Je čas pripraviť sa na horľavejšiu Európu. Ako žiť na kontinente v plameňoch?

ta3/Politico, Dominik Pálka
4.8.2023 14:22

Odborníci varujú, že EÚ naliehavo potrebuje zintenzívniť úsilie v oblasti prevencie, ako je napríklad obhospodarovanie lesov. Globálne otepľovanie mení rozsiahle oblasti kontinentu na zničenú zem, pričom teplo a sucho pomáhajú ľahko šíriť požiare.

Je čas pripraviť sa na horľavejšiu Európu. Ako žiť na kontinente v plameňoch?
TASR/AP

Minulý mesiac plamene obliehali listnaté predmestie sicílskeho Palerma, pretrhli hustý les na španielskej La Palme a hnali sa dolu zalesnenými horami gréckeho Rodosu a prinútili tisíce ľudí opustiť svoje domovy a hotely. 

Tieto ničivé požiare neboli nevyhnutné, tvrdia požiarni experti a záchranári. EÚ a jej členským krajinám sa skôr nedarí takýmto katastrofám predchádzať. "Požiare sú dôkazom toho, že nevenujeme dostatočné úsilie manažmentu pôdy," povedal Raffaele Cozzolino, taliansky hasič a zástupca odborov so sídlom v Neapole. 

Zatiaľ, čo EÚ buduje stálu flotilu hasičských lietadiel, blok doteraz venoval malú pozornosť preventívnym opatreniam, ako je aktívna správa lesov, tvrdia kritici. To ponecháva hasičov ako Cozzolino každé leto v riziku. Píše portál POLITICO.

Plamene spustošili už 200-tisíc hektárov

Plamene spustošili v EÚ za prvých sedem mesiacov tohto roka viac ako 200-tisíc hektárov a sezóna požiarov sa ani zďaleka neskončila. "Pred týmto problémom len utekáme," povedala nemecká europoslankyňa za zelených Anna Deparnayová-Grunenbergová, vyštudovaná lesníčka. "EÚ doteraz vynakladala svoje finančné prostriedky takmer výlučne na reaktívne opatrenia proti lesným požiarom."

Argumentovala, že je "najvyšší čas", aby Brusel a vlády EÚ uzákonili preventívne opatrenia, ako je prevlhčenie pôdy a ukončenie ťažby lesov. Ale akokoľvek to znie pekne, odborníci na lesníctvo tvrdia, že Európa bude musieť vyrúbať viac stromov. 

"Potrebujeme staré lesy s relatívne obmedzenou rozlohou," povedal Gavriil Xanthopoulos, riaditeľ Inštitútu stredomorských lesných ekosystémov. "Nechceme plné hory s nedotknutými lesmi."

Smrteľná pasca

Pre väčšinu Európanov obrovská neprerušovaná plocha zelene vyzerá ako príroda v jej ideálnom stave. Víctorovi Rescovi de Diosovi to pripadá ako smrteľná pasca. "Myslíme si, že toto je divočina, je to pekné," povedal. 

"V skutočnosti je to niečo naozaj nebezpečné." Resco de Dios, profesor lesnej vedy na španielskej univerzite v Lleide, hovorí, že recept na nebezpečný lesný požiar pozostáva zo zdroja vznietenia, poveternostných podmienok, ktoré napomáhajú šíreniu plameňov, a – čo je najdôležitejšie – veľkého množstva paliva, čo znamená neprerušené úseky suchej vegetácie.

Väčšinu požiarov v Európe zakladajú ľudia, či už podpaľačstvom, nedbanlivosťou alebo nehodou, čo znamená, že edukácia ľudí o nebezpečenstve, povedzme, hádzania cigariet do lesa, je kľúčová. Ale zabránenie vznieteniu by nemalo byť hlavným zameraním, pretože prírodné javy, ako je blesk, môžu tiež spustiť požiar, tvrdí Resco de Dios. 

Vzhľadom na to, že klimatické zmeny spôsobujú, že mnohé časti Európy sú teplejšie a suchšie, znižovanie emisií otepľujúcich planétu je nevyhnutné na zníženie rizika požiarov. Rovnako aj riešenie dostupnosti paliva. Opísal požiare ako "veľmi veľkého bylinožravca", ktorý sa nikdy nenasýti, povedal: "Čím viac vegetácie má, tým viac vegetácie spotrebuje. A čím suchšia bude vegetácia, tým bude chutnejšia.“

To môže byť obzvlášť katastrofálne na okraji miest, kde sú obrovské "pásy pôdy, ktoré jednoducho nie sú obhospodarované a môžu podnietiť katastrofálny požiar,“ povedal hasič Cozzolino. Riešenie tohto problému znamená nielen zníženie horľavého podrastu v lesoch, ale aj strategický výrub stromov. Je nepravdepodobné, že by to bola populárna politika, uznal Resco de Dios.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok