov je náročné

V prípade podpaľačstva hrozí vinníkom väzenie. Úrady priznávajú, že dolapenie podpaľačov je náročné. V júli zaznamenali v Grécku 1470 lesných požiarov a zadržali 21 osôb. Na ostrove Rodos v dôsledku požiarov zahynulo päť ľudí vrátane dvoch pilotov, ktorí hasili požiare. V dôsledku požiarov na Rodose toto leto evakuovali približne 19-tisíc ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok