Posledné francúzske dobrodružstvo pre legendárneho Tourminátora. Ako sa tam Saganovi darilo?

ta3/Patrik Mindžák/TASR/BCC
24.7.2023 14:06

Už na začiatku roka Peter Sagan (33) oznámil, že táto sezóna bude jeho poslednou v cestnej cyklistike. Derniéru zažil na majstrovstvách Slovenska, kde skončil druhý za Matúšom Štočkom po kontroverznom páde v cieľovej rovinke. Labutiu pieseň však hral aj na pretekoch Tour de France. V kariére tam bol až 12-krát najrýchlejší a drží viacero rekordov. Avšak koniec kariéry sa ešte neblíži. Presadne na horský bicykel, zúčastniť by sa chcel budúcoročných Olympijských hier v Paríži a to práve v tejto disciplíne.

Nekonečná zbierka úspechov

Sedemkrát si obliekol zelený dres na konci Tour de France. Ovládol dvanásť etáp v dvanástich ročníkoch Starej dámy. Majstrom sveta sa stal trikrát po sebe. V zbierke úspechov mu svieti aj víťazstvo na kontinentálnom šampionáte. Sagan má bohatú kariéru naplnenú všemožnými úspechmi. Je to jedna z legiend nielen daného športu, ale aj slovenskej športovej histórie.

Sagan získal v rokoch 2012 až 2019 na Tour de France sedem zelených dresov za najlepšieho šprintéra. Prišiel oň v roku 2017 po kolízii, po ktorej ho vylúčili, pripomína BBC. Jeho soka Marka Cavendisha po incidentne previezli do nemocnice. O tri roky neskôr ho prekonal iba Ír Sam Bennett.

Jeho oznámenie šokovalo verejnosť po celom svete. Smútili aj jeho fanúšikovia, ktorí cestovali na rôzne preteky len pre to, aby ho mohli vidieť. Prekvapenie je o to väčšie, že ide o jedného z najvýznamnejších a najlepšie platených jazdcov cyklistiky, píše britský portál. Naposledy však etapu na Tour ovládol v roku 2019. 

Vymenovanie jeho úspechov je na dlhú trať, spomenúť však môžeme klasiky ako Paríž-Roubaix (2018) a Okolo Flámska (2016). Na Tour de France (2012–2016) sa stal jediným pretekárom, ktorý získal zelené tričko vo svojich prvých piatich účastiach. 

Chrbát súperom ukázal aj v dvoch etapách Paríž–Nice, siedmich na pretekoch Tirreno–Adriatico, jednej na Tour de Romandie, troch na Tour de Pologne či rekordných sedemnástich triumfov v Kalifornii a ďalších pätnástich na Tour de Suiss. Na Grand Tours bol 18-krát prvý - 12 víťazstiev na Tour de France, štyri na Vuelta a España a dve na Giro d'Italia.

Plynulý prechod 

"Mal som kariéru so vzostupmi a pádmi, ale aj plnú skvelých momentov. Myslím, že to bola najťažšia Tour v mojom živote, ale aj tak všetko dopadlo dobre. Cítiť náklonnosť ľudí v tejto atmosfére je niečo výnimočné. Vždy som sa cítil milovaný. Toto spojenie a túto rozlúčku si budem navždy pamätať," rozcítil sa Sagan.

Sagan dosiahol prvé víťazstvo na Tour v 2. etape v roku 2012 s cieľom v Seraingu, posledné dvanáste si pripísal na konto v 5. etape v roku 2019. "Je ťažké povedať, aká je najlepšia spomienka. Vyhral som dvanásť etáp a najemotívnejšia bola asi tá prvá. Bola to moja prvá Tour a bol som mladý," uviedol v rozhovore pre Eurosport.

Slovenský pretekár mal zelený dres oblečený dokopy v 130 etapách, čo je rekord pretekov. Dosiahol až 77 umiestnení v najlepšej päťke. V žltom tričku pre najlepšieho jazdca na Tour de France bol celkom štyrikrát.

Už 3. augusta odštartujú spoločné majstrovstvá sveta v cyklistike v Glasgowe, kde by sa chcel predstaviť na viacerých frontoch: "Chcel by som tam ísť na ceste a aj na horskom bicykli. Snažím sa motivovať a pripraviť. Stále máme pred sebou bohatý cyklistický program." Po svetovom šampionáte by sa mal tridsaťtriročný pretekár venovať už len horskej cyklistike.

Štoček ukončil od roku 2011 trvajúcu hegemóniu Saganovcov na MSR - osemkrát ich vyhral Peter (2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2018, 2021 a 2022) a štyrikrát Juraj (2016, 2017, 2019 a 2020). Okrem toho sa Sagan stal trikrát slovenským športovcom roka (2013, 2015, 2017) a až trinásťkrát najlepším slovenským cyklistom v ankete Zlatý pedál.

Čo bude po kariére?

V roku 2016 Sagan kúpil honosné sídlo s rozlohou viac než 8-tisíc štvorcových metrov. Investícia ho v tom čase mala stáť 1,7 milióna eur, píše šport.sk. Následne celý komplex zrekonštruovali. Onedlho by to konečne mali otvoriť pre verejnosť.

Súčasťou SP resortu je hotel s wellnessom, reštauráciou, menšími kúpeľmi a posilňovňou. V špeciálnych priestoroch sa má zriadiť múzeum, v ktorom si návštevníci budú môcť pozrieť trofeje, bicykle a mnoho ďalších predmetov pripomínajúcich úspechy ikony slovenskej cyklistiky, dodáva šport.sk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok