Z čoho je obvinený Trump? Pozrite si prehľad káuz, pre ktoré sa postaví pred súd

ta3/čtk
2.8.2023 13:57

Prečítajte si výber káuz a súdov, ktorým čelí Donald Trump. Najnovšie bol americký exprezident obvinený pre snahy zvrátiť výsledky prezidentských volieb v roku 2020.

Útok na Kapitol (6.1.2021)

Osobitný výbor amerického Kongresu vyšetrujúci nepokoje v budove Kapitolu zo 6. januára 2021 vlani v decembri jednohlasne odporučil ministerstvu spravodlivosti obžalovať Trumpa (a päť jeho spolupracovníkov) celkom zo štyroch zločinov: napomáhanie vzbure, marenie úradného riadenia, sprisahania proti vláde a nepravdivho vypovedania. 

Výbor uzavrel vyšetrovanie Trumpovho rokovania ako prezidenta v čase, keď jeho podporovatelia vtrhli do budovy washingtonského Kapitolu, kde sa zákonodarcovia chystali potvrdiť Trumpovu volebnú porážku vo voľbách z novembra 2020. V nich zvíťazil súčasný prezident Joe Biden. 

Ústavnej žalobe čelil dvakrát

Trumpovi priaznivci v januári 2021 na niekoľko hodín ovládli budovu Kapitolu. V dôsledku chaosu pri vpáde výtržníkov do Kongresu zomrelo päť ľudí a demokrati sa následne rozhodli začať proces takzvaného impeachmentu aj napriek tomu, že do konca Trumpovho funkčného obdobia zostávali necelé dva týždne. Do dejín sa tak 45. prezident USA okrem iného zapísal aj ako prvá hlava štátu, ktorá dvakrát čelila ústavnej žalobe. 

Prvýkrát to bolo v decembri 2019 za možné zneužitie právomocí a obštrukcie voči Kongresu v súvislosti s údajným nátlakom na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby Kyjev vyšetroval syna vtedajšieho favorita demokratov na nomináciu do prezidentských volieb Bidena. V oboch prípadoch bol Trump uznaný za nevinného. 

Oath Keepers

Odsúdených bolo už niekoľko hlavných aktérov násilností v Kapitole, medzi ktorými sú aj členovia extrémistickej skupiny Oath Keepers (Strážcovia prísahy). Najvyšší trest dostal zakladateľ skupiny Stewart Rhodes, ktorý bol tento rok v máji odsúdený na 18 rokov väzenia. 

Podľa informácie agentúry Reuters z tohtoročného januára dedičia zosnulého policajta Briana Sicknicka z Kapitolu zažalovali Trumpa kvôli úlohe, ktorú v policajtovej smrti údajne hralo prezidentovo rokovanie. Policajt 6. januára 2021 bránil budovu Kapitolu a nasledujúceho dňa zomrel po tom, ako prekonal sériu mozgových mŕtvic. 

"Trump úmyselne zhromaždil dav a naviedol ho k útoku na budovu Kapitolu aj na tých, ktorí budovu bránili," argumentujú Sicknickovi dediči, podľa ktorých bolo policajtove úmrtie predvídateľným následkom prezidentovho jednania.

Snaha zvrátiť výsledky volieb

Trumpa obvinili pre snahy zvrátiť výsledky prezidentských volieb v roku 2020. Veľká porota ho obvinila v štyroch bodoch vrátane sprisahania. Na súd vo Washingtone sa má dostaviť vo štvrtok popoludní. 

Štyridsaťpäťstranový súdny dokument podľa agentúry AP uvádza, že Trump bol po volebnej prehre "odhodlaný zostať pri moci" a plánoval sprisahanie, ktorým chcel podkopať "základné demokratické princípy americkej federálnej vlády, konkrétne proces hlasovania, sčítania hlasov a potvrdzovania výsledkov v prezidentských voľbách".

Okresná prokurátorka pre Atlantu a jej okolie Fani Willisová začala vyšetrovanie v kauze údajnej Trumpovej snahy zvrátiť výsledky prezidentských volieb, keď na začiatku roka 2021 unikla do médií nahrávka telefonátu medzi Trumpom a štátnym tajomníkom Georgie Bradom Raffenspergerom, ktorý v štáte dohliadal na organizáciu volieb. 

Nájdi mi 12-tisíc hlasov

Trump vtedy okrem iného Raffenspergerovi povedal, že od neho potrebuje "nájsť" presný počet hlasov, ktoré mu chýbajú na zvrátenie svojej porážky. "Chcem len nájsť 11 780 hlasov," povedal údajne rozrušený Trump Raffenspergerovi. 

Táto otázka je už nejaký čas predmetom rozsiahleho vyšetrovania. O vec sa zaujíma aj výbor Snemovne reprezentantov mapujúci dianie po voľbách z roku 2020. Do kauzy je zapletený aj bývalý Trumpov právnik Rudy Giuliani,

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok