Operujú v tieňoch. Duchovia Bachmutu prinášajú strach do myslí Rusov, zabili ich už stovky

ta3/dp, BBC
31.7.2023 10:24

Ukrajinské sily sa snažia získať späť mesto Bachmut na východe krajiny. Stanica BBC získala exkluzívny prístup k tímu elitných ostreľovačov, označovaných ako "duchovia Bachmutu", ktorí v blízkosti mesta vykonávajú nočné operácie.

Operujú v tieňoch. Duchovia Bachmutu prinášajú strach do myslí Rusov, zabili ich už stovky
TASR/AP

Keď sa blíži súmrak, tím nastúpil do svojho obrneného vozidla. Reportér BBC a kameraman Moose Campbell ich sprevádzali na miesto odchodu. Vodič Kusch povedal, že časť trasy stále ostreľujú Rusi. 

Pred operáciou počúvali ukrajinskú rapovú pieseň

Naštartoval motor a tím si dal znamenie kríža. Kusch začal prehrávať hudbu z telefónu. Uviedol, že ukrajinská rapová pieseň ich dostane do nálady, ale malo to tiež prehlušovať zvuk ostreľovania.

Spočiatku bolo ťažké počuť výbuchy v okolí kvôli rachotu Humveeho, ktorým Kusch rýchlo jazdil po koľajach. Niekoľkokrát však ukázal na oblohu a varoval, "prichádzajú". V blízkosti sa ozvalo niekoľko úderov. Prešli okolo pol tucta rozbitých ukrajinských obrnených vozidiel, ktoré také šťastie nemali. Kusch ukázal na mínové polia na oboch stranách prašnej cesty.

O dvadsať minút neskôr sa náhle zastavili blízko zničeného domu. Dvojčlenný ostreľovací tím otvoril dvere a zmizol v hustom lese. Kusch zakričal: "Boh s vami" predtým, ako rýchlo odišiel. Keď sa reportéri vracali, videli oranžový záblesk a ozval sa hlasnejší výbuch. Humvee hrkotal ešte viac. Kusch počas jazdy otvoril dvere, aby sa obzrel za seba a vypustil prúd nadávok.

Šrapnel roztrhal jednu zo zadných pneumatík

Kus šrapnelu roztrhal jednu zo zadných pneumatík. Keď sa vrátili na základňu, ukázal im veľký kus zubatého kovu, ktorý roztrhol pneumatiku. Bola už tma a ostreľovanie utíchlo. Vo svojej základni úzkostlivo držali svoje vysielačky, aby zistili, aké správy poskytne tím ostreľovačov. 

Kusch a Brit kráčali po miestnosti. O sedem hodín neskôr, s nedostatočným spánkom, je čas na extrakciu. Bola tma, no Kusch sa snažil jazdiť po pamäti – vyhýbal sa zapnutiu predných svetiel, nechcel na seba pútať pozornosť. Ďalšie náhle zastavenie a dvojčlenný ostreľovací tím sa dostal späť do Humveeho. Úľava bola hmatateľná.

Kuzia hovorí: "Jeden výstrel, jeden cieľ." Neskôr nám ukázali video z nočného pozorovania. Hovoria, že to bol ruský guľomet, ktorý ostreľoval ukrajinské jednotky blízko frontovej línie. Kuzia hovorí: "Som šťastný, že sme späť a šťastný, že všetci žijú." Za posledných šesť mesiacov bolo zranených niekoľko členov tímu, vrátane veliteľa Ducha. Ale nikto z nich nebol zabitý. Duch povedal, že "každá cesta môže byť naša posledná, ale robíme ušľachtilý skutok".

Jeden malý tím ostreľovačov túto vojnu nevyhrá, ba ani nezoberie späť Bachmut. Ale veria, že majú vplyv. Kusch hovorí, že to má psychologický vplyv na ich nepriateľa. Ruských vojakov lovia po jednom. Sú to duchovia, nie je ich vidieť a ani počuť.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok