Koniec vojny na Ukrajine je v nedohľadne. Nad olympiádou v Paríži visí Damoklov meč

ta3/dp, CNN
31.7.2023 15:48

Ukrajinská šermiarka Oľha Charlanová bola nedávno diskvalifikovaná z účasti na majstrovstvách sveta po tom, čo odmietla podať ruku Ruske Anne Smirnovovej. Diskvalifikácia výrazne odľahčila politické a organizačné ohrozenie, ktorému Francúzsko a Medzinárodný olympijský výbor čelia pred Olympijskými hrami v roku 2024 v Paríži.

Koniec vojny na Ukrajine je v nedohľadne. Nad olympiádou v Paríži visí Damoklov meč
TASR/AP

Nepokoj a neistota

Organizácia na budúcoročné olympijské hry, ktoré majú podľa organizátorov prilákať 9,7 milióna divákov, nebola vo francúzskom hlavnom meste ani zďaleka hladká – hoci prezident Emmanuel Macron v stredu trval na tom, že krajina "bude pripravená".

"Po roku máme ešte veľa práce, čo sa týka privítania, hotelov, dopravy, bezpečnosti, predaja lístkov, ale bude tam celý svet a my budeme pripravení. To je moje posolstvo," povedal.

V júni francúzska polícia vtrhla do kancelárií organizačného výboru Paríža 2024, zatiaľ čo mesto a krajinu zachvátili občianske nepokoje po smrteľnej streľbe 17-ročného mladíka políciou. Tieto nepokoje prišli len niekoľko týždňov po tom, čo vo Francúzsku definitívne utíchli mimoriadne ničivé protesty a štrajky za dôchodkové reformy.

Tony Estanguet, prezident Paríža 2024 a trojnásobný zlatý medailista v kanoistike, povedal pre CNN, že je presvedčený, že vyšetrovanie obvinení zo zneužívania verejných peňazí a zvýhodňovania výborom nezistí nič. "Je to len kontrolný krok a uvidíme, aká bude ďalšia fáza," povedal. "Ale dnes neexistujú žiadne dôkazy o žiadnom previnení."

Zatiaľ čo organizátori a francúzska vláda tvrdia, že to budú doteraz najinkluzívnejšie hry, široká verejnosť o tom nie je presvedčená. Dostupnosť je hlavným problémom, a to ako z finančného hľadiska kvôli nákladným nákladom na lístky, tak aj pre ľudí so zdravotným postihnutím, ktorí sa obávajú orientácie v parížskej dopravnej infraštruktúre starej desiatky rokov.

Jeden francúzsky bežec na 5000 metrov, Jimmy Gressier, na sociálnej sieti uviedol, že pozvanie 10 príbuzných, aby ho videli súťažiť, by stálo 6- až 7-tisíc eur, uviedla BFMTV pridružená k CNN. Povedal, že predaj vstupeniek bol "naozaj premrštený", najmä na to, čo "je v zásade cenovo dostupný šport pre všetkých a prístupný a neexistujú veľké hviezdy".

"Chápem, je mi ľúto, že sú sklamaní," povedal v marci šéf organizácie Estanguet pre CNN BFMTV-RMC Sport. "Vieme, že dopyt je oveľa väčší ako ponuka," dodal Estanguet s odkazom na dopyt po lístkoch.

Hlavné posolstvo jednoty

Napriek prerušeniam má šéf organizátorov Estanguet jasnú predstavu o tom, čo chce, aby olympiáda v Paríži predstavovala. "Hlavnou silou hier je poskytnúť emócie a my veľmi potrebujeme, po covide, po vojne, po všetkom tomto sociálnom napätí, len spoločne zdieľať pozitívny moment a ukázať, čo je Francúzsko schopné poskytnúť svetu,“ povedal pre CNN.

Otvárací ceremoniál má už jedinečnú francúzsku povahu, pričom hry sa budú koncentrovať okolo Seiny, rieky pretekajúcej mestom. Na rozdiel od predchádzajúcich olympijských hier, kde sa ceremoniál konal na štadióne, tímy vytvoria sprievod lodí plaviacich sa po rieke. Organizátori veria, že 600-tisíc divákov bude môcť sledovať flotilu z brehov slávnej galskej vodnej cesty.

Organizátori tiež tvrdia, že parížske hry sa "financujú samy" a tvrdia, že 96 percent rozpočtu pochádza zo súkromných investícií. Verejne financované 4 percentá, ktoré nie sú zahrnuté v tomto čísle, sú podľa výboru určené na financovanie paralympijských hier. Budúcoročné olympijské hry sa začnú 26. júla a potrvajú do 11. augusta. Paralympijské hry sa potom budú konať od 28. augusta do 8. septembra.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok