Svitá Afrike na lepšie časy? Talentovaný cyklista Girmay môže pozdvihnúť výkonmi celý kontinent

ta3/Patrik Mindžák/BBC
1.8.2023 18:00

Biniam Girmay sa nelíši od žiadneho iného jazdca, ktorý sa preháňa profesionálne na bicykli. Je však z Eritrey; je jedným z iba šiestich afrických jazdcov s čiernou farbou pleti v pelotóne najvyššej úrovne World Tour, kde sú prevažne bieli jazdci. Považujú ho za jeden z najväčších talentov v tomto športe.

Svitá Afrike na lepšie časy? Talentovaný cyklista Girmay môže pozdvihnúť výkonmi celý kontinent
Twitter/Intermarché-Circus-Wanty

Produkcia víťazov

Minulý rok sa zapísal do histórie ako prvý Afričan s čiernou pokožkou, ktorý vyhral jednodňovú dláždenú klasiku - v Gent-Wevelgem - a etapu druhého najväčšieho cyklistického závodu Grand Tour - Giro d'Italia.

Girmay je šprintér v štýle Marka Cavendisha, ktorý vyhráva na rovinatejších alebo mierne kopcovitých etapách. "Neviem si to predstaviť," povedal pre BBC na posledných pretekoch pred Tour de France. Išlo o Tour de Suisse. "Neviem, aké veľké je pre nás vyhrať etapu na Tour de France ako africký jazdec - bolo by to úžasné."

Časť dôvodu, prečo Girmay hovorí o "nás", bolo možné vidieť na spomínaných pretekoch. Získal svoje prvé etapové víťazstvo, keď triumfoval vo vysokorýchlostnom hromadnom šprinte. Keď prekročil čiaru, obkľúčili ho davy Eritrejčanov, ktorí ho zahalili do vlajky, zatiaľ čo bežali popri jeho stále sa pohybujúcom bicykli a skandovali jeho meno.

Mnohí veria, že Girmayov úspech podnieti zmenu v športe, ktorému chýba rozmanitosť. Úspech Afriky v cyklistike by sa mohol zmeniť - mohla by sa stať kontinentom, ktorý neprodukuje len jazdcov, ale aj víťazov.

Vojnové konflikty a cyklistika

Dvaja zo šiestich čiernych afrických jazdcov v pelotóne World Tour pochádzajú zo susednej Etiópie, no zvyšok, podobne ako Girmay, sú Eritrejčania. Je to malý (asi 3,7 milióna obyvateľov) a chudobný štát (13. najnižší v globálnom rebríčku Svetovej banky HDP na obyvateľa). Je to vysoko militarizovaný štát jednej strany, ktorý už 30 rokov vedie prezident Isaias Afwerki.

Obyvateľstvo podlieha povinnej desaťročia trvajúcej vojenskej službe a vládnej kontrole mnohých častí života. Je šiesta od konca svetového indexu slobody tlače, ktorý meria nezávislosť svetových médií. Eritrea bola vo vojne so susednou Etiópiou v roku 2000 – v roku, keď sa Girmay narodil v Asmare. Toto napätie pretrvávalo počas nielen jeho detstva, ale aj počas detstva jeho ďalších piatich  súrodencov.

Konflikt v Tigray, odštiepenom etiópskom regióne, ktorý hraničí s Eritreou, dodnes priťahuje vojenské jednotky krajiny. "V roku 2020 išli všetci moji priatelia do vojny," hovorí Selam Amha Gerefiel, cyklista z Tigray. "Niektorí moji priatelia zomreli, niektorí priatelia prišli o nohy alebo ruky. Mal som kamaráta, s ktorým sme každý deň trénovali a chodili do kaviarne - stratil som ho pre vojnu."

Girmay je rodinný muž, ktorý sa vyhýbal typickej ceste profesionálneho cyklistu. Stále žije v Asmare, hlavnom meste Eritrey. Je to mesto a Eritrea krajina, ktorá má bicykel všitý do svojej kultúry, čiastočne vďaka viac ako 50-ročnej talianskej koloniálnej nadvláde.

"Cyklistiku máme v krvi," priblížil Girmay pre britský portál. "Prvýkrát som sedel na bicykli, keď som bol naozaj veľmi malý. Asi v troch rokoch." Cyklistika je v našej krajine ako futbal, mám rád Lionela Messiho, ale vyberám si Biniama Girmaya, priznal sa eritrejský fanúšik na pretekoch vo Švajčiarsku. "Je to naša kultúra. S bicyklom vychovávame každé jedno dieťa. Ich prvým darčekom je bicykel - používame ho ako dopravný prostriedok do školy, či práce. Každý človek má bicykel. Ak navštívite Eritreu, uvidíte ho."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok