Operujú v tieňoch. Duchovia Bachmutu prinášajú strach do myslí Rusov, zabili ich už stovky

ta3/dp, BBC
31.7.2023 10:24

Ukrajinské sily sa snažia získať späť mesto Bachmut na východe krajiny. Stanica BBC získala exkluzívny prístup k tímu elitných ostreľovačov, označovaných ako "duchovia Bachmutu", ktorí v blízkosti mesta vykonávajú nočné operácie.

Operujú v tieňoch. Duchovia Bachmutu prinášajú strach do myslí Rusov, zabili ich už stovky
TASR/AP

Duch, veliteľ ostreľovacieho tímu, zaviedol reportérov BBC na ich základňu na okraji mesta. "Prezývajú ma Duch, to je môj volací znak," povedal. "Keď sme začali prinášať do mesta teror, prischlo nám meno duchovia Bachmutu."

Ich základňa je na dostrel ruského delostrelectva. Duch so sebou ani necukol pri výbuchu granátu, ktorý pristál neďaleko. "Delostrelectvo ľudí vždy znepokojuje," povedal. 

"Ale pred ním sa môžete schovať, pred ostreľovačom nie." Duchovia, tím, ktorý má približne 20 vojakov, operujú v okrajových častiach Bachmutu posledných šesť mesiacov. Často lovia vysokohodnotné ruské ciele. 

Koľko Rusov už zabili?

"Je tu potvrdené číslo - 524. Z nich je 76 mojich". Tím elektronicky zaznamenáva každý výstrel cez mieridlá svojej pušky. Nie každý to však počíta. Ďalší strelec Kuzia povedal: "Nie je to nič, na čo by sme mali byť hrdí. Nezabíjame ľudí, ale ničíme nepriateľa". Pred vojnou pracoval v továrni. Hovoril, že nikdy nemal rád zbrane, ale cítil sa byť nútený chopiť sa pušky, keď Rusko napadlo jeho rodnú krajinu.

Kuzia urobil poslednú kontrolu svojej ostreľovacej pušky Barrett vyrobenej v USA: "Každá misia je nebezpečná, keď urobíme chybu, nepriateľ vás môže zabiť," povzdychol. "Samozrejme, že sa bojím - len hlupák by sa nebál."

Na misii ho sprevádzal Taras, jeho pozorovateľ. Kusch bol vodič - ktorý ich mal dostať čo najbližšie k prednej línii. Odtiaľ musel dvojčlenný tím prejsť takmer dva kilometre, aby dosiahol svoj cieľ. Duch zostal na základni spolu s nováčikom, ktorého prezývajú Brit.

Nevyberal ich podľa vojenských skúseností

Najmladší člen tímu dostal meno po absolvovaní počiatočného školenia v Spojenom kráľovstve. Ešte nemal za sebou prvé potvrdené zabitie. Duch hovorí, že vybral každého člena tímu na základe ich "ľudskosti a vlastenectva", a nie na základe ich vojenských skúseností a schopností.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok