Svitá Afrike na lepšie časy? Talentovaný cyklista Girmay môže pozdvihnúť výkonmi celý kontinent

ta3/Patrik Mindžák/BBC
1.8.2023 18:00

Biniam Girmay sa nelíši od žiadneho iného jazdca, ktorý sa preháňa profesionálne na bicykli. Je však z Eritrey; je jedným z iba šiestich afrických jazdcov s čiernou farbou pleti v pelotóne najvyššej úrovne World Tour, kde sú prevažne bieli jazdci. Považujú ho za jeden z najväčších talentov v tomto športe.

Svitá Afrike na lepšie časy? Talentovaný cyklista Girmay môže pozdvihnúť výkonmi celý kontinent
Twitter/Intermarché-Circus-Wanty

Bez plánu

"Bol to junior, mal 18 rokov, keď sem prišiel prvýkrát," hovorí Francúz Jean-Jacques Henry, ktorý má na starosti vyhľadávanie talentov. "Bolo ťažké pripraviť Biniho, musel zmeniť veľa vecí - svoj životný štýl či rutiny. Keď prišiel v júli, bola mu zima. Nemal rád dlažobné kocky a nerozumel taktike. Pre neho to bolo zvláštne. Čakalo ho veľa práce. Teraz môže vyhrať na World Tour. Vždy sa na každého usmieval a nikdy nebol v strese. Užíva si život."

Cesta afrických športovcov je vždy náročná. Štvornásobný šampión Tour de France Chris Froome, ktorý sa narodil v Nairobi v Keni, sa musel zo školských hodín vykradnúť, aby trénoval za kamiónmi na diaľniciach, a tajne sa prihlásil na veľké súťaže, keď ho miestni úradníci odmietli finančne podporiť.

"Ak ste dieťa vyrastajúce v Spojenom kráľovstve, nemuseli by ste hľadať miestny cyklistický klub a organizovať školenia," hovorí Froome. "Vo väčšine častí Afriky tieto kluby neexistujú. Takže ak máte 12 rokov, nevedeli by ste, kde začať. Neexistuje žiadny vstupný plán, ktorý by vás priviedol k tomuto športu."

"Aj keď sa vám podarí dostať sa na štartovú čiaru, povedzme, že všetko vychádza, ako dokážete upútať pozornosť tímového manažéra v Európe? Je to náročná bitka," priznal Froome pre BBC.

Nápomocné projekty

Začínajú sa projekty ako Field of Dreams v Rwande, ktoré riadi Froomov tím Israel-Premier Tech. Ten tam postavil cyklistickú dráhu, naučil deti technické zručnosti v športe a inicioval komunitné projekty, ako napríklad úpravy ciest.

Ineos, kde Froome v rokoch 2013 až 2018 zožal väčšinu svojich úspechov, pripravuje podobný projekt v Keni. Neexistuje lepší nevyužitý zdroj ako Afrika. "Vo východnej Afrike sú podľa mňa čisto vytrvalostní športovci," dodáva Froome. "Majú srdce a pľúca na to, aby boli neuveriteľnými športovcami. To sa ešte nepremietlo do cyklistiky, pretože nemajú infraštruktúru i podporu."

V tejto sezóne sú v štyroch z 18 tímov World Tour jazdci z východnej Afriky. Ale až Girmayova prítomnosť na čele pretekov môže skutočne posunúť veci dopredu. "Bolo by to obrovské pre africkú cyklistiku, keby Girmay vyhral etapu na Tour de France. Je to len otázkou času, počas nasledujúcich piatich až desiatich rokov sa na európsku scénu dostane celá vlna afrických talentov," dodal Froome.

"Je to africký kráľ," chváli Girmaya pre BBC jeho fanúšik. "Sme hrdí. Eritrea je známa zlými vecami, ako je vojna. Teraz je to však iné."

Girmay dosiahol na nedávnej Starej dáme dve umiestnenia v Top 10, v siedmej etape skončil na tretej pozícii. Celkovo mu patrila 125. priečka, o dve čísla vyššie ako nášmu Petrovi Saganovi.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok