Arabi lejú do futbalu obrovské peniaze. Investície sú však zatienené sportwashingom

ta3 BBC
6.8.2023 00:00

Nie je žiadnym tajomstvom, že saudskoarabská futbalová liga investuje do svojho rozvoja nemalé peniaze. Hviezde prestupy, s ktorými sa po Ronaldovom príchode roztrhlo vrece, priťahujú pozornosť celého sveta.

Arabi lejú do futbalu obrovské peniaze. Investície sú však zatienené sportwashingom
Twitter/ Janty/OneFootball/Setanta Sports

Úprimná snaha k lepšiemu či sportwashing?

Saudská Arábia v posledných rokoch výrazne investovala do športu a bola obviňovaná zo sportwashingu. Krajina je však neslávne známa nedodržiavaním ľudských práv. Za sexuálne aktivity medzi osobami rovnakého pohlavia dokonca hrozí trest smrti. Aj preto príchod Hendersona vyvolal kritiku vzhľadom na jeho predchádzajúcu podporu LGBTI+ komunity. 

Hutton reagoval aj na tieto problémy. "Dôvod, prečo som prišiel do Saudskoarabského kráľovstva bol, že som videl niektoré veci, ktoré sa diali na verejnosti. Moja žena pracuje v ženskom futbale vo Fife, bola si tak vedomá toho, čo sa v kráľovstve deje. A vidíte tú zmenu, vidíte, koľko radosti prinášajú miestnej komunite."

"Zmeny v úlohe žien v saudskoarabskej komunite sú pozoruhodné a postupujú veľmi rýchlo. V očiach Západu by sa to zjavne mohlo pohybovať oveľa rýchlejšie, ale v kontexte histórie kráľovstva sa to posunulo pozoruhodne," dodal Hutton.

"Pozerám sa na dôkazy, ktoré vidím. Teraz máte 50-tisíc školáčok, ktoré hrajú futbal. Máte tisíc tréneriek. V roku 2018 bolo registrovaných len 750 trénerov. Teraz ich je viac ako 5 500. Takže to vnímate ako dôkaz zmeny a rozvoj ženského futbalu ako súčasť spoločenských zmien. To je pre mňa skutočná príťažlivosť tohto projektu.“

"Nie je to len o zvučných hráčoch a veľkých prestupových poplatkoch a mzdách. Je to aj o celej saudskej futbalovej infraštruktúre, či už ide o ženy, mládežnícky futbal, o vytvorenie celej pyramídy, ktorá skutočne transformuje šport v krajine," pripomenul.

Plán rastu, nie bojujujúci ľudia

Vzostup saudskoarabskej ligy vyvolal porovnanie s čínskou Superligou, ktorej úroveň po raketovom štarte s veľkými investíciami upadla. Verejný investičný fond krajiny (PIF) prevzal štyri z popredných klubov SPL. Hutton verí, že zapojenie vlády do SPL by mohlo byť vzorom pre iné krajiny, pokiaľ ide o spojenie akadémií, ženskej ligy, mužskej ligy a futbalovej federácie s cieľom "vytvoriť prepojený plán rastu, nie ľudí bojujúcich o územie".

"Saudská liga má za sebou 50-ročnú tradíciu. Ustanovila fanúšikov etablovaným klubom. Toto je skutočná súťaž, ktorú sa snažíme vylepšiť, nie začať niečo nové," hovorí Hutton. "Dobrá vec na ponuke za Mbappého a podpisoch akým je Ruben Neves je, že sa nehľadí len na starých hráčov. Je to skôr otázka toho, čo pridá hodnotu, čo dodá pôvab, čo pridá hviezdny faktor."

Podľa Huttona sa lige značné investície vrátia o deväť až desať rokov. "Keď Ronaldo podpísal zmluvu s Al Nassrom, zrazu sme mali záujem medzinárodných vysielateľov. Minulý rok sme po podpísaní Ronalda vysielali na viac ako 170 územiach.“

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok