Z čoho je obvinený Trump? Pozrite si prehľad káuz, pre ktoré sa postaví pred súd

ta3/čtk
2.8.2023 13:57

Prečítajte si výber káuz a súdov, ktorým čelí Donald Trump. Najnovšie bol americký exprezident obvinený pre snahy zvrátiť výsledky prezidentských volieb v roku 2020.

Z čoho je obvinený Trump? Pozrite si prehľad káuz, pre ktoré sa postaví pred súd
TASR/AP

Prechovávanie utajovaných dokumentov

Americká prokuratúra viní Trumpa zo zločinu v 37 bodoch. Floridský súd začiatkom júna zverejnil päťdesiatstranový dokument s obvinením veľkej poroty. Trump, v niektorých bodoch spoločne so svojím osobným asistentom Waltom Nautom, je obvinený okrem iného z marenia spravodlivosti a držania utajovaných informácií, z ktorých niektoré sa týkali vojenských operácií a vojenských kapacít iných štátov. 

Niektoré z týchto informácií, konkrétne mapu vojenskej operácie, Trump podľa prokuratúry vedome zdieľal s neoprávnenou osobou. Koncom júla prokuratúra rozšírila obvinenie proti Trumpovi v kauze utajovaných dokumentov. Prokurátori ho okrem iného vinia z pokusu zmazať záznamy z bezpečnostných kamier v jeho floridskom sídle, ktoré vyšetrovatelia požadovali.

Neodovzdal tajné dokumenty

Trumpovi po konci jeho prezidentstva v januári 2021 vznikla povinnosť odovzdať všetky utajované dokumenty a takzvané prezidentské záznamy Národnému archívu USA. Trump však niektoré dokumenty odovzdal so značným oneskorením a niektoré neodovzdal vôbec. 

V jeho floridskom sídle v Mar-a-Lago ich agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) našli v auguste 2022. Medzi tisíckami nájdených dokumentov bola zhruba stovka označených ako "tajné" alebo "prísne tajné".

Trump považuje vznesené federálne obvinenie v kauze neoprávneného prechovávania utajovaných dokumentov za "odporné zneužitie moci" a "zásah do volieb". Na súde v Miami 13. júna vyhlásil, že sa cíti byť nevinný vo všetkých 37 bodoch federálnej obžaloby.

Ohováranie a sexuálne napadnutie

Bývalá novinárka magazínu Elle Jean Carrollová vlani v novembri rozšírila svoju žalobu proti Trumpovi a zažalovala ho za sexuálne napadnutie. Carrollová Trumpa prvýkrát zažalovala v roku 2019 za ohováranie. V roku 2019 vo svojej knihe Trumpa obvinila, že ju v 90. rokoch znásilnil v prezliekacej kabínke v obchode s oblečením v New Yorku oproti jeho mrakodrapu Trump Tower.

Trump na obvinenie reagoval vyhlásením, že Carrollová je klamárka, a povedal, že k incidentu dôjsť nemohlo, pretože ona "nie je jeho typ". Carrollová v reakcii Trumpa zažalovala za ohováranie.

Súd v New Yorku tento rok v máji v občianskoprávnom spore Carrollovej priznal odškodné v celkovej výške päť miliónov dolárov za sexuálne zneužitie a ohováranie. Carrollová teraz požaduje od amerického exprezidenta ďalších desať miliónov dolárov za výroky, ktoré predniesol po vynesení verdiktu. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok