Zničenie Kachovskej priehrady odhalilo ukrajinskú Atlantídu. Toto našli tam, odkiaľ zmizla voda

ta3 čtk
31.7.2023 05:45

Zničenie Kachovskej priehrady na začiatku júna spôsobilo na dolnom toku Dnepra rozsiahle záplavy a humanitárnu i ekologickú katastrofu na juhu Ukrajiny. Únik vody však odhajil viaceré tajomstvá.

Zničenie Kachovskej priehrady odhalilo ukrajinskú Atlantídu. Toto našli tam, odkiaľ zmizla voda
TASR/AP

Archeologický boom

Po tom, čo voda z rozsiahleho vodného diela po pretrhnutí hrádze odtiekla, sa tiež odkrylo to, čomu sa niekedy hovorí "kozácka Atlantída", píše Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) s odkazom na územie, ktoré bolo domovom záporožských kozákov, ktorí pred stáročiami vytvorili štátny útvar známy ako Záporožská sič.

Ustupujúca voda odhalila územie, kde kozáci od polovice 16. storočia do konca 18. storočia vybudovali najmenej osem opevnených osád, ktorým sa hovorí siče, upozorňuje RFE/RL.

Avšak kým v regióne neskončia boje, nebudú podľa výskumníka Anatolija Volkova tieto ani ďalšie sľubné archeologické lokality prístupné pre výskum. Podobný názor má jeho kolega Oleh Tubolcev, podľa ktorého by vyschnutie Kachovskej priehrady mohlo v budúcnosti priniesť "archeologický boom". Väčšina novo odhaleného územia je však zatiaľ pre bádateľov neprístupná, pretože Rusi okupujú veľkú časť východného brehu nádrže.

Našli cennosti

Nové nálezy sú napriek tomu hlásené každý deň, píše stanica. Jedným z doteraz najpozoruhodnejších objavov je podľa nej približne 500 rokov stará, sedem metrov dlhá drevená loď. S jej vylovením z rieky pomohli námorní archeológovia, ktorí prišli počas pauzy vo vojenskej službe na frontovej línii, priblížil Tubolcev, výskumník z Národnej rezervácie Chortycja a zakladateľ Novej archeologickej školy v Záporoží.

Chortycja je najväčším ostrovom na Dnepre, ktorý v uplynulých päťtisíc rokoch obývali rôzne národy. Archeológovia, ktorí na ostrove pracujú, našli od pretrhnutia priehrady keramiku z doby bronzovej a z obdobia starých Grékov, ktorá sa sem s najväčšou pravdepodobnosťou dostala z Krymu, artefakty súvisiace s obchodom Kyjevskej Rusi a krymských Tatárov a časti lodí a zbraní z čias kozákov a ruského impéria, približuje Anatolij Volkov z Národnej rezervácie Chortycja.

Pokles hladiny vody tiež odhalil pozostatky dočasného mosta postaveného v roku 1944. Hľadači pokladov, ktorí sa za artefaktmi vydávajú nelegálne, obvykle s cieľom ich predať, po poklese hladiny vody po pretrhnutí priehrady našli lebku s nacistickou helmou a ďalšie predmety z druhej svetovej vojny.

Vzájomné obvinenia

Kachovská priehrada bola jedným z najväčších vodných diel v Európe, postavili ju Sovieti v roku 1956 a bola súčasťou systému vodných diel pozdĺž Dnepra, ktorých zmyslom bolo zabrániť nekontrolovaným záplavám, zlepšiť dopravu na rieke a pomôcť s výrobou energie. Kvôli jej výstavbe skončilo pod vodou množstvo obcí, kostolov i historických pamiatok. Od minuloročnej ruskej invázie jej vodná plocha od seba oddeľovala ukrajinské a ruské vojská.

Zo zničenia priehrady sa vzájomne obvinili Ukrajina aj Rusko, hrádzu ale od prvých dní invázie okupovali ruské sily. Kyjev tvrdí, že ruské jednotky spôsobili na priehrade výbuch. Moskva uvádza, že ukrajinské sily priehradu ostreľovali. Experti oslovení denníkom The New York Times predtým uviedli, že najpravdepodobnejšou príčinou bol výbuch zvnútra.

Ukrajinská vláda medzitým schválila uznesenie o obnove priehrady, ktorá bola dôležitá aj pre zásobovanie regiónu vodou, možné to bude ale len v prípade ústupu inváznych vojsk. Archeológovia medzitým uvádzajú, že nemajú času nazvyš a žiadajú, aby do projektu obnovy vodného diela úrady zahrnuli aj vedecký výskum.

Veľkú časť Záporožskej oblasti zatiaľ stále okupujú Rusi a na mnohých miestach sa odohrávajú ťažké boje. Ukrajinská armáda sa snaží ruské invázne sily vytlačiť, tie vybudovali na obsadenom území rozsiahly systém opevnenia a región zamínovali. Podľa bádateľa Tubolceva, ktorý preštudoval satelitné snímky, je táto obranná sieť "oveľa väčšia ako v roku 1943", teda počas druhej svetovej vojny, a pri jej budovaní boli zničené stovky archeologických nálezísk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok