Skrytý pred Ruskom, určený na bitky v Čiernom mori. Ukrajinci ukázali stroj novej éry vojny

ta3/Soňa Búranová
31.7.2023 12:00

Ukrajina spustila v Čiernom mori novú éru námornej vojny, uviedol web americkej televízie CNN. Využíva na to špeciálne upravené drony. Tie sú navrhnuté tak, aby narazili do cieľa a explodovali, vysvetlil autor týchto bezpilotných strojov. Ako fungujú a čím sú výnimočné?

Skrytý pred Ruskom, určený na bitky v Čiernom mori. Ukrajinci ukázali stroj novej éry vojny
reprofoto Youtube/CNN

Tajomstvo pod plachtou

Na tajnú provizórnu ukrajinskú vojenskú základňu priviezli dva sivé objekty zakryté plachtou. V prudkom daždi pripomínali skôr niečo ako veľrybársku loď, než aby skrývali jedno z najprísnejšie strážených tajomstiev Ukrajiny. Dianie na brehoch jazera opísala CNN, ktorá dostala exkluzívny prístup k základni, kde Ukrajinci testujú veľmi vychvaľované drony.

Keď sa plachty stiahli, objavila sa zbraň so šedým, elegantným trupom. Mala necelých päť metrov a jej úzky tvar pripomínal skôr kanoe. Tieto bezpilotné plavidlá, ktoré nikdy predtým nevidela verejnosť, umožňujú Ukrajincom čoraz častejšie útočiť a sledovať Rusov v Čiernom mori a na Krymskom polostrove. Pre krajinu bez skutočnej flotily predstavujú životne dôležitý nástroj v boji proti okupantom.

Vývojár dronu, ktorý CNN požiadal o zachovanie anonymity, uviedol, že práca na námorných dronoch odštartovala až po začatí vojny. "Bolo to veľmi dôležité, pretože sme nemali veľa možností ako čeliť námornému štátu – Rusku. Potrebovali sme vyvinúť niečo vlastné," hovorí pilot, ktorého prezývajú Žralok. 

Ovláda malý čierny kufrík, ktorý je vybavený obrazovkami, páčkami, joystickmi, monitorom a tlačidlami, ktoré majú nad sebou kryt. Nie je možné stláčať ich náhodne, keďže niektoré majú na sebe nálepky, kde je napríklad napísané "výbuch". Sú určené na použitie iba v prípade bojovej akcie.

Ukazuje svoje sily

Ukrajina až teraz začína ukazovať svoje nové vymoženosti, aj keď dronové misie majú rôznu mieru úspešnosti.

Najnovšie verzie dronu, ktoré videli novinári CNN, vážia až tisíc kilogramov, dokážu niesť 300 kilogramov výbušniny a vedia zasiahnuť cieľ vzdialený až 800 kilometrov. Ich maximálna rýchlosť je 80 kilometrov za hodinu.

Ukrajinské obranné zdroje pre CNN potvrdili, že námorné drony boli zapojené do najmenej dvoch nedávnych útokov: na Kerčský most v júli a v krymskom prístave Sevastopoľ vlani v októbri.

Dňa 14. júla sa ukrajinské bezpečnostné služby spolu s námorníctvom prihlásili k spoločnej zodpovednosti za druhý útok na Kerčský most za posledných deväť mesiacov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok