Koniec vojny na Ukrajine je v nedohľadne. Nad olympiádou v Paríži visí Damoklov meč

ta3/dp, CNN
31.7.2023 15:48

Ukrajinská šermiarka Oľha Charlanová bola nedávno diskvalifikovaná z účasti na majstrovstvách sveta po tom, čo odmietla podať ruku Ruske Anne Smirnovovej. Diskvalifikácia výrazne odľahčila politické a organizačné ohrozenie, ktorému Francúzsko a Medzinárodný olympijský výbor čelia pred Olympijskými hrami v roku 2024 v Paríži.

Koniec vojny na Ukrajine je v nedohľadne. Nad olympiádou v Paríži visí Damoklov meč
TASR/AP

Prebiehajúca ruská invázia na Ukrajinu postavila pred rozhodovacie orgány veľké výzvy, najmä kľúčovú otázku účasti ruských a bieloruských športovcov. Medzitým nepokoje, penzijné štrajky a sťažnosti na "premrštené" ceny vstupeniek v samotnom Francúzsku hrozia vykoľajením nálady verejnosti v súvislosti s olympijskými hrami, ktoré sa majú odohrať 100 rokov po tom, čo sa v hlavnom meste naposledy konalo štvorročné podujatie.

Ruská kontroverzia

MOV čelil kritike za svoj postoj k ruským a bieloruským športovcom súťažiacim na olympijských hrách, zatiaľ čo prezident Thomas Bach v júnovom prejave vyjadril ľútosť nad "diametrálne odlišnými" názormi Ukrajiny a Ruska na účasť neutrálnych športovcov.

Na nedávnych letných a zimných hrách sa športovcom z Ruska umožnilo zúčastniť sa pod neutrálnou vlajkou ruského a bieloruského olympijského výboru, pričom zlatí medailisti z krajín nepočuli na pódiu oficiálne štátne hymny. Smirnovová totiž súťažila na majstrovstvách sveta v Miláne pod neutrálnou vlajkou, pričom oficiálna ruská účasť na takýchto turnajoch bola zakázaná.

V marci MOV oznámil spôsob, ktorý umožní ruským a bieloruským športovcom zúčastniť sa na medzinárodných súťažiach napriek prebiehajúcej invázii na Ukrajinu. Vzniesla sa vlna kritiky. Zatiaľ nebolo prijaté žiadne rozhodnutie o účasti ruských a bieloruských športovcov na olympijských hrách v Paríži v roku 2024. "Napriek tomu, že ponúkame riešenie, stále sme konfrontovaní s dvoma nezlučiteľnými pozíciami," povedal Bach počas zasadnutia MOV.

"Ruská strana chce, aby sme vojnu ignorovali. Ukrajinská strana chce, aby sme úplne izolovali každého, kto má ruský a bieloruský pas. Obe pozície sú diametrálne odlišné od našej misie a olympijskej charty." Edwin Moses a Nawal el Moutawakelová, dvaja zlatí olympijskí medailisti, ktorých sa dotkol bojkot olympijských hier v Moskve v roku 1980, vyjadrili znepokojenie nad myšlienkou úplného zákazu vstupu športovcov do krajiny, keď nedávno hovorili s Amandou Daviesovou zo CNN.

Pri tejto príležitosti sa olympijský tím USA, na výzvu amerického prezidenta Jimmyho Cartera a jeho administratívy, zúčastnil na podujatí po sovietskej invázii do Afganistanu v decembri 1979. Maroko bolo jedným zo 64 štátov, ktoré sa pripojili k USA, keď odmietli súťažiť, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí USA.

Moses bol proti bojkotu

"Bol som veľmi proti tomu, aby Spojené štáty bojkotovali Sovietsky zväz zo zjavne osobných a atletických dôvodov," povedal Moses, víťaz zlatej medaily v behu na 400 metrov cez prekážky v rokoch 1976 a 1984.

"Veľmi som chcel ísť na olympiádu po tom, čo som prvýkrát vyhral. Ale potom, keď trochu zostarnete, tak trochu prehodnotíte. A ak sa športovci rozhodnú, že to, čo sa deje na Ukrajine, je veľmi nesprávne, čo si myslím, že absolútne je, je na nich, aby sa rozhodli, či chcú súťažiť alebo nie."

El Moutawakelová, ktorá vyhrala zlato pre Maroko v roku 1984 v behu žien na 400 metrov cez prekážky, povedala, že je "naozaj smutná", že zmeškala hry kvôli bojkotu. "Trénujete toľko rokov - niektorí štyri roky, niektorí 10 rokov - na to veľké stretnutie a zrazu sa všetko zrúti," dodala.

"Takže mojím snom a naším snom je vidieť všetkých týchto športovcov, ktorí sa stretnú v úplnom priateľstve a solidarite a pokojným spôsobom na hrách v roku 2024 v Paríži." Sovieti odpovedali bojkotom následných olympijských hier v Los Angeles v Kalifornii v roku 1984 spolu s ďalšími 14 krajinami východného bloku.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok